Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vaše poslední cigareta: Jak zvládnout nekouřit

Kuřáci mají v průměru o 33 hodin víc pracovní neschopnosti za rok, než nekuřáci.
5. února 2010 | 14:50

Odhodláváte se k tomu několikrát za život, ale kdo to má bez nikotinu vydržet. Podle odborníků se skoncovat s cigaretou podaří na čtvrtý až pátý pokus.Poradíme vám triky, které vám boj s cigaretou pomůžou vyhrát.

„Tuhle dokouřím a už si nezapálím,“ řekla moje babička, která kouřila čtyřicet let, a opravdu to byla její poslední cigareta. Nehrála v tom roli osvěta, nedostatek peněz ani zdravotní potíže. Měla to jednoduché, nikotin jí přestal ze dne na den chutnat. Jenže co dělat, když vám nepřestal, přesto chcete se škodlivým návykem skoncovat?

Memento statistik

I když většina žen ví, že kouření způsobuje rakovinu plic, zvyšuje riziko srdečního infarktu nebo mozkové příhody, málokterá kvůli tomu cigaretu zahodí. Když si ale k výčtu nemocí, které cigarety můžou nastartovat, přidáte osteoporózu, rakovinu úst, hrtanu, hltanu a děložního čípku, rychlejší nástup menopauzy nebo neplodnost, máte pádný důvod si už nezapálit. Na následky kouření každý den umírá v Česku 50 lidí.

Správná motivace

Chtít přestat musíte sama, k tomu vás nikdo nedonutí. „Nakonec je jedno, co kuřáka přiměje nekouřit, důležité je, aby jeho motivace byla dostatečně silná. Nejčastěji jde o zdravotní impulz. Buď člověk onemocní sám, nebo vidí problémy u někoho blízkého. Čím dál častěji hraje roli i finanční otázka a u mužů také nepříjemný pocit, že je cigareta ovládá,“ říká lékařka Kateřina Langrová.

Překonejte závislost

Naše tělo volá po nikotinu, a když nedostane svou dávku, začne si ji vymáhat. Můžete ho obelstít tím, že mu ho dodáte jinou formou než cigaretou. „Pokud to člověk myslí s odvykáním vážně, může zvolit náhradní nikotinovou léčbu,“ radí Kateřina Langrová ze serveru dokurte.cz. V lékárně seženete mnoho volně prodejných „náhražek“, od žvýkaček přes náplasti po pilulky. Ideální je poradit se se svým lékařem nebo v některém z center léčby závislosti na tabáku. Na psychickou závislost radí lékařka změnit situace, při kterých si obvykle zapálíte. „Rozmyslete si předem, jak změnit automatismy. Jestli jste zvyklá si u kávy zapálit cigaretu, nahraďte ji čajem. Jestli se nemůžete kávy vzdát, změňte alespoň hrneček.“

Pořád dokola
Cigareta je droga a kvůli nikotinu, který vytváří fyzický návyk, se jí těžko zbavujeme. Ale jestli jste se konečně odhodlala, nevzdávejte to, ani když ještě sem tam nějaké cigaretě podlehnete. Neznamená to vaše selhání, jen zakolísání. Pro jednou se svět nezboří a i podle odborníků se skoncovat s cigaretou podaří na čtvrtý až pátý pokus.

Řekněte si o pomoc

Někdo je hrdina, chce všechno zvládnout sám a těší se, až jednou prohlásí „Už měsíc nekouřím,“ a jiný k tomu potřebuje pomoc okolí. Nebojte se požádat o trpělivost i podporu své nejbližší. Důležité je poradit se s odborníky, například na dokurte.cz. Každopádně pokud máte kolem sebe někoho, kdo se snaží pokořit svou závislost, buďte k němu tolerantní a snažte se velkoryse přecházet jeho výkyvy nálad i podrážděnost. I tyto nepříjemné průvodní stavy jednou zmizí a on bude spokojený nekuřák.

Většinu z nás ani nenapadne, že při zapalování cigarety riskujeme ztrátu zraku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Odměňujte se
Kouření je pro spoustu lidí druh odměny. Nahraďte ji jinými radostmi. Pomáhá i ukládání částky, kterou byste za tabák utratila. Za rok můžete našetřit klidně na dovolenou.

Jděte cvičit
Pohyb totiž udržuje tělesnou váhu, která bez kouření může narůstat, ale také likviduje psychické potíže z chybějícího nikotinu.

Horká i studená koupel
Problém mnoha abstinujících kuřáků je náladovost a nervozita. Na to je skvělý recept: horká a voňavá koupel. Na bolest hlavy zase studená. Z lékárničky vám pomůžou  Ibalgin, Nurofen rapid, Paralen nebo Ibuprofen.

Nahraďte si rituály
Jste zvyklá zapálit si cigaretku na sešlosti s kamarádkami? Pak ji udělejte v nekuřáckém prostředí. Nakonec setkání v sauně může být stejně příjemné a na cigaretu nebudete mít ani pomyšlení. Vyhněte se zkrátka rituálům, které máte s cigaretou spojené. Stejně tak alespoň nějaký čas nechoďte do kuřáckých restaurací. Zbytečně by vás to pokoušelo.

Motivujte se

Napište si na papírek, proč nechcete kouřit, a když to na vás přijde, přečtěte si ho. Před dnem „D“ odkliďte všechny cigarety, zapalovače, popelníky, vyperte záclony, navoňte byt. Jako nekuřák si toho můžete užít.

Zažeňte chuť

Naléhavá chuť na cigaretu vydrží jen desítky vteřin, takže než se obléknete a vyrazíte do trafiky, dojde vám, že už vlastně kouřit nepotřebujete. Při velké chuti pomůže dechové cvičení, deset dřepů nebo telefonát kamarádce, se kterou jste domluvená, aby vás podpořila.

Autor: Majka Vinická