Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kdo nedokáže být bez kávy, může propadnout drogám

12. října 2011 | 18:00

Ranní káva je pro mnohé nezbytný rituál. Kdo si však zvykne na její pravidelnou konzumaci, je prý náchylný i k drogové závislosti.

Ohroženi jsou především mladí konzumenti kávy. Nová lékařská studie varuje, že pokud si rychle zvyknete na povzbuzení z kávy a jiných energetických drinků, brzy vám jejich účinky mohou přestat stačit. Pak snadno sklouznete k užívání amfetaminů a kokainu. Navíc rovnou ve vysokých dávkách.

Samozřejmě se to netýká všech konzumentů kávy. Jsou kávoví labužnicí, kteří si jen nedokáží představit den bez této lahodné chuti. Ohrožena je ale ta skupina lidí, která v kafi hledá pouze povzbuzení.

Kafaři na drogy dobře reagují

Dcera si napřed zahrávala s drogami a kradla
Autor: profimedia.cz

Potvrzuje to americká studie, která postupně zkoumala 22 dobrovolníků závislých na kávě. “Když jim byly podány amfetaminy, ohodnotili jejich účinek velmi kladně a žádali další. Pozitivně na ně reagoval i jejich organismus,” zdůvodňuje profesorka Stacey Sigmon z americké university ve Vermontu.

Taková reakce prý není zákonitá. Dva různí lidé mohou mít na stejnou drogu opačnou reakci. “Jednomu se efekt může zamlouvat, na druhého zase působit nepříjemně,” říká profesorka.

Káva povzbuzuje, ale i léčí
Autor: Famous

Každý kafař nezačne šňupat

Tato studie je první, která dokazuje další neblahé účinky kofeinu. Tedy, že závislost na něm může vést i k závažné závislosti na tvrdých drogách.

“Neznamená to ale, že každý, kdo bez kofeinu nemůže žít, začne šňupat kokain. Záleží na dalších subjektivních aspektech, které přispívají k potřebě psychických simulantů,” uzavírá profesorka Stacey Sigmon.

Autor: INT, bak