Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nemoci z polibků: U některých hrozí smrt do 24 hodin!

Polibek je krásný, ale může být i smrtelný! Víme, jaké nemoci vám z líbání hrozí.
10. srpna 2012 | 08:26

Meningitida, mononukleóza, syfylis... Neradíme vám, abyste se nelíbali. Kromě toho, že je to krásné, má líbání dvou zdravých lidí i důležitou imunitní funkci. Ale vše s rozume!

Batůžek svých infekcí si nese každý. Velmi laicky si je rozdělme na viditelné a neviditelné. Toto dělení považujte za použitelné jen v případě, že se líbáte a tak dále při ostrém světle a neznámého si prohlédnete pečlivě jako nové boty.

Tajemné "ochutnávání" však vyžaduje alespoň šero a tehdy ztrácíte šance vidět i kládu v oku, natož třísku! Toto dělení tím považujte za nepoužitelné.

Při dalším, už uchopitelnějším dělení to vezmeme ze stránky nakažlivosti. Zajímat nás i vás budou hlavně ty nemoci, které si můžete "vylíbat". Obejdeme snad jen opar. To, že se přenáší líbáním a sexuálním stykem, už víte.

Nikdy svému partnerovi neříkejte, že jste už měla lepšího milence!
Autor: profimedia.cz
Krásné, ale životu nebezpečné

Principem šíření nemocí z líbání je infekce tělesnými tekutinami nakaženého. Kromě virů a bakterií, které osidlují pouze krev tu máme i takové, které pohodlně přežívají a cestují i slinami.

A ještě něco. Pokud líbáte krásného neznámého přibližně o metr níže od úst, sortiment, který můžete "nakoupit", se bohužel zdvojnásobuje.

Co nám po polibku hrozí?

Meningitida

Zánět mozkových blan z líbání? Ano. Ve věkové skupině od 15 do 20 let nejčastějším původcem infekce nebývá pouze samotná bakterie Neisseria meningitidis a její sérologické skupiny, ale takzvané herpesových viry. Kuřáci, pozor, riziko nákazy při líbání zvyšuje i fakt, že vaše sliznice jsou oslabeny! Meningitidě po diskotéce nebo festivalu hraje do karet i vyčerpání. Putující infekce může probíhat i bezpříznakově, o to je nebezpečnější. Při meningokokové nákaze se totiž jedná o minuty. Infekce se v těle šíří krví a jako první jdou na paškál kromě mozkových blan i ostatní životně důležité orgány. Obecně se projevuje jako chřipka. Do tří hodin až tří dnů se přidají úporné bolesti hlavy, šíje, poruchy vědomí a křeče. Jsou zdokumentovány i případy, kde od infikování po úmrtí stačilo 24 hodin. Léčí se v nemocnici vysokými dávkami antibiotik za nepřetržitého monitorování vitálních funkcí nakaženého. Antibiotika se podávají i členům rodiny, kteří byli v infekční fázi v přímém styku s nakaženým.

Jak ji rozeznat od chřipky?
Máte všechny zmíněné příznaky a nedokážete předklonit hlavu? Tento stav se nazývá "oponování šíje" a je jasným příznakem meningitidy.

Než si si začnete hledat nového partnera, zkuste několik triků pro oživení sexu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Mononukleóza

Mononukleóza je virová infekce vyvolaná virem Epstein-Barrové a přenáší se mimo jiné i slinami. Líbání vytváří pro přenos optimální podmínky. Zmíněný virus patří opět do "oblíbené" skupiny herpetických virů. Inkubační doba od nakažení je čtyři až šest týdnů. Virus v latentní (neaktivní) fázi zůstává v organismu i po odeznění příznaků a přenáší se, i když se nositel cítí zcela zdráv. Příznaky jsou podobné jako u všech infekčních onemocněních - horečka, únava, bolesti v krku a zvětšené lymfatické uzliny. Ohroženi jsou lidé v jakémkoliv věku, nakažení však napomáhá snížená imunita a promiskuita. I když je nemoc nakažlivá, propukne zhruba pouze u 5 procent lidí.

Jak ji rozeznat od chřipky?
Symetricky za zvětší všechny lymfatické uzliny a v ústech se objevuje drobný zarudlý až bělavý výsev. Polykání se dá přirovnat k pocitu při angíně, ale pocit knedlíku v krku je výraznější. Zpozorovat, i když hůře, můžete i zvětšení jater.

Syfilis

Překvápko? Ano, "vylíbat" si můžete i syfilis. Inkubační doba se pohybuje od tří týdnů až do několika měsíců. První stadium se projevuje syfilitickém vředem (nebývá bolestivý a nepraská), ve druhém se objevují kondylomy, které praskají, mokvají a jsou velmi infekční. Vyskytují se i v ústech, snadno je proto zaměníte s afty. Pak onemocnění přechází do bezpříznakového stadia, pro nositele nejnebezpečnějšího. To vede k nezvratným nejen fyzickým, ale i psychickým změnám. K nakažení vám stačí drobná ranka. Třeba dáseň poškozené zubním kartáčkem, pokud byste si neuměli představit, jak k ráně v ústech přijít. Jeho přítomnost se zjišťuje stěrem přímo z vředu nebo krve. Léčí se intravenózně podávanými antibiotiky.

Co v posteli platí na vašeho partnera? Napoví náš erotický horoskop.
Autor: profimedia.cz


Jak ho rozeznat?
Únava a chřipkové stavy mohou proběhnout podobně jako při chřipce. Nejčastější a zákeřná však bývá právě bezpříznakovost, ale doprovázená tvrdým, nebolestivým vředem. Vředu se dobře daří na sliznicích, ale může se objevit kdekoliv na kůži.

Hepatitida B

Jeden z nejzákeřnějších letních suvenýrů. Ve většině případů probíhá bez příznaků, v infekční fázi se objevuje opět jen únava, zvýšená teplota, slabost. Ikterus - zežloutnutí se vyskytuje zřídka! Inkubační doba se pohybuje od měsíce až do půl roku od nakažení. Virus napadá hlavně játra a rozšiřuje se krví, slinami, ejakulátem, vaginálním sekretem, ale i mateřským mlékem. Kromě líbání nebo sexu jsou zdrojem nákazy společně používané zubní kartáčky, žiletky nebo jehly. Přinést si jej můžete i z tetovacího či piercingového studia, v krajním případě i z manikúry či pedikúry!

Smrtelné polibky
Autor: profimedia.cz
Jak ji rozeznat?
Zvýšená teplota může přetrvávat i měsíce. Objeví se bolesti svalů a kloubů, nechutenství, moč je tmavá, stolice naopak velmi světlá. Mírně zežloutnutí můžete pozorovat na očním bělmu.

HPV (Human papillomavirus)

Jako každý jiný herpes virus se přenáší i líbáním! Pozor tedy na to, s kým si vyměňujete sliny! Opět, dokud je v těle a neodstraní ho vlastní imunita nositele, je nakažlivý a většinou to schytají jen lidé se slabší imunitou. Nákaza se projevuje podobně jako u oparu: vzniká puchýř podobný herpesu, a když praskne, infekce se šíří od úst až po hrtan. Riziko papilovitých výrůstků v ústech je sice vzácnější, ale reálná možnost tu je. Opět stačí jen drobná ranka. Riziko se zvyšuje při orálním sexu s nakaženým. HPV se dokonce považuje za zákeřnějšími původce rakoviny hrtanu jako kouření!

Jak ho rozeznat?
Nekarcinogenní typy většinou imunita zlikviduje, ale pokud ne, projeví se drobnými, bradavičky připomínajícími výrůstky na postiženém místě těla. Nejháklivější jsou sliznice a partie, kde je teplo a vlhko. Ty karcinogenní jsou k rozeznání většinou už jen jako součást nálezu.

Autor: Eva/Martina Koprušáková, Klena