Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 zásadních chyb, které děláme při sprchování

  • ...
    30. října 2014 | 11:08

    Nic by se nemělo přehánět. A paradoxně to dvojnásobně platí i při hygieně. Čím více, tím hůře. Každá pleť si zaslouží šetrné zacházení, jinak vám hrozí že vaše kůže bude suchá a šupinatá nebo podrážděná a plná červených fleků.

  • Sprchování je věda

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Dejte si před spaním ne studenou, ale teplou sprchu! Ta otevře póry a z těla unikne horkost. Sprchování se zdá být velmi jednoduché, že? Vstoupíte do sprchového koutu, zapnete vodu, umyjete své tělo, opláchnete mýdlem nebo sprchovým gelem a pak jej otřete ručníkem do sucha. Ukázalo se ale, že při sprchování všichni děláme určité chyby, které jsou škodlivé pro naši pokožku. Není se čemu divit, že ji pak máme suchou a šupinatou.

  • Dáváte si dlouhou a horkou sprchu

    ...
    Autor: scom
    Horká sprcha je pro mnohé z nás jedním ze způsobů, jak se zahřát během chladných dnů. Vaše pokožka ale při tom velmi trpí! Podle dermatoložky ji dlouhá a teplá sprcha zbavuje přírodních olejů a může způsobit takové problémy jako např. zhoršení ekzému. A dokonce může způsobit podráždění i u lidí, kteří žádné problémy nemají. Pro zdravější pleť proto doporučuje krátkou sprchu v teplé, avšak ne horké vodě.

    A nemyslete si, že vám pomůže, když si po horké sprše dáte studenou. Je pravda, že studená sprcha uzavře cévy, které se otevřely při sprchování horkou vodou. Realitou však je, že pro pokožku tohle nemá žádný přínos. Něco jiného je, pokud v rámci otužování střídáte teplou vodu se studenou, čímž se vám pokožka prokrví.

  • Používáte sprchové gely s nadměrným množství pěny


    ...
    Autor: Shutterstock
    Čím více bublinek nebo pěny sprchový gel vytváří, tím více zbaví vaši pokožku přírodních olejů. Složky v mýdlech totiž obsahují povrchově aktivní látky. Jde o chemické látky, které přitahují olej a vodu. V kombinaci s vodou na sebe tyto látky navázují olej a odstraňují ho tak z vaší pokožky. proto se stává, že po použití takového gelu máte suchou a drsnou pokožku. Už jen přechod na jemnější mycí prostředek stav pokožky zlepší.
  • Neoplachujete sprchový gel důkladně


    ...
    Autor: profimedia.cz
    Stává se vám, že vyjdete ze sprchy a mýdlová pěna vám stále stéká po pokožce? Dermatoložky varují, že vám nedostatečné opláchnutí může ještě více podráždit pokožku a způsobit její vysušení. Hodně záleží i na tom, jaký typ mýdla používáte. Dejte přednost jemným čistícím prostředkům, které jsou hydratační a obsahují méně chemických látek.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv
  • Přehnaně používáte ručník


    ...
    Autor: PROFIMEDIA.CZ
    Po sprše, hlavně v chladných měsících, je nám zima, proto máme tendenci se ihned osušit ručníkem. Nesmíme ale zapomínat na to, že sušení ručníkem ovlivňuje kvalitu naší pokožky. Pokud je to možné, nechte tělo přirozeně oschnout. Pokud se musíte otřít, otírejte pokožku vždy směrem dolů. Nikdy nezapomínejte na následnou hydrataci pokožky. Zvláčňující tělové mléko je tou správnou volbou!
  • Používáte pleťovou masku po sprchování


    ...
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Mnoho žen si nejdříve ve sprše umyje svou tvář a pak použije pleťovou masku. Podle dermatoložky byste ale měla masku aplikovat ještě před umytím obličeje. Pokud ji použijete až po, může vaši pleť vysušit. Týká se to hlavně masek na mastnou pleť, které ji zbavují mastnoty. Vše, co si aplikujete po sprchování se rychleji vstřebává a proto pleť víc vysušuje.
    http://prozeny.blesk.cz/kategorie/4745/domaci-lekar
    Autor: archiv

Klíčová slova:  sprchování, zdraví, chyby