Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nebezpečná plíseň

-	Nohy si pravidelně myjte každý den a pečlivě je osušte.
17. července 2008 | 14:19

Nezdá se vám něco na vašich chodidlech a nehtech, máte nepříjemný pocit mezi prsty rukou a nohou? Nic nepodceňujte, může jít o dlouhotrvající onemocnění.

Mnoho lidí žije s mykózou i řadu let. Myslí si, že nevzhledné změny na nehtech nebo na chodidlech vznikly kvůli poranění při sportu, z otlačků způsobených těsnou obuví. Domnívají se, že to přejde samo. Nepřejde. Právě naopak, váš stav se bude stále zhoršovat. Stejně jako všechny nemoci, mykóza se nejlépe léčí v počátečním stadiu.

Mykóza vám může ztrpčit život na dlouhou dobu a riziko nákazy je opravdu velké.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Číhají ve fitcentrech a bazénech
Chodíte pravidelně plavat a cvičit a máte radost, že děláte něco pro svou kondici? Nepříjemným průvodcem tohoto zdravého životního stylu mohou být plísně – mykózy. Jejich šíření podporuje právě masový nárůst sportovních aktivit, návštěvy sportovišť, tělocvičen, posiloven, fitness center a bazénů. Tam všude vám hrozí riziko nákazy, protože mykóza je přenosné onemocnění. Stačí šupinka z nehtu nebo kůže na dlaždičkách. Nedostatečně udržovaný povrch cvičebních strojů a pomůcek, špatně vyprané ponožky a prádlo, nevhodné podložky a vlhké rohože. To všechno může lidem s citlivou pokožkou způsobit plísňové onemocnění.
"Onemocnění způsobují kvasinky, parazitické houby a plísně. Nejčastěji dermatofyty, kterým se daří v teple a vlhku. Proto jsou právě nohy ideálním místem na jejich rozmnožování," vysvětluje dermatoložka MUDr. Katarína Poláková.

Jak se bránit před mykózou

- Nohy si pravidelně myjte každý den a pečlivě je osušte.

- Nohy si pravidelně myjte každý den a pečlivě je osušte.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

- Každý člen rodiny by měl mít svůj vlastní ručník a domácí obuv. Noste bavlněné ponožky a každý den si je vyměňujte.

- Dbejte na čistotu podlahy na chodbě, v koupelně a na kobercích v pokojích.

- Nečekejte, až se mykóza rozšíří. Při rozpoznání jejích příznaků ihned navštivte lékaře, a ten vám předepíše účinnou léčbu.

Ani doma nejste v bezpečí
Kůže se infikuje přímým kontaktem nebo prostřednictvím infikovaných materiálů: obuvi, pantoflí, dlaždiček v místnosti, dřevěných roštů ve společných sprchách a koupelnách. Nezbývá vám nic jiného než přísně dodržovat základní hygienická pravidla. Do sprch a šaten noste přezůvky, používejte dezinfekční mýdla a kontrolujte, jestli se ve společných prostorách a sociálních zařízeních důkladně uklízí.
Nebezpečí vám však hrozí i doma. Může se stát, že se mykózou nakazí jeden člen rodiny a druhý si po něm stoupne na kobereček v koupelně. Obuje si jeho pantofle, utře se jeho ručníkem – a v rodině se rozvine epidemie. Onemocnění totiž postihuje všechny věkové kategorie bez rozdílu pohlaví.

Příznaky onemocnění

- Zpočátku jsou nenápadné. Změny se objeví pod volným okrajem nehtu nebo na jeho bočních hranách. Tehdy ještě nepůsobí žádné problémy.

- Později se infekce rozšiřuje směrem dovnitř, k nehtovému lůžku. Nehet změní barvu dožluta, doběla nebo šedohněda. Zhrubne, začne se odlupovat, praská a různě se deformuje. Nakonec se může úplně rozpadnout.

- Objevit se mohou i jiné příznaky jako svědění, zánět kůže vyvolávající její zčervenání, praskání, hrubnutí, olupování, a někdy dokonce také mokvání. Tyto příznaky již bývají i bolestivé.

- Intenzita těchto příznaků záleží na aktivitě infekce, na místě výskytu a na odolnosti postiženého.

- Zhoršená kvalita života, omezení člověka při chůzi nebo pracovním výkonu. Plíseň také ovlivňuje psychiku, protože vyvolává nepříjemné pocity úzkosti a studu a následně komplexy méněcennosti.

Jak se jí zbavit?
Léčba nebývá jednoduchá. Lékař musí odhalit cestu přenosu infekce a tomu odpovídající opatření. Mezi ně patří dezinfekce prostředí, prádla, obuvi a samozřejmě také léky. Boj s mykózami není lehký. Maličké spóry plísní mohou například v koberci přežívat až dva roky a postižené obvykle trápí dlouhodobě. I kdyby se celý nakažený nehet odstranil, houbové mikročástice zůstanou v nehtovém lůžku a infekce by se šířila dál do okolní kůže. Tam by mohla vytvořit celý rezervoár houbové infekce. Bez účinné terapie nezmizí.
Dříve se k léčbě této choroby používaly různé masti, roztoky, krémy a spreje, ale lokální terapie bývala málo účinná. V dnešní době se úspěšně uplatňuje široká paleta velmi účinných léků. Některé přípravky dovedou problém vyřešit pouze po jednom nebo několika užitích.

Autor: Eva Hrdinová, len