Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krásná a zdravá prsa: Memento Anny K.

24. ledna 2010 | 05:00

Kdejaká žena řeší vzhled svých ňader, ale zdaleka ne každá si uvědomuje, že pokud nebudou zdravá, tak je jejich krása k ničemu. Šokující zráva o karcinomu prsu sympatické zpěvačky Anny K tento fakt opět připomněla. Buďme tedy zodpovědné vůči sobě, svým blízkým a pamatujme na prevenci.

Anna K. vzkazuje všem ženám: „Na rovinu říkám, že kdybych neonemocněla, nikdy bych na vyšetření ultrazvukem nebo na mamograf nešla. Nechápu to. Nechápu sama sebe. Zabere to pár minut, nebolí to. Teď bych dala nevím co na světě za to, aby tam šla každá moje kamarádka a vůbec, prostě všichni.“

Na věku nezáleží
Nádor prsu sice postihuje nejčastěji ženy nad padesát let, ale výjimkou nejsou ani dvacetileté dívky. Tato nejrozšířenější forma rakoviny u žen ročně zkomplikuje život víc než šesti tisícům pacientek a každý rok toto číslo ještě stoupne. Díky pravidelným mamografickým prohlídkám a moderní léčbě je naštěstí úmrtnost nižší než v minulosti.

.
Autor: Isifa.com

Koho ohrožuje?
Příčiny vzniku karcinomu prsu nejsou známé a nedá se odhadnout, koho postihne. Přesto riziko stoupá hlavně u žen, v jejichž rodině se tato nemoc vyskytla, ale také u těch, které začaly menstruovat před dvanáctým rokem života či těch, u nichž začala menopauza až po padesátce. Určité riziko může být i těhotenství odkládané na věk vyšší, než je třicet pět let.

Optimistické statistiky
Na prevenci dá čím dál více žen, ale pořád je to málo. Přitom statistiky říkají, že téměř devadesát procent pacientek, u nichž je nádor prsu odhalený včas, může být úplně vyléčeno. Takže nespoléhejte na své mládí a nechte si prsa prohlédnout. U žen do 35 let sice karcinom tvoří jen dvě procenta nových případů, přesto právě u nich probíhá onemocnění rychleji. „U mladých žen navíc trvá oproti těm po přechodu asi dvakrát déle, než je nádor diagnostikovaný,“ říká Petra Tesařová z onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

90 procent pacientek, u kterých se nádor odhalí včas, může být vyléčených!

Zbystřete
Nepřehlédněte varovná znamení upozorňující na možný nádor
- tuhá bulka nebo jakékoli „zatuhnutí“ v prsu nebo v podpaží
- změna tvaru a povrchu prsu – vtažená pokožka
- změna zabarvení pokožky prsu, výrazná cévní kresba
- výtok z bradavky
- vpáčená bradavka

Jak postupovat při samovyšetřování

.
Autor: Shutterstock.com


1. Před zrcadlem
Svlékněte se do půl těla, nechte paže volně podél těla a pečlivě sledujte pohledem velikost a tvar prsů. Všímejte si, zda se na pokožce neobjevují vtažená místa, nebo naopak vyklenutí, popřípadě zarudnutí nebo zvětšená cévní kresba. Zvedněte obě ruce nad hlavu a prohlédněte si prsa z různých úhlů. Pozorně si prohlédněte dvorce a bradavky, všimněte si, zda nejsou vpáčené, nekrvácejí nebo z nich nevytéká tekutina.

2. Vleže
Lehněte si na záda, hlavu si položte na polštář. Levé rameno si podložte stočeným ručníkem, levou ruku si dejte pod hlavu. Pravou rukou prohmatávejte prs tak, že máte prsty natažené těsně u sebe a používáte celé plochy prstů, ne pouze bříška. Rozdělte si pomyslně prs na čtyři části. Prohmatávání začněte v horní vnitřní části, u hrudní kosti. Jemně, ale pevně zmáčkněte a malými krouživými pohyby prohmatejte celou „čtvrtku“. Všímejte si jakékoli „zatvrdlinky“ a neobvyklých tvarů a prohmatejte prs až k bradavce. Nezapomeňte na prsní dvorec a bradavku. Všímejte si, zda se neobjeví výtok nebo krvácení. Stejným způsobem vyšetřete i dolní vnitřní „čtvrtku“, opět začněte od hrudní kosti směrem k bradavce.
Po prohmatání vnitřní poloviny prsu si položte ruku podél těla a stejným způsobem zkontrolujte dolní a posléze horní část. Nevynechejte podpažní jamku.

3. Vsedě

Posaďte se na lůžku, při vyšetření levého prsu si dejte levou ruku v bok a prohmatejte si všechny čtyři „čtvrtky“ prsů. Začněte v horní vnitřní části. Pohmatem vyšetřete prsní dvorec a bradavku. Stejným způsobem zkontrolujte i pravý prs.

4. Opakování

Pokud nezjistíte žádné změny, opakujte samovyšetření opět za měsíc.
Nahmatáte-li jakoukoli bulku, zatvrdlinku, nebo objevíte, červenání pokožky, vpáčení bradavky či výtok z ní, neváhejte a navštivte mammologickou poradnu.

Neděste se! V prsu se můžou objevit útvary různého druhu a nemusí jít o zhoubný nádor. Přesto navštivte lékaře, který vaše obavy rozptýlí.

.
Autor: Shutterstock.com

PREVENTIVNÍ DESATERO

1. Jezte zdravě (nepřejídejte se, jezte hodně syrové zeleniny, ovoce a potravin s vyšším obsahem vlákniny, maximálně omezte přísun tuků a bílkovin, dost pijte).

2. Cvičte, mějte dostatek pohybu.

3. Omezte konzumaci alkoholu.

4. Nekuřte.

5. Provádějte pravidelně samovyšetření prsu (každý měsíc, vždy po skočení menstruace).

6. Při jakémkoli neobvyklém nálezu v prsu, v podpaží, na prsní bradavce nebo nad klíční kostí navštivte lékaře.

7. Dojděte si na screeningové mamografické vyšetření (od 45 let věku každé dva roky).

8. Zbytečně neodkládejte početí (vhodnější je porodit první dítě před 30. rokem věku).

9. Užívání hormonálních preparátů pečlivě zvažte se svým lékařem.

10. Při početnějším výskytu nádorů v rodině, zvláště karcinomu prsu (u matky, sestry, dcery, babičky a dalších) se o genetických předpokladech poraďte s lékařem.

Projekt 35
Pomocnou ruku nabízí ženám do 35 let, které mají karcinom prsu, „Projekt 35“. Odborníci jim poskytnou komplexní léčebnou péči „ušitou na míru“ podle výsledků speciálních diagnostických metod, včetně kosmetických úprav prsu po chirurgickém výkonu. Více na www.projekt35.cz

U žen do čtyřicátého roku se obvykle preventivně provádí ultrazvukové vyšetření, za které se platí od 300 do 400 Kč. Po čtyřicítce mamografické vyšetření stojí od 500 do 600 Kč. Od pětačtyřiceti máte nárok na bezplatné.

Autor: vin, frč