Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Podzimní deprese: Vyhrajte nad ní!

13. listopadu 2009 | 05:00

Možná milujete podzim pro jeho barvy, chvíle, kdy můžete lenošit u krbu nebo se chumlat do šály, která vám tak sluší. Přesto i obdivovatelky tohoto ročního období přepadá únava nebo deprese. Nedejte jim šanci.

Zbavte se jedů
Za podzimní únavu a deprese často můžou toxiny, které se v nás za dlouhé měsíce nahromadily. Svou daň si vybírají na kvalitě pleti i vlasů, což nám na náladě nepřidá. Pokud se odhodláte k pročištění organismu, vyškrtněte ze svého jídelníčku bílý cukr, slazené nápoje, čokoládu, bílé pečivo, smažené pokrmy, alkohol, kofein, sůl, mléčné výrobky a konzervované potraviny. Naopak do něj zařaďte dušenou zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, luštěniny, bylinné čaje, čerstvé výhonky, grapefruitový džus, zeleninové polévky a více čisté vody.

Pomoct by vám mělo i zařazení odlehčených dnů dva až třikrát do měsíce. Stačí, když během nich vypijete tři lity vody a bylinných čajů, k hlavnímu jídlu si naservírujete jen dušenou zeleninu a rybu a místo ostatních jídel pouze šťavnaté ovoce.

Svěží pohyb

Zlaté tenisky.
Autor: archiv firmy, Michal Protivanský

Čas dešťů a plískanic z vás ještě nemusí udělat jezevce zalezlého ve své noře. Vzpomeňte si na letní grilování s přáteli a uspořádejte podzimní party. Vyrazte do posilovny nebo na spining. Pokud nechcete své tělo hodiny trápit na squashi, stačí si dopřát svižnou procházku. Jestli vám to počasí dovolí, hýbejte se co nejvíce na čerstvém vzduchu. Že se vašemu tělu nechce? Pak ho obalamuťte tím, že prostě jen vystoupíte o zastávku dřív a pro změnu půjdete kousek pěšky.

Náš tip: Na sezonní deprese je skvělý čaj z meduňky nebo rozmarýnu. Obě tyto bylinky totiž uvolňují napětí. Velmi účinný je také čaj z třezalky.

Nadupané enzymy
Svůj podíl na únavě a depresi má také nedostatek koenzymu Q 10 v těle. Ten totiž bojuje s volnými radikály, ale také dodává buňkám energie potřebnou pro normální funkci organizmu. Pokud je ale velkou část koenzymu Q10 spotřebujeme k likvidaci volných radikálů - například při stresu, psychickém vytížení nebo i depresi z nedostatku světla, chybí nám pak při tvorbě energie, takže tělo začne být unavené a duše ve splínu. Nejvíc koenzymu najdete v hovězím mase, v srdci, játrech, ledvinách, sojovém oleji, sardinkách, makrele, nebo oříšcích.

Oříšky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Akupresura pro radost
Díky jemné akupresurní masáži můžete vyrovnat energetické proudy v těle, a tím v něm probudit ubývající sílu. Na vnitřní straně lokte máte akupresurní bod, kterému se říká Shao Hai neboli malé moře, a pokud ho budete několikrát denně po dobu jedné minuty krouživými pohyby masírovat, ocení to vaše tělo i mysl. Najdete ho snadno, když ohnete ruku, můžete na vnitřní straně lokte nahmatat jako malý žlábek.

Rej barev

Máta.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Máte okolo sebe dost světla a barev? Jejich nedostatek vám na náladě nepřidá, takže si naordinujte terapii pomocí barevných váz se zářivými květy, dokupte si nejen svěží doplňky do šatníku, ale ozdobte i váš byt nebo kancelář. Dopřejte si i záplavu zelených rostlin, které vám dodají potřebnou dávku kyslíku. Pokud vám přeci jen nic nepomáhá a únava a smutek s vámi cloumají, berte to jako stav, který je sice nepříjemný, ale dočasný a za pár dnů zmizí. Už teď se můžete těšit na dny, kdy vám bude svět připadat mnohem růžovější.

Náš tip: Smějte se a milujte. Tedy samozřejmě jedno po druhém, ne zároveň. Smích totiž léčí a odbourává stres a sex zase stimuluje imunitní systém. Uznejte sama, dokážete si představit příjemněji strávený pošmourný den než v posteli s oblíbenou komedií, zakončený vášnivým milováním?

Moře proti rýmě
Nemusíte jezdit k moři, abyste se zbavila nepříjemné rýmy. Právě o mořskou sůl, který umí bojovat s ucpaným nosem je obohacen volně prodejný lék Mar Rhino. K dostání je v pro děti a v koncentrovanější podobě pro dospělé. Seženete ho v lékárně. Přibližná cena je 97 Kč.

 

Autor: Majka Vinická