Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Naděje v léčbě rakoviny: Grep zvýší účinky chemoterapie

Užívání grapefruitového džusu by mohlo snížit dávky chemoterapeutik, což by bylo nejen levnější, ale i mnohem výhodnější pro pacienty.
15. srpna 2012 | 13:23

O protinádorových účincích grepu vědí lékaři už dávno. Ukázalo se však, že při pravidelným pitím grapefruitového džusu by se pacientům mohly snížit dávky chemoterapeutik.

O protinádorových účincích látek, které se nacházejí v grepu a jeho semínkách, vědí lékaři už dávno. Farmaceutické firmy dokonce vyvíjejí léky obsahující výtažky z grepů. Při léčbě však může pomoci i pití grapefruitového džusu. Podle onkologů z Chicaga totiž při každodenní konzumaci grapefruitového džusu dochází k výraznému posílení účinnosti chemoterapeutik při léčbě zhoubných nádorů.

Podle vědců z University of Chicago je to zásadní objev. Užívání grapefruitového džusu by mohlo snížit dávky podávaných chemoterapeutik, což by bylo nejen levnější, ale i mnohem výhodnější pro pacienty. Chemoterapeutika totiž vyvolávají silné vedlejší účinky, nevolnost a poškozují zdraví.

"Je to první onkologický výzkum, který využívá tuto interakci mezi léky a potravinami," tvrdí autoři z Chicaga. Než však bude možné začít tuto grapefruitovou terapii aplikovat v praxi, je třeba provést řadu dalších testů a výzkumů.

Grapefruitová jadérka, ať už v podobě kapek nebo tablet, chrání před všemi plísňovými nemocemi.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Famous, Klena, lesk.sk