Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proč jsou puberťáci nemocní? Imunitu jim oslabují hormony! Nechte je pořádně vyspat

Zase angína! Sotva zmizel kašel s rýmou. Část teenagerů bývá podobně nemocná jako malé děti. Imunita je totiž v pubertě oslabená.
24. září 2014 | 06:00

Zatímco někteří puberťáci nezastůňou, jak je rok dlouhý, není málo těch, kteří jdou z nemoci do nemoci. Podobně jako kdysi, když před lety nastoupili do školky. Důvod? Jejich tělo se vyrovnává s překotným růstem a produkcí pohlavních hormonů a imunita trochu nestíhá. Roli hraje i náročný životní styl dospívajících, v němž nechybí protancované noci nebo psaní seminárek dlouho do večera. 

 

"Když moje dcera nastoupila na gymnázium, přesně po týdnu ulehla s angínou. Jako malá na ně trpěla, ale teď už měla mnoho let pokoj, tak mě to neznepokojovalo. Jenže v říjnu přišla další a listopadu už z toho byla mononukleóza," popisuje loňskou anabázi Marie z Prahy. Její dcera musela nakonec první ročník střední školy opakovat, protože zameškala příliš mnoho hodin a dohánění učiva by bylo příliš těžké.
Příběh její dcery je trochu extrémní, ale jinak se lékaři s tím, že dospívající řekněme od dvanácti let jsou poměrně často nemocní, setkávají běžně.
Infekce se mezi nimi vyskytují podobně jako kdysi ve školce, ačkoli příčina je trochu jiná - zatímco nejmenší děti trápí infekce proto, že jejich imunitní systém teprve dozrává a promořuje se běžnými bacily, u teenagerů za vše může samotné dospívání.

Společné svačiny, cigára i líbání

Autor: Shutterstock.com
Vliv puberty se projevuje hned několika způsoby. Stačí se podívat třeba na samotné chování teenagerů.
"Původci chorob, jako je mononukleóza nebo angína, se přenášejí těsným tělesným kontaktem, který začíná být mezi dětmi právě v tomto věku běžný," vysvětlil mi dětský praktik Milan Kudyn.
Jinými slovy, jakmile se děti začnou líbat, půjde výskyt angíny nahoru, samozřejmě, pokud k ní mají sklony. Někdo ji nedostane nikdy, ale její původce, streptokok, se mezi lidmi vyskytuje běžně.
A mononukleóza? Tu lékaři rovnou nazývají "nemocí z líbání", i když samozřejmě stačí pití z jedné láhve, dělení se o svačinu a nebo třeba o cigaretu. Jen původce je jiný, mononukleóza patří mezi virové choroby.  
Věřte dětem, že jsou unavené

Autor: profimedia.cz
Dospívající navíc hodně rychle rostou a vyplavují se jim do krve pohlavní hormony a už to samo o sobě zvyšuje únavu a oslabuje imunitu.
Když se k tomu přidá i fakt, že mnozí z nich tráví ve škole i deset hodin denně, je jasné, že se to na zdraví může projevit. Zvláště, pokud zároveň chodí na brigády nebo třeba na diskotéky.
Fyzická námaha, zvláště v kombinaci s  alkoholem a podobně rovněž oslabuje. Navíc, hormonální nerovnováha s sebou navíc nese i nerovnováhu psychickou.
Výsledkem toho všeho a měnícího se životního stylu bývá únava, která občas vede k tomu, že by puberťák dokázal prospat 24 hodin. Rodiče by mu alespoň jednou týdně pořádný spánek měli dopřát, ačkoli budou mít pocit, že jejich syn nebo dcera jsou především líní. Je proto dobré si pamatovat, že teenager potřebuje spát osm až deset hodin denně. 

Ani časté nemoci nemusejí znamenat problém s imunitou

Autor: Profimedia.cz
Podobně důležitá je i kvalitní strava, ideální je, když dítě snídá, přes den obědvá a doma dostane večeři s dostatkem zeleniny. Pozor také na dostatek tekutin a pohybu na čerstvém vzduchu. Zní to možná banálně, ale dohromady to prostě funguje.
Nicméně, ani to, že dítě s něčím leží doma skoro každý měsíc, neznamená, že s obranyschopností jeho organismu je něco v nepořádku. Jen se musí vyrovnat se všemi změnami.
Dá se mu v tom však pomocí a podávat mu například podáváním probiotik coby posílením imunity, případně lze požádat lékaře o to, aby dítěti v tomto směru něco předepsal. Lze zvážit také očkování, týká se to nebezpečné meningitidy a žloutenky, pokud proti ní už dítě nebylo očkování v rámci povinné vakcinace.