Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zastavte bolest hlavy! Pomůže vám špenát, mléko i ryby

Úporná bolest hlavy nás dokáže pořádně potrápit.
15. října 2013 | 18:30

Nepříjemné bolesti hlavy jsou jedním z nejčastějších problémů, které nás trápí. Obvykle je řešíme pilulkou. Existuje však jednodušší a přirozený způsob, jak zažít úlevu. A tím jsou určité potraviny, které nejčastějším bolestem hlavy pomáhají předcházet, a dokonce je i léčí.

Migréna

Migréna je záchvatovité onemocnění mozku nejasného původu. Hlava při ní často bolí na jedné straně, objevuje se přecitlivělost na světlo, pocit na zvracení. Výzkum ukázal, že vitamin B2 nebo riboflavin pomáhá snižovat výskyt migrény až o 48 %. Riboflavin zlepšuje energetický metabolismus mozku a jeho svalových buněk, které chrání a pomáhá jim udržet energii.

Dopřejte si asi 400 mg denně v potravinách, jako je quinoa, krémové žampiony či chřest. Skvělá je dokonce i sklenice nízkotučného mléka, která obsahuje asi 32 % doporučené denní dávky.

Bolest hlavy někdy dokáže vyřadit na celý den.
Autor: profimedia.cz
Hormonální bolesti hlavy

Stejně jako migréna se obvykle objevují na jedné straně hlavy. Hlavním důvodem, proč mají ženy migrény častěji než muži, je estrogen - ženský pohlavní hormon. Je prokázáno, že některé bolesti hlavy souvisí s poklesem estrogenu, ke kterému dochází přirozeně v průběhu menstruačního cyklu.

Pokud jste tedy k těmto "měsíčním" bolestem hlavy náchylní, pomůže vám hořčík. Zkuste získat 455 mg hořčíku denně z potravin, jako je mangold a špenát, ty vám poskytnou téměř 42 % vaší denní potřeby. Dalším dobrým zdrojem jsou banány, sladké brambory, sezamová semínka a slunečnicová semena.

Narušení biopole organismu má vliv i na celkovou obranyschopnost proti různým zdravotním i duševním potížím. Lidé i zvířata jsou v nepohodě, nervózní a při delším pobytu v takovém prostředí hrozí i vážné zdravotní problémy.
Autor: profimedia.cz
Bolesti z napětí

Pokud máte občas pocit, že vám někdo sevřel hlavu do svěráku, je to pravděpodobně ze stresu. který způsobí, že vaše svaly na krku a ramenou jsou příliš napnuté.

Koenzym Q10 je hlavním zdrojem energie v těle a je důležitý pro zdravé cévy. Jako silný antioxidant podporuje vaše mitochondrie, které často souvisí s bolestí hlavy. Účinně dokáže chránit vaše tělo před volnými radikály vyvolanými stresem, stejně jako vaše buňky. Dopřejte si 100 mg 3krát denně. Můžete si vybrat, zda si dáte vejce, tuňáka či makrelu, květák nebo brokolici. Pořídit si můžete i nějaký potravinový doplněk.

Nevolnost vás dokáže vyřadit na celý den.
Autor: profimedia.cz
Z nachlazení nebo chřipky

Když jste nemocní, ztrácí vaše tělo potřebné soli a vody, takže je snadné, aby se stalo dehydratované. A právě dehydratace je jedním z hlavních spouštěčů bolestí hlavy. Dopřejte si jednu až dvě porce na vodu bohatého ovoce jako je grapefruit, vodní meloun, cukrový meloun, jahody a ananas alespoň jednou denně.

Zázvorový čaj
Autor: Shutterstock.com

NÁŠ TIP

Bylinné čaje ověřené předky

Tradičním čínským lékem na trýznivé migrény byl po staletí koprníček (Ligusticum). Obvyklá dávka je 350 až 499 mg denně, může být ale užíván i jako čaj, stačí dva nebo tři šálky denně.

Protizánětlivý zázvor používají Číňané k léčbě bolest již tisíce let. Aby byl zázvorový čaj skutečně účinný, použijte čerstvý kořen. Nastrouhaný vařte deset minut, poté sceďte a vypijte. Použít můžete i sáčkovaný zázvorový čaj, ten však není zdaleka tak účinný.

Kombinace švestek, máty a zeleného čaje pomůže uvolnit napětí. Svařte pět sušených švestek, jednu lžíci zeleného čaje a dvě polévkové lžíce máty ve čtyřech šálcích vody po dobu 10 minut. Pijte tři šálky denně, dokud se bolestí hlavy trvale nezbavíte.