Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak na chřipku + 6 mýtů o očkování

Prvním krokem v léčbě chřipky je klid a odpočinek na lůžku.
22. ledna 2009 | 09:22

Zemi už nesvírá mráz, naopak obtěžuje nepříjemný déšť a ledovka na silnicích a chodnících. A to je přesně období, kdy se se železnou pravidelností dostavují nejrůznější virózy.

Podle úřadu hlavního hygienika byla celková nemocnost chřipky a akutních respiračních infekcí minulý týden v ČR 1220 případů na 100 000 obyvatel. Ve srovnání s předminulým týdnem jde o 40 % nárůst. Což potvrzuje, že chřipková epidemie skutečně přichází.

277865:gallery:true:true

Jediná a stoprocentně účinná prevence je očkování proti ní. Proč však je mezi lidmi o něj ta malý zájem? Protože jak mezi pacienty tak dokonce i mezi lékaři kolují o očkování nejrůznější fámy a mýty.

Mýtus č. 1: Chřipka není závažné onemocnění
Chřipka je onemocnění dýchacího traktu, které může vést až k zápalu plic. Umírají nejčastěji lidé starší 65 let. Ohroženy jsou však i děti mladší dvou let, které také musejí být často léčeny v nemocnici.

Mýtus č. 2: Po očkování proti chřipce rozhodně chřipkou onemocníte
Injekce nemůže chřipku způsobit. U některých lidí se po vakcíně objeví mírné bolesti a únava, které však během několika dní zmizí. Vážné problémy způsobené vakcínou jsou velmi vzácné.

Mýtus č. 3: Chřipková vakcína nefunguje
Ve většině případů očkování propuknutí chřipkové infekce zabrání. Podle vědeckých studií se účinnost očkování pohybuje mezi 70 a 90 procenty. Podmínkou však je, že viry ve vakcíně musí být shodné s viry, které se danou sezonu v populaci vyskytují. Očkování je nejlepší prevencí onemocnění.

Jediná a stoprocentně účinná prevence chřipky je očkování proti ní.
Autor: scom

Mýtus č. 4: Vedlejší účinky vakcíny jsou horší než samotná chřipka
Nejčastěji se setkáte s tím, že nejhorším nežádoucím účinkem vakcíny je pouze chvilková bolest v místě vpichu injekce. Riziko těžké alergické reakce na vakcínu je velmi malé, alergie se objevuje v méně než jednom případu ze 4 milionů.

Mýtus č. 5: Očkování potřebují pouze starší lidé
Děti i dospělí s nemocemi, jako je astma, cukrovka, choroby srdce a ledvin, také potřebují očkování proti chřipce. Lékaři doporučují, aby byly očkovány i děti starší půl roku, vakcína by se měla až do jejich pátých narozenin každý rok obnovovat.

Mýtus č. 6: Očkování musíte prodělat před začátkem prosince
Očkovat proti chřipce lze před propuknutím chřipkové sezony i během ní. Nejlépe je načasovat si očkování na říjen nebo listopad. Ale očkovat se můžete nechat i v průběhu prosince nebo později.

Prvním krokem v léčbě chřipky je klid a odpočinek na lůžku.
Autor: scom

Máte skutečně chřipku?

Slovem chřipka laici nesprávně nazývají virové onemocnění nebo angínu. Příznaky, průběh a léčba je u každého onemocnění jiný.

Nachlazení
Jako nachlazení se označují běžně se vyskytující příznaky jako je rýma, škrábání v krku a zvýšená teplota. I když je stejně jako chřipka způsobeno také viry, od chřipky se výrazně liší.

Angína
Angína je přesněji zánět mandlí a je způsobena bakteriální infekcí. Pro její léčbu se užívají antibiotika.

Chřipka
Chřipka je nakažlivé virové onemocnění, které postihuje převážně dýchací cesty. Má výrazné celkové příznaky jako je horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů. Na chřipku antibiotika nezabírají.

První kroky v léčbě chřipky:

* klid a odpočinek na lůžku
* srážení teploty a léčba bolesti pomocí antipyretik a analgetik
* doplnění vitamínu C a B
* dbát na pitný režim

Pokud jste příznaky zpozorovali do 48 hodin od jejich 1. dne výskytu, požádejte svého praktického lékaře o antivirotickou léčbu, jejím užíváním se doba trvání teplot a bolestí zkrátí až o 3 dny.

Dalším krokem je srážení teploty a léčba bolesti pomocí antipyretik a analgetik.
Autor: archiv firem

Více o chřipce, očkování a léčbě se dozvíte na www.chripka.cz a www.uLekare.cz.

Více o zdraví se dočtete v měsíčníku Blesk zdraví.

Autor: Iva Dvořáková