Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

250 tisíc českých dětí je závislých na kouření!

Poprvé vyzkouší cigaretu dítě již ve 12 letech. V  Praze si dokonce poprvé zapálí již v deseti letech.
14. října 2010 | 10:20

Děti jsou závislé na cigaretách už na základních školách. V Praze vyzkouší poprvé cigaretu už v deseti letech! V Česku je přibližně 250 tisíc nezletilých kuřáků a kuřaček! Tato alarmující fakta přináší nejnovější studie farmaceutických firem.

Desetiletí chlapci a děvčata s cigaretou v ruce? Ano, to je realita. Alespoň v Praze. Časy se mění, zvykejte si! Na cigaretách jsou závislé stále mladší děti. Svou první cigaretu si devět z deseti kuřáků zapálí před svými osmnáctými narozeninami a téměř polovina mladých lidí mezi 15 a 18 lety kouří.

Kdysi v této neřesti dominovali chlapci, ale nyní se karta obrací a stále více přibývá kuřaček. Dívky chlapce dokonce lehce převyšují. Celkem je v Česku závislých na nikotinu cca 250 tisíc nezletilých kuřáků a kuřaček, vyplývá z informací farmaceutických firem.

Dětem kuřákům hrozí v dospělosti chronická obstrukční plicní nemoc. "V našem těle neexistuje část těla, na kterou by kouření nemělo vliv, což má pro mladý vyvíjející se organismus devastující účinky," řekla serveru tn.cz Eva Králíková, vedoucí Centra pro závislé na tabáku.

Na zvyšujícím počtu kuřáků mezi dětmi má podíl hlavně reklama, dostupnost a nízká cena cigaret. Svůj podíl má ale i dědičnost. Závislost na nikotinu se totiž ze 60 procent dědí.

Autor: val, INT, Kšim