Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chcete mít šťastný vztah? Líbejte se!

Polibek je pro vztah tím nejdůležitějším.
11. března 2014 | 06:00

Domníváte se, že klíčem k šťastnému partnerskému svazku je sex? Jste na omylu! Tím nejdůležitějším je každodenní líbání.

Sex není všechno

Je pro vás sex natolik důležitý, že si bez něj neumíte představit partnerský život a dokonce jste na něm celý váš vztah postavili? Pak věřte, že nestojí na pevných základech. Podle psychologů z Oxfordské University je sex jen uměle vytvořenou intimitou a naopak tím nejdůležitějším jsou polibky. Pokud se tedy váš partner nerad líbá a dotýká, asi budete mít problém.

Dejte průchod své vášni
Autor: profimedia.cz
Líbání upevňuje vztah

Oblast rtů je doslova prošpikována nervovými zakončeními a při polibcích tak vzniká velké množství neurochemických reakcí, které hrají velkou roli při vzniku emocí. Není tedy divu, že tato souhra hmatu, čichu a chuti je jedním z určujících faktorů toho, jestli je náš protějšek ten pravý a také toho, jak dlouho bude vztah trvat. I po letech vztahu byste na polibky neměli zapomínat a měli byste jim věnovat alespoň 5 minut denně. Neznamená to, že se budete dlouhé minuty v kuse líbat, ale v součtu by vaše spojení rtů mělo oněch 5 minut dát. A proč je to tak důležité? Během líbání se do těla uvolňují endorfiny, které napomáhají odbourávat stres, a právě to je důvod, proč jsou mnohem lepším usmiřovacím aktem, než sex. Podle studií je jedním z nejdůležitějších polibků ten první ranní, kterým se s partnerem přivítáte, hned potom je důležitý ten, který si dáváte na rozloučenou nebo na přivítanou.

Erotická rozkoš dopuje tělo serotoninem a dopaminem, které potlačují úzkost a depresi, podporují dobrou náladu a vyvolávají pocity radosti a štěstí.
Autor: isifa.com
Co jste o polibcích možná nevěděli

- Průměrný polibek trvá asi 12 sekund, za den byste si jich proto měli dát alespoň 25.

- 59% mužů a 60% žen je ochotno rozejít se s někým, kdo špatně líbá.

- 92% žen se líbá se zavřenýma očima, u mužů je to jen 50%. Druhá polovina mužské populace se při polibcích ráda dívá na partnerčin výraz v obličeji.

- Líbání zlepšuje průchodnost dýchacích cest a dostává do těla až o polovinu více kyslíku.

- Líbání je skvělým způsobem, jak zahnat škytavku.