Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Účinná prevence proti nachlazení? Inspirujte se čínskou medicínou!

Nachlazení
2. září 2014 | 10:00

Před podzimní plískanicí a studeným větrem se lze zachumlat do teplého kabátu a nachlazení vás nedostihne. Proti bacilům, které poletují v prostředcích městské hromadné dopravy, se však musíme bránit mnohem účinněji. Zkuste se proti podzimnímu nachlazení obrnit pomocí tradiční čínské medicíny!

Sypete do sebe po hrstech vitamíny, pijete zdravotní čaje a před ústy si v dopravních prostředcích držíte kapesník, aby na vás snad někdo neprskl onoho zlého bacila? I přes to všechno vás nakonec schvátí do postele chřipka, nebo angína? Možná na to jdete špatnou cestou. Jestliže si chcete udržet pevnou imunitu, která se ubrání lecjakému virovému nepříteli, zkuste tradiční čínskou medicínu.

Hlavní filosofií této medicíny je dokonalé propojení ducha a těla. Ve chvíli, kdy bude náš duch zdravý, bude v pořádku i naše tělo. Tímto se řídí po tisíce let mnoho lidí a v poslední době se začíná ujímat i v našich končinách. O účinnosti čínské medicíny není třeba příliš pochybovat. Už samotný fakt, že její kořeny sahají přibližně dva až tři tisíce let zpět, je dostatečně silný pro to uvěřit, že to funguje.

Hlíva ústřičná
Autor: Shutterstock.com

Božský květ čínské medicíny

Božský květ, jak je v čínské medicíně označována hlíva ústřičná, je jednou z nejznámějších rostlin čínské medicíny. Jde o houbu, která roste na stromech, ze kterých získává zdraví prospěšné látky. Hlíva tak působí preventivně proti mnoha nemocem, i těm civilizačním. Pomáhá udržovat hladinu „dobrého cholesterolu“ v krvi, který pak stimuluje hladinu toho „špatného“. S výživou má mnohem větší spojitost, protože jde o účinný odbourávač podkožního tělesného tuku. Dále je rostlina doporučována lidem trpícím sklerózou, nebo pacientům s kožními chorobami, hlavně s ekzémy a popáleninami.

V tomto ročním období by ale hlíva měla být v prvé řadě naším parťákem v boji s podzimními chřipkami a nachlazeními. Vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a minerálů posiluje imunitu. Společně s vitamínem C obsaženým v šípku a s vysokou dávkou laktobacilů se vám obloukem vyhnou všechny bacily. Hlíva ústřičná se doporučuje konzumovat celá buď čerstvá, nebo sušená. Má pak lepší a silnější účinky, než pouhý extrakt z houby.

Autor: maš