Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Naděje pro 1,5 milionu nemocných - nový lék na artrózu

Nová metoda dává šanci tisícům lidí, které artróza trápí
29. října 2009 | 18:27

Nová naděje na vyléčení svitla lidem trpící kloubním onemocněním - artrózou. Takových je v Česku 1,5 milionu. Ve znojemské nemocnici, ale také v Ostravě používají nové léčebné metody, při nichž využívají vlastní krve pacienta.

Až donedávna byla totiž jediným řešením tohoto bolestivého onemocnění operace, při které byl postižený kloub nahrazen kloubem umělým.

Teď však lékaři v Česku začali používat metodu, která se již úspěšně aplikuje ve Španělsku a Německu. Je založena na skutečnosti, že krevní destičky obsahují velké množství buněčných růstových aktivátorů, lze je proto využít pro stimulaci zdegenerovaných buněk chrupavky.

Jako první ji začali používat v nemocnici ve Znojmě. A přestože ji zatím zdravotní pojišťovny oficiálně neproplácejí, poskytují jí bezplatně. Nemocnice využívá stávající nasmlouvané kódy.

"Zatím jsme na začátku, metodu jsme použili zatím u 10 pacientů, počty ale budou velmi rychle v brzké době stoupat,"  prozradil nám Pavel Jajtner, tiskový mluvčí znojemské nemocnice.

Kolenní kloub
Autor: Sobotův atlas anatomie člověka (Grada)

Lékař odebere pacientovi přibližně 20 mililitrů krve, ze které získá dva až tři miliony krevních destiček, které pak injekčně aplikuje do zdegenerovaného kloubu, kde začnou stimulovat chrupavčité buňky. Pacienta pak čeká série dalších pěti aplikací, vždy po týdnu od té předchozí a pak ještě další čtyři injekce vždy po třech měsících. Léčba tedy celkem trvá jeden rok.

"Jedná se o metodu, která lze použít jen v počátečních, resp. středních stádiích opotřebení chrupavky, tj. u kloubů, kde je ještě souvislá vrstva chrupavky přítomná, a nikoliv ve stádiu, kdy už v daném kloubu následkem pokročilé artrózy žádná chrupavka není. Vhodné kandidáty vybíráme pouze na základě nálezu během artroskopické operace," uvedl dále Jajtner.

Podobnou metodu začala nabízet i jedna ze soukromých klinik plastické chirurgie v Ostravě. Léčbu, která vyjde skoro na 30 tisíc korun, si zde ale pacient musí hradit sám.

Artróza mi nedovoluje vycházet ven z bytu
Tato nemoc znepříjemnila život i paní Miladě Dušánková (78) z Pardubic, které onemocnění kloubů trápí už několik let. "Artróza mi neskutečně zkomplikovala život, kvůli strašným bolestem a úplně ztuhlým kloubům jsem nebyla už skoro rok venku," svěřila se nám. "Ráno bez pomoci ani nevstanu z postele, na nákupy musí chodit manžel, naštěstí umí i uvařit. Bez něj bych to nezvládla," vypráví dál. Bez pomoci svého muže se prý už ani nenají, artróza totiž postihla nejen její kolena, ale i ramena, lokty a zápěstí.

Výhody nové léčby:

- injekce se aplikují ambulantně, pacient může po aplikaci

- při aplikaci pacient nemusí dostávat narkózu, která je zvláště u starších lidí velkou zátěží pro organismus

- pacient není léčbou nijak omezen v běžném životě

Nevýhody nové léčby:

- celá léčba trvá 1 rok

- metoda zatím není dlouhodobě vyzkoušena v klinické praxi

- nelze ji použít u vážného poškození kloubu a úplné ztrátě chrupavky

Artróza postihuje především lidi okolo 50-ti let věku. Trápí téměř 80 % všech padesátníků, s přibývajícími roky však počet nemocných stoupá. Nejčastěji bývají postižené klouby prstů, kolen, kyčlí a páteře. V České republice jí podle statistik trpí více než 1,5 milionu lidí.

Jde o nepříjemné onemocnění, při kterém klouby postupně ztrácejí chrupavku, která je pokrývá hladkou hmotou podobnou gelu. Ta slouží k tlumení nárazů a zabraňuje kostem v přímém dotyku.

Mnoho lidí si artrózu plete s atritidou, tedy zánětem a následným poškozením chrupavek i vazivových tkání v okolí kloubu. Tou trpí i lidé podstatně mladší. Imunitní systém při ní napadá vlastní klouby a okolní tkáně. U většiny lidí je tento stav, který se objevuje mezi 20. a 40. rokem života, důsledkem rodinné dědičnosti.

Artritida - příznaky

- únava
- zvýšená teplota a ztuhlost kloubů
- úbytek na váze
- zarudnutí a bolestivý otok

Artróza - příznaky

- ztuhlost kloubů a bolesti, které se zvláště ráno a po odpočinku zhoršují

Autor: INT, lena