Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chrápal tak, že jsem chtěla rozvod. Manželství zachránil laser a zmrzlina!

29. července 2012 | 06:43

Paní Milada (38) už byla totálně vyčerpaná. Nemohla totiž v noci spát. Důvod? Žádné starosti, jak by si leckdo myslel. Jen její muž tak strašně chrápal, že při tom ani oka nezahmouřila. Situace se vyhrotila tak daleko, že to dokonce vypadalo na rozpad manželství.

„Nakonec se mi podařilo Jirku přesvědčit, aby šel k lékaři,“ rozpovídala se paní Milada. A výsledek? „Všechno dopadlo báječně. Jirka už nechrápe, já spím jako miminko a manželství nám jen vzkvétá,“ usmívá se sympatická žena.

Krize přišla po 10 letech

Problémy s chrápáním se u pana Jirky objevily až poté, co přestal s aktivním sportem. „Chrápal vždycky, ale takhle strašně nahlas až po deseti letech manželství,“ líčí dnes už spokojená paní Milada.

„On totiž, když přestal sportovat, přibral 15 kilo. Večer byl zvyklý se dobře najíst, vlastně to bylo jeho nejvydatnější jídlo za celý den. K tomu si dal pár piv, a to poslední těsně před tím, než šel spát. A najednou začalo to trápení.“
Právě nadváha je jedním z rizikových faktorů chrápání.

Když muž chrápe, jde o víc než o jeho zdraví.
Autor: profimedia.cz

Spravil to snadný zákrok a zmrzlina

Svého manžela paní Milada nakonec přivedla na ORL oddělení. Vyšetřovala ho odbornice v oboru ušní-nosní-krční, lékařka Ludvika Záhořová. „Stává se často, že mi do ordinace pacient přijde v doprovodu své partnerky,“ řekla nám lékařka. „U pana Jirky jsem zjistila, že má „povolené“ měkké patro s prodlouženým čípkem,“ dodala.

MUDr. Ludvika Záhořová
Autor: Archiv lékařky
„Doporučila jsem mu proto laserovou operaci. Pro pana Jiřího to bylo nejvhodnější řešení.“ Typů laserových operací je několik. Mohou se provádět v místním znecitlivění nebo pod narkózou.

Někdy se volí i jiný, konzervativnější léčebný postup. Odborník ORL, který se zabývá odstraňováním chrápání, vybere pro každého pacienta individuální způsob léčby, který je pro něj ten nejvhodnější.

Pár minut a hotovo!

„To víte, že měl manžel strach, jestli operace nebude bolet. Byl mile překvapený, že zákrok trval jen pár minut. Paní doktorka mi řekla, že mu udělá dobře zmrzlina. Tak jsem mu jí doma
dala a myslím, že mu to udělalo radost. On je totiž na sladké,“
u
smívá se paní Milada.

„Hojení v dutině ústní je po této laserové operaci podobné, jako hojení po odstranění krčních mandlí. A trvá přibližně týden,“
doplnila lékařka. V případě pana Jirky měla pravdu. „Za týden byl jako rybička,“ vypráví paní Milada. „A nechrápe! Konečně jsem se po dlouhé době pořádně vyspala. Jako Šípková Růženka.“

Autor: dp, Kbak