Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Kateřina Cajthamlová: Fanatické anorektičky jsou hrozbou!

Video se připravuje ...
Anorexií teď trpí hodně i chlapci, tvrdí MUDr. Kateřina Cajthamlová
VIDEO: Adam Balažovič
14. května 2013 | 06:00

VIDEO: Mentální anorexie, tento pojem se vyskytuje všude kolem nás, hlavně v souvislosti s modelkami, herečkami a dospívajícími dívkami. Jenže čím dál častěji tímto onemocněním trpí děti již od 12ti let a také chlapci. Čím je to způsobeno a na co dávat u dětí pozor, nám prozradila ve video rozhovoru MUDr. Kateřina Cajthamlová.

„Bohužel je čím dál tím více dětských pacientů, kteří se k anorexii propracovávají zcela nepozorovaně. Bohužel je to i díky internetu, kde mnohdy sami anorektičky zakládají diskuze a fanaticky lákají do těchto změněných stavů vědomí. Jedná se o velké nebezpečí, které rodiče často podceňují.“ Popisuje MUDr. Kateřina Cajthamlová neuvěřitelnou skutečnost.

„K léčbě může dítě do 18-ti let donutit rodina, zatímco od plnoletosti může mladý člověk s léčbou nesouhlasit.  Tam je pak velké riziko smrti, které je až 10%.“ Upozorňuje lékařka na to, jak tragicky může mentální anorexie skončit.

Mentální anorexii máme spojenou s dospívajícími dívkami, které snaží přiblížit svým ideálům krásy z časopisů, jenže čím dál častěji touto zákeřnou nemocí trpí i chlapci. „ Je to tak. Dnešní ideál krásy je tak mimo biologickou normu, že část mladých lidí si od malička brzdí normální fyziologický vývoj. U dívek se tento jev vyskytuje od první menstruace, která může být ve věku 12ti let, u chlapců je to pak kolem 13-14 roku.“

Autor: Michaela Uzlová