Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ájurvéda – jiná cesta ke zdraví

Léčbu je vhodné doplnit i relaxačními a meditačními technikami.
16. dubna 2010 | 12:06

Ájurvéda. Slovo, které se nevyslovuje snadno. V překladu něco jako „věda o dlouhověkosti“. Pro nás lákavý doplněk zdravého životního stylu. Účinná pomoc při zdravotních problémech.

Hledání rovnováhy

Ájurvéda je přírodní medicína, která vznikla zhruba před 5000 lety v Indii. Vychází z tvrzení, že každý člověk má v sobě v určitém poměru zastoupené životní energie, které je třeba rozpoznat, pracovat s nimi a hledat jejich harmonii a rovnováhu. Pokud je totiž člověk v disharmonii, může onemocnět.

Na prvním místě v léčbě stojí u ájurvédy strava. „I největším skeptikům musí být jasné, že vše, co sníme a vypijeme, ovlivňuje pochody v těle. Zatímco západní medicína hledisko stravy neakcentuje, ájurvéda na něm staví,“ říká odborník na ájurvédu a výživu, vystudovaný lékař David Frej.

Několik rad z ájurvédy pro každý den

- Nepijte ledové nápoje, nejezte led (zejména v zimě).
- Omezte kofein.
- Jezte pravidelně, oběd si dávejte mezi 12. a 13. hodinou.
- Upřednostňujte vařenou stravu před syrovou (nejlépe vařenou v páře).
- Omezte bílou mouku a bílý cukr (jsou pro náš organismus škodlivé).
- Nejezte ovoce jako dezert po jídle, ale zvlášť, například jako svačinu.
- Nejezte ztužené tuky a běžné rostlinné oleje, upřednostňujte olivový olej.
- Choďte spát nejpozději ve 23 hodin.

Jak se ladí?

V ájurvédě se diagnostika provádí třemi základními způsoby: konzultace k pacientem, vyšetřením pulzu a jazyka. „Měřím i krevní tuky a tělesný tuk a samozřejmě se podívám i do lékařské zprávy,“ říká David Frej.
Na základě vyšetření odborník stanoví, jaký jste metabolický (energetický) typ.

Podle ájurvédy existují tři základní energie: váta, pitta a kapha. Mají různé vlastnosti a jsou zastoupené v každém člověku. Jedna z nich vždy převažuje, druhá má menší vliv a třetí nejmenší. „Jak máte energie zastoupené v těle, umí zjistit zkušený ájurvédista. Jednoduchý test v časopise vám bohužel nepomůže, naopak může spoustu lidí zmást,“ říká David Frej. „Když mluvím s klienty, nepoužívám výrazy váta, pitta a kapha, mnohem srozumitelnější jsou slova jako studená energie, horká energie, pomalospalovač, rychlospalovač, pod kterými si každý dokáže něco představit.“

Na základě konzultace, vyplnění dotazníku a zmíněného vyšetření odborník stanoví, jaký jste metabolický typ, a doporučí léčbu.

.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pro koho se ájurvéda hodí?

- Je velmi vhodnou zdravotní prevencí. Ájurvéda se věnuje nejen projevené nemoci, ale jejímu vývoji – tedy stadiu, kdy západní medicína považuje člověka za zdravého. „Často za mnou chodí lidé s chronickou únavou nebo ve stavu, který se ještě nedá nazvat nemocí, ale necítí se dobře,“ říká David Frej.

- Ájurvéda umí pracovat s chronickými potížemi, jako jsou migrény, zažívací potíže, kožní choroby, PMS.

- Dokáže si poradit s nadváhou.

- Odborník na ájurvédu vám pomůže i s civilizačními chorobami: cukrovkou, astmatem, vysokým krevním tlakem, alergiemi atd.

- Pomáhá i s psychickými poruchami, jako jsou ztráta koncentrace, úzkost, deprese. „Strava má výrazný vliv na naši psychiku. Navíc pokud se člověk cítí zdravý a v dobré kondici, samozřejmě lépe zvládá psychickou zátěž a stresové situace.“

Ájurvéda a hubnutí

„Nadváhu není možné léčit paušálně. Někdo jí trpí ze kvůli stresu, jiný se přejídá, někteří lidé jedí třeba málo, ale nevhodné potraviny. Ájurvéda může být v léčbě obezity velmi účinná, ale je nutný individuální přístup.“

Hned na začátek byste měla vědět, že ájurvédská medicína je univerzální medicínský systém uznávaný Mezinárodní zdravotnickou organizací (WHO), nejedná se tedy o žádné léčitelství. V USA můžete ájurvédu studovat šest let na univerzitě, v Česku jsou dostupné kurzy a stálá výuka se připravuje v Centru mezinárodního vzdělávání Advana.

.
Autor: isifa.com

V čem spočívá léčba?

Strava
Odborník na ájurvédu navrhne klientovi úpravu stravy – doporučí popřípadě nedoporučí vybrané potraviny a jejich úpravu. Lze navrhnout i léčbu bylinkami.

Životospráva
Změna životosprávy spočívá v přesném stanovení doby, kdy jíte, frekvenci jídla, času spánku a aktivit.

Další doporučení
Doplnit léčbu můžete dle rad pohybovou aktivitou, masážemi, detoxikací, bylinnou saunou a koupelemi, relaxačními a meditačními technikami.

Detoxikace je zvláštní a velmi významnou složkou ájurvédy, bez níž by léčba nebyla dostatečně účinná. Osobně doporučuji buď týdenní režimy, ambulantní detoxikační procedury, nebo dlouhodobější individuální programy.

Kdo slaví úspěchy?

Nejúspěšnější je léčba u pacientů, kteří jsou odhodlaní něco změnit a mají v systém důvěru. „Lidé musejí cítit zodpovědnost za svoje zdraví a za to, jak žijí, jak nakládají se svým tělem. Výsledky léčby a její trvání samozřejmě závisejí na mnoha faktorech, včetně toho, jak moc se do změn klient ,položí‘. Můžu ale říct, že třeba léčba migrény nebo ekzémů trvá zhruba tři měsíce, odstranit problémy se zažíváním může být i otázkou dnů, léčba alergie zabere i roky,“ říká David Frej. „U ájurvédy je výhodně, že se dá kombinovat se západní medicínou. Přece jen pět tisíc let starý systém fungoval v jiném světě za zcela jiných podmínek – třeba neexistoval bílý cukr, nevědělo se, co jsou bílkoviny. Pokud můžu využít poznatků dnešní vědy, je to příjemné.“ Možná vás napadá, jak poznat kvalitního odborníka na ájurvédu: dejte na doporučení, zjistěte si jeho vzdělání nebo publikační činnost.

Autor: Olga Poucheová