Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Děsivé chrápání? Přišijte si na pyžamo míček!

Chrápání může znamenat pro některé dvojice doslova horor
2. června 2006 | 11:00

Myslíte si, že když váš partner chrápe, jste odsouzeni na doživotí k používání špuntů do uší? Omyl! Jsou i jiné možnosti

Chrápání! Noční můra většiny dvojic. Několik hlasitých a bezesných nocí dokáže ze zamilovaného párečku udělat téměř nepřátele na život a na smrt. Mlaskání nebo opakované buzení jsou zbytečné! Zvuky podobající se řezání dřeva, případně syčícího papiňáku, se z krku spáče hrnou během chvilky znovu. Existuje ale řešení. Nejkrajnější je několikatisícová operace, ale někdy stačí jeden z fíglů, které by chrápání měl zabránit. Potřeba spánku je různá. Někomu stačí pár hodin, jiný potřebuje polovinu dne. Problém nastává tehdy, když člověk chce spát a něco ho neustále budí. Třeba spolunocležník. Noc s takovým partnerem se pak stává hororem. "Takové nocování mnohdy končí nuceným odloučením chrápajícího do jiné místnosti. Znám ale i případy, kde ani toto nepomohlo a chrápání bylo slyšet i přes stěnu," vypráví psychiatr Jan Cimický. Nevyspání však není jediný problém, který partnerskou dvojici provází. "Dalším problémem jsou i narůstající nervozita a hádky, které vedou až k nevraživosti, která může končit i rozvodem," vysvětluje Jan Cimický. A jaké jsou možnosti léčby? Někdy pomůžou léky, které zabrání hlubokému spánku, ale mnohdy je potřeba i chirurgický zákrok laserem. Potíže odstraní laser Chirurgický zákrok, který má odpomoci od chrápání, trvá zhruba dvacet minut. Bolestivost spojená s ním je srovnatelná s běžným bolením v krku, jaké známe u nachlazení nebo angín. Jeho cena se pohybuje od 4000 do 9000 Kč a provádějí ho specializovaná centra. V některých případech se lékař rozhodne k většímu zásahu, při kterém odstraní více možných příčin chrápání. U těchto typů operací se cena může dostat až k 15 tisícům Kč. Některá zařízení však dávají na zákrok záruku a pokud se chrápání objeví znova, provedou další zákrok zdarma. Jak vzniká? Chrápání způsobuje chvění a vibrování měkkého patra a zadních patrových oblouků, ke kterému dochází během spánku. Začíná většinou kolem čtyřicítky a muže postihuje třikrát častěji než ženy. Jeho hlasitost může dosahovat až devadesáti decibelů - pro srovnání 95 decibelů dosahují závodní motocykly. Nejčastěji chrápou lidé spící na zádech. To způsobuje poklesnutí čelisti a následné zúžení hrtanu. Jak s tím bojovat * Podložte si postel knihami nebo cihlami tak, abyste měli hlavu alespoň o 15 cm výše než nohy. * Nepijte, nejezte, nepijte alkohol a nekuřte alespoň tři hodiny před usnutím. * Před usnutím si propláchněte nos mátovým odvarem a vypijte šálek silného kafíčka - máta ulehčí dýchání a kofein udělá spánek lehčím. * Pokud spíte v poloze na zádech, přišijte si na zadní díl vršeku od pyžama golfový nebo tenisový míček! Pokud na něj v noci nalehnete, okamžitě se probudíte a otočíte se na bok.


Projev vážného onemocnění Chrápání nemusí být spánek znepříjemňující záležitost. Mnohdy je to první signál, která tělo vysílá při počátku některých onemocnění. Chrápání může provázet nejen obezitu, se kterou je často spojováno, ale může být první známkou vysokého tlaku nebo špatně fungující štítné žlázy. U dětí a mladších lidí může být chrápání způsobeno ucpáním dutin, nosními polypy nebo velkými krčními mandlemi. Mezi další příčiny patří silné kouření a pití alkoholu. Příčinou chrápání může být i spánková apnoe, kdy postižený přestává ve spánku dýchat i na více než 90 vteřin. To je příčinou nedostaku kyslíku v těle, které se projevuje odkrvním některých částí těla a zvýšenou produkcí adrenalinu.