Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nebezpečné závislosti: Co všechno je pro nás "drogou"?

22. listopadu 2011 | 12:56

Každý máme nějaký zlozvyk. Nad některými se můžeme pousmát, jiných se chceme zbavit, ale nejde nám to. Sestavili jsme malý přehled závislostí, které vás můžou více nebo méně ohrozit na zdraví, nebo dokonce na životě.

Návykem a drogou se pro nás může stát prakticky cokoliv. Ovšem na pozoru bychom se měli mít zejména tehdy, pokud se závislost projeví na psychice a změně chování.

Potřebujeme být vůbec na něčem závislí? Nenechme se ovládat. Která látka by nám vůbec stála za to? To ovšem můžeme říkat jen v případě, že ještě na ničem závislí nejsme a nemáme sebemenší touhu návykové látce podřídit celý náš život nebo chování.

Pokud to není váš případ, neodkládejte návštěvu u odborníka, který použije veškeré své znalosti a možnosti na to, jak vám pomoci. Nikdy není pozdě a právě tady platí, že čím dříve, tím lépe.

Peklo jménem drogy

Drogy mají různou podobu.
Autor: profimedia.cz

Podle OSN jsou sice v Evropě dříve známé a „klasické“ drogy na ústupu, stále častěji se však do rukou mladých lidí dostávají nově syntetizované drogy, na které je zatím česká legislativa krátká.

Jen za minulý rok se podařilo odhalit 110 nových druhů a poptávka po nich výrazně stoupá. Drogy jsou nebezpečné hlavně proto, že nikdo pořádně neví, jaké důsledky budou mít na organismus.

Dosud nejznámější novinkou je tzv. „mňau mňau“, mefedron, která působí obdobně jako heroin, kokain a hašiš.

Sex jako povinnost

Možná to zní úsměvně, ovšem i na sexu si lze vytvořit chorobnou závislost, která by se měla léčit. Způsobuje totiž fyzickou vyčerpanost a celkově negativně ovlivňuje rodinné, milostné i pracovní vztahy.

Sex závislákovi doslova a do písmene řídí život. Z milování se vytrácí naplnění, které nahradí hluboká a zoufalá prázdnota. Podle odborníků se sexuální závislost dá přirovnat k závislosti na drogách nebo alkoholu.

Člověk závislý na sexu potřebuje neustále nové výzvy, a to také často zavání sexuální promiskuitou a vysokým rizikem sexuálně přenosných onemocnění. Ovšem ne každý záletník je závislý na sexu, i když to možná svým přátelům tvrdí.

Pokud vám jeden partner nestačí, můžete je vyřídit oba
Autor: profimedia.cz

Nejedná se o pouhou zvýšenou potřebu sexuálního ukojení několikrát za den, sex ho doslova užírá a naplňuje veškeré jeho myšlenky a všechno ostatní jde stranou.

Léčba závislosti na sexu je podobná jako u všech jiných závislostí, je třeba podstoupit několikatýdenní program, který je klientům „šitý“ přímo na tělo a harmonizuje jejich momentální životní nerovnováhu.

Chorobná žravost

Každý z nás si občas dopřeje pořádnou porci jídla a nemělo by to vyžadovat žádné větší výčitky svědomí. Ovšem i na jídle si můžeme způsobit takovou závislost, že je vhodné a dokonce nutné ji řešit s odborníky.

Jídlo se může stát i závislostí.
Autor: profimedia.cz
Těmto lidem jídlo přináší potěšení a určité naplnění, které se jim v jiné oblasti nedostává. Je to naše oblíbená obrana proti stresu a špatné náladě, účinně snižuje naše pracovní napětí.

Jenže pokud se naše přejídání začne dostávat za hranice normálu, budeme mít kromě většího břicha i další zdravotní komplikace a brzy se to projeví i na psychice.

Lidé, kteří se často přejídají, bývají unavení, malátní a apatičtí ke všemu, co se okolo nás děje. A když je už něco rozhodí, příliš se nerozmýšlejí a opět sáhnout po dvířkách lednice, aby se uklidnili.

Místo toho by se ale podle psychologů měli soustředit na něco jiného: Co mi v životě tolik chybí, že to potřebuji nahrazovat jídlem? Tito nešťastní lidé by si měli v první řadě uvědomit, že v lednici to nikdy nenajdou…

Až na dno: Alkohol nemusí být náš přítel

Alkohol
Autor: profimedia.cz

Patří mezi nejčastěji užívané látky, které silně ovlivňují naši psychiku. Problémové pití a závislost na alkoholu mají ničivý a destruktivní dopad na rodinné, pracovní i přátelské vztahy.

Alkoholik často přichází úplně o vše. Při ztrátě sebekontroly mu totiž nezáleží na nikom jiném než na sobě a na alkoholu. Závislost se vyvíjí několik měsíců nebo let, záleží na okolnostech a genetických faktorech.

Člověk za tu dobu prochází několika stadii, od klasického bezproblémového období, po varovné signály zvyšující se tolerance na alkohol, stále častější užívání, paměťová „okna“, absolutní změnu hodnot a vztahů k lidem, náhlé snižování tolerance na alkohol a celkové chátrání, fyzické i psychické problémy.

Obecně platí, že alkoholismus nejvíce ohrožuje lidi, kteří mají náročné povolání nebo jim chybí dobré rodinné zázemí.

Kouření je velkou neřestí
Autor: profimedia.cz
Kouření výrazně zkracuje lidské životy

Cigarety nekompromisně předčasně zabíjejí každého druhého kuřáka. Lidé, kteří si váží života, nekouří, nebo se alespoň snaží svému těžkému návyku postavit čelem.

V dnešní době existují specializovaná centra, kde kuřákovi pomohou jeho zlozvyku se zbavit.

Vždy je to ale obtížný boj a vlastní tělo nám při něm příliš nepomáhá. Nikotin se dostává do mozku již po několika vteřinách kouření a zbavit se návyku stojí hodně sil a odhodlání.

 

VÍTE, CO všechno obsahuje TABÁKOVÝ KOUŘ?
* kyanid a arsen – přidává se i do jedu na krysy
* nikotin – hubí i mšice dehet – najdete ho i v sazích v každém komíně, poškozuje samočisticí schopnost plic
* dioxiny – uvolňují se i při spalování odpadu
* močovinu
* formaldehyd – přidává se do kuliček proti molům
* oxid uhelnatý – je i ve výfukových plynech, způsobuje pomalejší přenos kyslíku v krvi

Léky jako bonbony

Podle lékařů je stále více lidí, kteří berou větší množství léků, než je nutné. I když je zneužívání léků mnohem častější než závislost na nich, podstatně poškozují zdraví člověka.

Může se jednat o přímé fyzické poškození buněk a orgánů, nebo o psychickou závislost, která se při pokusu o vysazení projevuje nepřijatelnou změnou chování.

Léky
Autor: profimedia.cz

Mezi léky, které sice přímou závislost nezpůsobují, ale jsou rizikové pro nadměrné užívání, patří antidepresiva, projímadla, některá analgetika, anabolika, hormony, nesteroidní antirevmatika a další.

Obecně je ale dobré se o dlouhodobém používání jakéhokoliv léku, dokonce i na lékařský předpis, pobavit s lékařem o možných rizicích a hrozících dopadech na zdraví.

Autor: Jana Šlegrová, Kbak