Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kouříte? Zestárli jste o sedm let!

Kuřačky jsou podle nejnovějších zjištění vědců kvůli svému návyku o sedm let starší
5. srpna 2010 | 09:44

Kuřačky jsou podle nejnovějších zjištění vědců kvůli svému návyku o sedm let starší, než ukazuje jejich kalendářní věk. Kouřením si člověk tělo opotřebí.

Biologické stáří organismu na rozdíl od kalendářního stáří ukazuje opravdovou míru opotřebení. V ČR kouří 30 procent dospělých; 23 procent žen a 39 procent mužů. Kouření přispívá k řadě onemocnění: 90 procent případů rakoviny plic je z kouření, přes 95 procent lidí s infarktem do 45 let jsou kuřáci.

Látky obsažené v cigaretách a samotný nikotin způsobují poškození buněk, zbytečně aktivují a zatěžují imunitní systém a přispívají k oxidačnímu stresu. Výsledkem je zhoršení vzhledu, což souvisí s horší kvalitou vlasů, nehtů a kůže, ale hlavně poškození životně důležitých orgánů, zejména srdce a plic, stoupá také riziko rakoviny.

Kouření urychluje stárnutí buněk

Britští vědci prokázali, že kouření také urychluje stárnutí buněk a jejich smrt. Sledovali vliv kouření na kvalitu genetické informace nesené v buňkách, zejména na kvalitu telomer, které chrání okraje chromozomů. Při každém buněčném dělení se telomery o něco zkrátí, a když z nich nezbude nic, buňka se dál nedělí a končí.

Studie, které se zúčastnilo přes 1100 žen, z nich 18 procent kuřaček, ukázala, že pokud žena vykouřila přes 40 cigaret denně, její biologické stáří, měřeno délkou telomer, stouplo o sedm let. Studie tak potvrdila, že kouření nejen poškozuje buňky na tkáňové úrovni a způsobuje horší kvalitu kůže či plic, ale poškozuje i samotné buňky na nejzákladnější úrovni tím, že ovlivňuje genovou výbavu.

Lékaři varují, že na následky kouření umírá až polovina kuřáků. Každá vykouřená cigareta zkrátí život o pět minut. V ČR v důsledku kouření každý den zemře 65 lidí, týdně 500 a ročně až 23.000.

Autor: ČTK, šim