Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

10 rad: Prodlužte život vašeho srdce!

27. prosince 2011 | 13:08

Starat se o své srdce není žádná věda. Stačí se držet těchto jednoduchých rad a bude vám pracovat do sta let. Radí expert na kardiochirurgii Jan Pirk.

„Já sám se tímto desaterem řídím víc než stoprocentně. Jedno staré přísloví říká: Ve zdravém těle zdravý duch. Čili když se budete mít fyzicky dobře, budete mít i dobrou náladu."

"Mně osobně se tento recept na spokojený život v dobré kondici vyplácí,“ říká přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze Jan Pirk.

Právě on dal dohromady doporučení, díky nimž vám bude srdce šlapat jako hodinky.

Jan Pirk u nás poprvé transplantoval srdce a plíce
Autor: Dana Kolářová, Profimedia.cz
Desatero Jana Pirka:

1. Uvědomte si, kolik vám je let

A podle věku najděte i vhodný sport, který vám bude vyhovovat, nebude ničit klouby a vy se při něm budete cítit skvěle.

2. Půl hodiny pro kondici

Přiměřeně věku a stavu byste měla alespoň půl hodiny denně věnovat své fyzické kondici. Rychlá chůze, plavání, pilates, jóga… je jedno, co si vyberete.

Zdraví způsob života vám prodlouží život
Autor: profimedia.cz
Pokud se sportem začínáte, sledujte si krevní tlak a pulz a údaje zaznamenávejte do sešitu nebo do Elektronické zdravotní knížky. Budou se hodit, až budete řešit své zdravotní problémy s lékařem.

3. Zeptejte se lékaře

Jestliže jste nikdy nesportovala a máte chuť se do toho pustit teď, je to skvělé. Jen se nejprve poraďte s lékařem, jaký sport je pro vás ten nejlepší.

4. Pořiďte si sportovní „výbavu“

Běhat v keckách za dvě stovky se nevyplatí. Investujte do sebe a pořiďte si přiměřené sportovní oblečení a vybavení. Kvalitní boty jsou naprostý základ, protože díky nim se vám nebudou opotřebovávat klouby a ničit šlachy.

Pořiďte si novou sportovní výbavu
Autor: shuterstock.com

5. Nezapomínejte pít

Neperlivé vody, bylinkové čaje a minerálky by měly patřit do vašeho denního seznamu nápojů. Pokud sportujete, pijte ještě o něco víc než během klidového režimu.

6. Vyzkoušejte nordic walking

Pokud se celý život sportu vyhýbáte, ale nějaký druh pohybu přece jen chcete vyzkoušet, doporučuji nordic walking. Chůze na čerstvém vzduchu se speciálními hůlkami udělá se srdcem zázraky.

Nordic walking
Autor: shuterstock.com

7. Hlídejte si váhu

Není dobré být příliš hubená, ale také byste neměla nosit kila navíc. Jezte proto zdravě a přiměřeně, tak abyste měla správnou váhu – ani nízkou, ani vysokou.

8. Dejte si víno

Doporučuji kupovat si kvalitní víno a dát si denně sklenku. Respektive muži můžou dvě, ženy jednu.

9. „Jděte do toho“ s partnerem

Začínáte měnit životní styl, víc sportujete, lépe se stravujete a hlídáte si pitný režim? Pokuste se k tomu přinutit i partnera. Ve dvou jde všechno snáz.

Sportujte, dokud to jde
Autor: profimedia.cz

10. Nikdy není pozdě začít

Nevymlouvejte se, že jste stará na změnu a nechce se vám vystupovat se zajetých kolejí. Začít se starat o své zdraví má smysl v každém věku.

Autor: vin, Kbak