Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Před přehřátím organismu vás uchrání obchodní centrum i bavlněné šaty

V horkých letních dnech je důležité osvěžit se nejen zvenku, ale i zevnitř.
7. června 2014 | 06:00

Teplo se tetelí mezi vysokými budovami a ulicemi bloumají malátní lidé zblblí z horkého počasí. Ideální den na to lehnout si k vodě, opalovat se a pravidelně se chladit. Jak ale bez újmy přežít parný letní den ve městě?

Dlouhý pobyt na sluníčku může být pro nás nejen nepříjemný, ale také škodlivý pro lidský organismus. Pokud bychom se vystavovali slunci na dlouhou dobu, riskovali bychom tím nejen úpal a dehydrataci, ale také třeba srdeční selhání, stres z přehřátí, nebo vyčerpání z horka. Abychom tomu zabránili, musíme pro naše zdraví udělat více, než pouze pít vodu a schovat se přes oběd do stínu.

Sportujte jen ráno a večer

Pokud jste zvyklí chodit přes den běhat, pro tentokrát sport raději vynechejte, případně přesuňte na jinou denní hodinu. Ideální je jít brzy ráno, nebo k večeru, kdy slunce nemá takovou sílu a rtuť teploměru se nedrží tak vysoko. Jestliže si své aktivity nemůžete přehodit a ani se jich nechcete vzdát, buďte nadmíru opatrní. Běh raději vyměňte za rychlou chůzi a zkraťte i dobu trvání pohybu.

Opravdu v létě pijete dostatečně?
Autor: Shutterstock

Zvolte správné oblečení

Fleky od potu na šatech nejsou příliš vzhledné, navíc oblečení nalepené na našem těle není nic příjemného. Proto se oblékáme s myšlenkou „Čím méně, tím lépe". Ideální model, který pro takové počasí můžeme vybrat, jsou volné světlé bavlněné šaty. Tím, že nejsou upnuté, nechávají vaši kůži volně dýchat, světlá barva nepohlcuje tolik tepla a bavlna je super prodyšný materiál. Správně zvolené oblečení je základem pro to zachovat si ledový klid organismu v parném dnu.

Pozor na to, co jíte

Zdravý letní zeleninový salát
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Málokdo má v horkém letním dni pomyšlení na to dát si guláš se šesti. Pokud by to ale někoho přece jen napadlo, doporučujeme své chutě zkrotit a počkat si, až bude vhodnější doba. Organismus má totiž se zpracováním masa mnohem větší problémy, než třeba s těstovinami, nebo zeleninou. A pokud musí vynakládat takovou námahu, zvýší se i celková tělesná teplota, což je přesně to, co ve třicetistupňovém horku nepotřebujeme. Takže raději jezte častěji po malých dávkách, ať má metabolismus čas si se vším poradit.

Nepodceňujte vodu

Snažte se v horkých dnech mít stále po ruce studenou vodu, která vás osvěží. Ovšem pokud si dáváte sprchu, nebo koupel, ledové vodě se vyhněte. Nastavte si teplotu tak, aby byla pouze pár stupňů pod tělesnou teplotou. V takovém případě totiž udrží na delší dobu přirozenou teplotu a organismus se déle ubrání před přehříváním.

Naopak ledová voda je dovolena při pití. Nechte v mrazáku zmrznout pet lahev s vodou. Vyndejte ji až těsně před odchodem z domu. Jak bude led tát, vydrží pití déle osvěžující. Co se týče tekutin, naprosté tabu je veškerý alkohol, který odvodňuje a způsobuje tak dehydrataci.

Najděte si svoji klimatizaci

Pokud v létě onemocníme, málokdy si to dáváme do souvislosti s klimatizací.
Autor: Shutterstock.com

Jestliže nemáte v práci ani doma klimatizaci a teplota venku se pohybuje kolem třiceti stupňů, najděte si nějaké chladné prostory jinde. Ideální jsou obchodní domy, knihovny, kina, a podobně. Odskočte si do takovéhoto klimatizovaného prostředí, aby se organismus zase vrátil do normálu. Navíc pobyt v chladných prostorách má podobný účinek jako vlažná sprcha - zchladí organismus natolik, že pak bude schopen se bránit celkovému přehřátí na delší dobu.

Doplňte minerály a soli

Při pocení se nám z těla dostávají minerální látky a soli, které jsou důležité při výstavbě tělesných tkání a při vedení nervových vzruchů. Naše tělo si je ale neumí vytvořit samo, proto mu je musíme dodávat my, pomocí jídla a pití. V parných dnech bychom na to měli myslet a každou hodinu vypít dvě až čtyři velké sklenice studené minerální vody. Vhodné jsou také sportovní drinky, které obsahují vyvážený poměr minerálů.

 

 

Autor: maš