Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesková viróza

Dítě oslabené nemocí a horečkou by mělo odpočívat.
7. ledna 2009 | 10:56

Vaše dítko bylo ještě před pár hodinami čiperné a plné energie, ale najednou je jako bez duše, bolí ho hlavička, a když mu sáhnete na čelo, cítíte, že má teplotu?

Psychicky se připravujete na týdenní marodění, ale pravděpodobně jde o virózu, která rychle odezní.

Co se vlastně děje? Nejde o žádnou tajemnou chorobu. Jedná se o tzv. dvou- až třídenní virózu, která může postihnout děti i dospělé. Zdaleka nejvíce to odnesou děti, a to především ty předškolní. "Rýmy a záněty dýchacích cest jsou vysoce nakažlivé a v dětské kolektivu se jejich šíření prakticky nedá zabránit," říká MUDr. Martin Gregora.

Posilněte si imunitu
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Když z ničeho nic svému potomkovi naměříte teplotu 38 °C, nemusíte hned spěchat k lékaři. V každém případě ale platí, že dítě se zvýšenou teplotou určitě nepošlete druhý den do školy nebo do školky. Nechte ho doma v klidu, a vyčkejte, jak se nemoc rozvine. Zvýšená teplota je průvodním znakem boje organismu proti původcům infekce a podporuje vylučování toxických látek. Když má malý pacient klid, přísun vitaminů a dostatek tekutin, viróza většinou po dvou až třech dnech odezní. Maminky podle zkušeností pediatrů dělají pravý opak, teplotu a bolest hlavy se snaží zahnat léky, dítěti podají pastilky proti pálení v krku a pošlou ho do školy. V takovém případě ale rozvíjející se viróza pravděpodobně neskončí do tří dnů, ale může se začít komplikovat a dítě nakonec musí brát antibiotika.

ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

Jak léčit dítě s virózou?

Odpovídá MUDr. Martin Gergora

MUDr. Martin Gergora
Autor: archiv

Na co je třeba dát pozor?
Při rýmě je důležité udržet průchodný nos (odsávačkou, nosním sprejem, nosními kapkami). Sníží se tak riziko zánětu středního ucha, který je častou a velmi nepříjemnou komplikací zánětů dýchacích cest. Trápí-li dítě kašel, podávejte mu některý z volně prodejných léků proti kašli v dávce podle instrukcí v příbalovém letáku.

Co s horečkou?
Horečka provází většinu nemocí a bývá také prvním příznakem viróz. Problém je, že původně obranná reakce začne po určité době tělu vadit a nabourává stabilitu vnitřního prostředí organismu. Do teploty 37,9 °C hovoříme o teplotě zvýšené. Podávání léků na její snížení se nedoporučuje.

Kdy je horečka nebezpečná?
Od teploty 38 °C už jde o horečku. Další zvyšování tělesné teploty není pro organismus prospěšné a je vhodné zasáhnout léky. Od 38,5 °C podáváme léky na snížení horečky vždy. Když horečka ale i zvýšená teplota trvá několik dnů, považujte ji za varovné znamení. Vysoká horečka (přes 39 C°) bývá známkou závažných infekcí. Pro kojence a batolata je nebezpečná dvojnásob, protože může být provázena křečemi.

Čím a jak snižovat horečku?
Vhodnými léky jsou paracetamol (Paralen, Panadol) nebo ibuprofen (Ibalgin, Brufen, Nurofen) v podobě čípku, sirupu, tablety, v dávce odpovídající věku a váze dítěte, podle příbalového letáku v krabičce. U kojenců a menších batolat rychle a účinně snížíte horečku vlažnou sprchou nebo studeným zábalem. Acylpyrin je pro dítě nevhodný!

Dítě oslabené nemocí a horečkou by mělo odpočívat.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Klid na lůžku? Ano, či ne?
Dítě oslabené nemocí a horečkou by mělo odpočívat. Nemusí nutně 24 hodin ležet v posteli, protože "neklid" je důležitou součástí léčby.

Lze virózám předcházet?
Prevencí je otužování dětí, pobyt na horách nebo u moře, pestrá výživa s dostatkem vitaminů, dobrá fyzická kondice, případně vhodně podávané imunomodulační léky a potravinové doplňky, jako jsou např. probiotika.

NÁŠ TIP
Žvýkací tablety Bifiform® Kid určené pro děti od 3 let obnovují a udržují normální střevní mikroflóru, aktivují přirozenou imunitu a přispívají k obraně organismu před virovými infekcemi. Balení po 20 tabletách koupíte za 113 Kč.

Žvýkací tablety Bifiform® Kid určené pro děti od 3 let obnovují a udržují normální střevní mikroflóru, aktivují přirozenou imunitu a přispívají k obraně organismu před virovými infekcemi.
Autor: archiv firmy

Autor: Ladislava Protivanská
Diskuse ke článku
.
Související články