Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pětadvacetiletá žena zamrzla v těle dvanáctileté dívky

9. ledna 2012 | 18:53

Britka Kate Quinn (25) nikdy nepoužije podprsenku a nebude menstruovat. Kvůli syndromu kaudální regrese uvízla v těle holčičky před pubertou.

Jen 145 centimetrů vysoká žena nikdy neprošla pubertou. Její ženské hormony proto nikdy nezačaly pořádně fungovat, nemá menstruaci, nenarostla jí prsa. Proto když dosáhla dvaceti let a stále vypadala jako malá holčička, raději se začala schovávat doma.

Syndrom kaudální regrese spočívá v nedostatečném vyvinutí koncové části páteře – kostrče, a to je důvod, proč Kate už víc nevyrostla. Že však takto syndrom zapůsobil i na její hormonální vývoj není normální a vlastně jde o vzácný jev.

Budu ještě někdy žena?

Kvůli své kondici žije Kate dlouho v hlubokých depresích. Obává se, že nikdy nepotká lásku, když se nestane opravdovou ženou. "Čím déle to trvá, tím je vám hůře, protože ztrácíte naději. Ve 12 nebo 14 letech jen čekáte, kdy se asi vyvinete, ale v 25 letech víte, že už je šance minimální. Jen se sama sebe ptáte: Budu někdy žena?" svěřila se.

Že jde o vzácné postižení Kate zjistila teprve před dvěma lety, když vyhledala odbornou pomoc. Už před tím prošla sedmiletou hormonální kůrou, ale neúspěšně, než zjistila pravou příčinu. Zveřejněním svého problému Kate doufá, že se o toto postižení budou lékaři více zajímat a možná najdou nějakou léčbu.

Syndrom  kaudální regrese

* Tímto vzácným postižením trpí jeden z 25 tisíc lidí světa.

* Jde o poruchu vývoje koncové části páteře, tzv. kostrče. Může vést i k deformaci pánve, či celé páteře.

* U těžkých případů může dojít k úplné paralýze dolní části těla. A u vážných případů dochází i k amputaci končetin.

* Má se za to, že příčinou syndromu může být nedostatečná správná výživa, především chybějící kyselina listová.

Autor: INT, bak