Neděle 22. prosince 2024
Svátek slaví Šimon, zítra Vlasta
Oblačno 4°C

Jak si užít konec roku? Namíchejte si skvělý koktejl!

Užijte si poslední noc roku 2012 naplno!
29. prosince 2012 | 07:00

Rozhodli jste se uspořádat silvestrovský večírek? Nebo jen zvete pár přátel na skleničku, než vyrazíte ven? Přivítejte společně nový rok s koktejlem v ruce!

Chutnají božsky, vypadají báječně - a zvládne je každý. Stačí kvalitní suroviny a trocha cviku. Vyzkoušíte klasické mojito, nebo štiplavou margaritu? Je to jen na vás...

Mojito
...
Autor: profimedia.cz

Osvěžující klasika

Ingredience

1/2 chemicky neošetřené limety
1 lžička práškového cukru
6-7 lístků máty
1 velká hrst ledové tříště
6 cl bílého rumu
1 zástřik sodovky

Příprava

Omyjeme limetu, rozpůlíme ji a vymačkáme šťávu. Potom obě půlky limety nakrájíme na dílky.

V široké sklenici promícháme cukr se šťávou z limety. Přidáme lístky máty a dílky limety a trochu je pomačkáme paličkou na citrusy nebo lžičkou.

Koktejlovou sklenici naplníme ledovou tříští, přelijeme rumem a opatrně promícháme. Zastříkneme ještě sodovkou nebo minerálkou a vychutnáme si perlení.

Margarita
...
Autor: profimedia.cz

Pěkně ostrá holka

Ingredience

sůl
4cl šťávy a 1 dílek z limety
4 cl tequily
2 cl Curaçaa Triple Sec
3-4 kostky ledu

Příprava

Do podšálku nasypeme trochu soli. Kouskem limety potřeme okraj koktejlové sklenice a lehce otočíme v soli, aby se na vnějším okraji utvořila tenká vrstvička.

Pozor! Sůl se nesmí dostat do sklenice dovnitř, jinak zkazí koktejl.

V šejkru dobře protřepeme tequilu, Curaçao, limetovou šťávu a led. Nápoj slijeme přes sítko do sklenice.

Tip barmana

Na slanou krustu nemáte chuť? Tak si nasypte sůl na hřbet ruky, olízněte ji a hned se napijte.

Manhattan
...
Autor: profimedia.cz

V newyorském stylu

Ingredience

4 cl whisky (nejlépe kanadské)
2 cl vermutu rosso
1-2 zástřiky Angostury
4 kostky ledu
1 koktejlová třešeň

Příprava

V míchací sklenici energicky promícháme whisky, vermut a Agnosturu a přelijeme přes sítko do koktejlové sklenice.

Přidáme koktejlové třešně a ještě jednou promícháme.

Spoustu další inspirace můžete načerpat v knize Bibiany Behrendtové Basic - Míchané nápoje, kterou vydalo nakladatelství Ikar.
Autor: mab