Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběh paní Marie: Lék z internetu mě málem zabil!

Zázračný elixír totiž nebyl schválený k prodeji a distributora stíhala policie, protože na jeho „lék“ dostávali lidé silné alergické reakce ohrožující život.
15. července 2013 | 07:00

Život prý s námi hraje ruletu. Někdy nám padají správná čísla a vyhráváme, jindy je to naopak. To může potvrdit i paní Marie (36). Po porodu třetího dítěte vážně onemocněla a lékaři vůbec netušili, co jí je. Zkusila proto i "léky" z internetu a šlo jí o život.

Jako blesk z čistého nebe
„Problémy mě přepadly při kojení, když byly Adámkovi tři měsíce. Z ničeho nic mě začalo silně mravenčit celé tělo, přidaly se křeče v žaludku a třeštění hlavy jako při migréně. Bylo mi tak zle, že jsem musela jet sanitkou do nemocnice.  Lékaři na nic nepřišli, a tak se rozhodli, že mě pošlou na psychiatrii a dali mi léky na uklidnění,“ líčí začátek zlých časů paní Marie.

Manžel hlídal děti
Jak se ukázalo, „prášky na nervy“ nebyly to pravé. Začalo cestování od doktora k doktorovi, z oddělení na oddělení. „Vyšetřili mi úplně všechno. Už jsem sice necítila to příšerné mravenčení, ale byla jsem stále unavená a vystresovaná. Stačil hlasitější zvuk a rozklepala jsem se,“ pokračuje Marie. Stýskalo se jí také po dětech, s nimiž zůstal manžel doma sám.

Mezi rostliny, které se mohou pochlubit největší magickou mocí, patří nejen léčivky, ale také prudce jedovaté rostliny – například rulík, durman nebo muchomůrka.
Autor: profimedia.cz
Nic nepomáhalo
Její stav se nezlepšil ani po dvou měsících, které proležela ve špitále. Měla stále silnější deprese, občas dokonce halucinace. „Pustili mě domů s tím, že nevědí, co se mnou dál,“ vypráví Marie.

Hypochondrická hysterka
Doufala, že jde jen o „pocuchané nervy“, že ji láska dětí a manžela vyléčí. Péče rodiny bohužel nepomohla. „Nezvládla jsem sama ani umýt hrneček od snídaně, natož uvařit a uklidit, vyčerpávalo mě i jen přejít z pokoje do kuchyně. Navíc mi nově nasazené léky, nevím už kolikáté v pořadí, totálně zničily žaludek. Stala se ze mě anorektická troska. Takže mě znova čekal blázinec. Při příjmu jsem zaslechla, jak doktor říká sestře: ‘Je tady zase ta hypochondrická hysterka’. “Nasadili mi silné prášky na spaní, většinou jsem o sobě moc nevěděla.”

Dvě katolické nemocnice odmítly znásilněnou dívku ošetřit
Autor: profimedia.cz
Pryč z nemocnice!
Pak se jednou stala zvláštní věc. “Možná si sestra spletla prášky, nevím, ale zkrátka jsem večer neusnula. Převalovala jsem se na posteli a říkala si, že přece nejsem takový blázen, jakého ze mě dělají! Druhý den jsem podepsala žádost na propuštění z nemocnice,“ pokračuje mladá žena.

Alternativa
„Našla jsem si lékaře, který se zabýval i alternativními postupy. Nevzdal to, ačkoli se můj stav zpočátku nelepšil. Zajímaly ho i ty nejmenší detaily. Chtěl vědět, co bylo před začátkem mých potíží. Včetně jídelníčku. A pak jsem si vzpomněla,“ usmívá se už se Marie.

Jsou alternativní postupy prospěšné anebo nám ještě více ubližují?
Autor: Shutterstock.com
„Zázračný elixír“ a policie
Těsně po porodu se jí na předloktí objevila malá vyrážka. Na internetu si vyhledala detoxikační prostředek, aby se jí zbavila. „Zaručeně spolehlivý“ preparát užívala asi týden. A tady byla příčina celého trápení. Zázračný elixír totiž nebyl schválený k prodeji a distributora stíhala policie, protože na jeho „lék“ dostávali lidé silné alergické reakce ohrožující život. Mariin lékař sám určil systém detoxikace, postupně ubíral léky včetně antidepresiv, a mladá žena se zotavovala.

Draze zaplacené poučení
„Počítám, že kdyby to bylo pokračovalo a já zůstala na psychiatrii, jednoho dne bych skočila z okna. Po tom, co mám za sebou, bych už nikdy žádné ‘elixíry’ nekupovala bez konzultace s dobrým lékařem. Zlášť ne přes internet. Je to pro mě velké, trápením zaplacené poučení“, uzavírá Marie.

Autor: sia, jan