Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Přírodní medicína: Magická moc drahých kamenů

24. července 2010 | 06:45

Už od dávných dob přitahovaly svojí krásou. Jsou jim připisované čarovné schopnosti, které chrání před temnými silami, ale také léčí a uzdravují.

Už od pradávna se kameny považovaly za zhmotněnou kosmickou energii, v bájné Atlantidě sloužily k přenosu informací. Zpočátku je lidé nosili jako amulety nebo talismany, které je měly chránit před zlými duchy nebo uřknutím (očarováním). Jejich krása, zářivost a lesk fascinovaly a přitahovaly. Vždy byly symbolem bohatství a moci. Byly ozdobou králů a jejich milenek, zločinců i církevních hodnostářů. Dnes jsou důkazem úspěchu nebo vizitkou bohatství a nosí je kde kdo.


Šperky jsou nejen krásné, ale i plné pozitivní energie.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Energie, která léčí

Podle litoterapie, nauce o léčbě drahých kamenů, je v nich ukrytá tajemná energie, pomocí které se dá léčit. Dostává se do těla přes nervová zakončení prostřednictvím síly světla, vibrací barev a vnitřních impulzů, přikládáním na tělo nebo držením v ruce. Pomáhá obnovovat tělesnou rovnováhu, odstraňovat stres a napětí a naplnit klidem. Drahokamy a polodrahokamy jsou vzácní léčitelé duší.

Jak je používat

Léčit nás můžou zasazené ve šperku, přikládáním na postižená místa nebo masáží. Také se aplikuje voda, ve které byly některé kameny předtím namáčené, někdy se dokonce doporučuje užívat nepatrné množství v práškové formě. Blahodárně na nás působí i kameny položené v naší blízkosti (například na pracovním stole, u postele, pod polštářem). Litoterapie doporučuje i používání esence, kterou získáme tím, že kámen vložíme minimálně na 3 hodiny do minerální vody bez bublinek, drahokamový koktejl pijeme po douškách během celého dne. Drahé kameny působí jemně a pomalu, jejich účinky se projeví až po delším čase.

Nošení drahokamů v podobě přívěsků, náramků, náušnic nebo náhrdelníků má pozitivní vliv na celé naše tělo.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vyberte si svůj drahokam

Kameny si volte podle toho, které problémy chcete odstranit. Důležitá je intuice. Při nákupu nespěchejte, nechte na sebe kámen působit, podržte si ho v ruce, přiložte na tělo a teprve potom se rozhodněte. Hodně lidí si vybírá kámen podle astrologického znamení. Ať už si zvolíte jakýkoliv drahokam nebo polodrahokam, vždycky na vás bude působit. I když jeho účinek pocítíte později, může vás ozdobit ihned.

Křišťál

Univerzální kámen pro každý případ. Účinkuje na všechny choroby, těžkosti a problémy. Zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a pomáhá při žaludečních a trávicích problémech. Zvyšuje funkci mozku a dodává pozitivní energii. Pročišťuje hlavu a chrání majitele před negativními vlivy z okolí. V partnerství posilňuje věrnost a vzájemnou toleranci.

Citrín

Rozvíjí intelekt a kreativitu, dobíjí energii předčasně narozeným a lidem s podlomeným zdravím. Pomáhá při depresích, nervozitě, poruchách trávení, zahání únavu. Citrín podporuje plnění tajných přání, přitahuje bohatství a posilňuje intuici.

Kámen
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Rubín

Jeho krvavě červenou barvu vyvolává obsah chromu. Je to kámen ochránce. Odhání démony, dodává životní energii, probouzí lásku a pomáhá překonávat překážky. Příznivě ovlivňuje srdce a krevní oběh, zmírňuje silnou menstruaci. Má i hojivé účinky a zvyšuje imunitu.


Kámen
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Smaragd

Je to velmi vzácná odrůda berylu. Jeho zelená barva souvisí s duchovní očistou. Smaragd je kamenem porozumění a soucitu. Působí proti stresu, má omlazující účinky a pomáhá při léčbě civilizačních chorob. Chrání epileptiky, lidi s onemocněním srdce nebo žaludku. Pití smaragdové vody pomáhá při chřipce, ničí bakterie a doporučuje se i umývání pleti a očí. Se smaragdem se vám bude lépe spát i studovat.


Smaragd
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Granát

Kámen lásky, ohně a vášně. Podporuje radost ze života, sexualitu a vitalitu. Červený granát posilňuje krevní oběh, zlepšuje revmatické potíže a kožní problémy. Pomáhá při odbourávání psychických bloků. Zelené formy jsou výborné na zmírnění depresí a melancholie.

Kámen
Autor: SHUTTERSTOCK.COM


Jantar

V minulosti se užíval jako afrodiziakum. Odstraňuje bolesti, přináší optimismus a zahání smutek. Jantar je plný sluneční energie, která pročišťuje organismus. Svým nositelům přináší radost a svěží mysl. Působí na hormonální a trávicí systém. Pomáhá při zápalu plic, kolikách, infekcích a horečkách. V minulosti dávali jantarový náhrdelník malým dětem, když jim rostly zoubky.
Kámen
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Safír

Vždy se spojoval se silou a nesmrtelností, kterou měl, kromě bohů, zajistit svému majiteli. Posiluje mysl, nervový systém, koncentraci a logiku. Pojí se s ním i duchovní schopnosti, ale současně odstraňuje i fyzické těžkosti. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, tlumí bolest a zlepšuje spánek.

 

Kámen
Autor: SHUTTERSTOCK.COM


Růženín


Křemen s jemnou příměsí manganu je kamenem nesobecké lásky a srdce. Podporuje tvořivost a vnímavost. Pomáhá při léčbě neplodnosti a anémie. Růženínová voda a růženín neutralizují jedy a elektromagnetické záření, proto je vhodné si ho postavit k počítači, a jako kámen lásky bude na vás působit u postele. Posilňuje nemocné a předčasně narozené, dodává sílu a optimismus. Pomáhá při citových problémech a neurózách.


Růženín
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Tyrkys

Spojení modrého nebe a zelené země podněcuje ideály, moudrost, intuici a smysl pro krásu. V Tibetu je nejdůležitějším drahokamem, který doporučují nosit především mužům. Ochraňuje přátelství a dobré vztahy. Tyrkys má vysokou schopnost přijímat vesmírnou energii. Pročišťuje nervová centra, odstraňuje bolesti hlavy, zmírňuje zápaly sliznic a kůže. Přináší úspěch, štěstí a klid.

Kámen
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: dob, ver, jak