Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jaké byliny jsou dobré na nachlazení? Pozor, užívejte je správně!

Braňte se proti podzimnímu nachlazení bylinkami.
13. října 2014 | 08:00

S nastupujícím podzimem se snažíme naši imunitu bránit co nejvíce, abychom zahnali případné chřipky, nachlazení, a jiné zdravotní nepříjemnosti spojené s tímto ročním obdobím. Někdo volí prášky na posílení imunity, jiní se raději zabalí do teplého oblečení. Stále dost lidí ale sahá po přírodních produktech, tedy bylinkách, které jsou prověřeny staléty užívání našich babiček, prababiček a jejich prababiček.

Způsobů, jak se bránit nachlazení, je mnoho a každý člověk má ten svůj zaručený tip, který rozhodně funguje. Někomu zabírají prášky podporující imunitu, jinému „zdravotní“ panák slivovice a někdo zase spoléhá na bylinky. Ty navíc pomáhají i ve chvíli, kdy veškeré snahy o to udržet se zdravý, selhali. Jasnými favority jsou vitamín C a železo.

...
Autor: Shutterstock.com

Pozor na céčko

S céčkem je ale nutné být opatrný, jeho denní dávka by neměla překročit jeden gram. Větší množství dráždí sliznici jícnu a žaludku, což vede k nevolnostem a zvracení. Dalšími z příznaků předávkování vitamínu C je vyrážka, bolest hlavy, nevolnost, či průjem. Pokud však trpíte nedostatkem vitamínu C, hojné zastoupení je ho v šípku, citrónové kůře, nebo černém rybízu.

Jestliže vás trápí kašel a zánět průdušek, rozhodně sáhněte po jitroceli kopinatém, mateřídoušce, sléze, proskurníku, černém bezu, či lékořici. Všechny tyto bylinky totiž napomáhají uvolňování a odkašlávání hlenů, které pacienta trápí. Většina z nich slouží i ke zmírňování příznaků chřipky. K tomu ale přidejte ještě lípu, mátu, nebo heřmánek. Další zázračnou bylinou je bedrník anýz, který je na chřipku jak dělaný. Podle některých výzkumů v sobě obsahuje látky podobné složení antivirotik.

Lék na rýmu? Trpělivost...

Co se týče rýmy, účinný lék nejspíše neexistuje. Podle všech známých rad totiž léčená rýma trvá sedm dní a neléčená týden. Lze ale zmírnit její příznaky, a tak průběh nebude tak nepříjemný, jak tomu bývá obvykle. V takovém případě sáhněte po lípě, černém bezu, heřmánku, sléze, nebo chmelu. Ale pozor, ne v pivu!

mateřídouška
Autor: Profimedia.cz

Všeho ale musí být s mírou, proto je důležité užívat bylinky tak, aby vašemu tělu způsobily užitek, nikoliv škodu. Stejně tak špatná kombinace některých rostlin může mít nepříznivé účinky. Jestliže si nevíte rady po čem sáhnout, nechte si poradit v lékárně, kde vám naordinují přesně to, po čem vaše imunita zrovna touží.

Vsaďte na čaje!

Dobrou cestou, jak si udržet zdraví, popřípadě zmírnit následky špatné imunity, je pití bylinných čajů, například Megafyt. Nabízí kombinace přírodních produktů, které se zvládnou poprat s vašimi problémy. Co se skutečně nedoporučuje, je míchat si doma bylinné čaje sami, pokud nejste přinejmenším kovaná babka kořenářka, která se v tom pořádně vyzná.