Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Barvy: ideální a levná terapie

Obklopte se barvami! Pomohou vám od fyzických i psychických problémů.
31. července 2014 | 09:36

Barvy dokážou ovlivnit náladu. Červená rozdráždí smysly, modrá uklidňuje... A to není všechno. Barevné podněty léčí nejen duši, ale taky tělo.

Modrá srazí teplotu

Modrá dokáže zjemňovat emoce i smysly, pomáhá všechno líp vnímat, uklidňuje a zbavuje úzkosti. Dává pocit svobody a nezávislosti, ale zároveň vede i k přehnané důvěře a odevzdání se.

Příliš pokorní lidé by měli aspoň volit jiné barvy, nebo aspoň sytější modrou nebo její kombinaci se žlutou, červenou... V oblečení navozuje vznešenost a eleganci. Měli by ji nosit ti, kteří jsou roztržití a nic nestíhají.

Protože má skvělý ochlazující efekt, je vhodná při všech potížích, které doprovází horečka a přehřátí. Má i schopnost znecitlivovat, takže zabírá na popáleniny, otoky, po bodnutí hmyzem. Příznivě reguluje i činnost štítné žlázy.

Fialová je inspirující barvou.
Autor: Profimedia.cz

Fialová hojí rány

Jde o barvu mezi modrou a červenou. To znamená mezi klidem a pohybem. Je symbolem změn, překračováním hranic v konvencích i poznání. Je označovaná za mystickou a magickou, ponouká k rozjímání a meditaci. Je velmi inspirující pro umělce, rády ji mají děti – daří se jim v její blízkosti snít a pouštět z uzdy fantazii. Dokáže zbavovat sobeckosti. Když jí je ale moc, vyvolává smutek a navozuje pocit, že bychom se měli stranit lidí.

Na druhou stranu podporuje zájem o vlastní vzhled a získávání nových dovedností. Posiluje tělo po operacích a urychluje rekonvalescenci. Vyrovnává hormony, tiší migrénu a podporuje činnost sleziny. Osvědčila se i proti vypadávání vlasů a tvorbě lupů.

Červená na zácpu

Odjakživa byla symbolem vášnivých silných emocí i sexuality. Dodává energii, chuť do života, povzbuzuje sebevědomí, dělá lidi mluvnějšími. Když mají děti problémy s domácími úkoly, povzbudí je načervenalé světlo stolní lampy.

Dokáže zahnat slabost a únavu, odbourává nechutenství. Kdo drží diety, neměl by si pořizovat červenou kuchyni. Zdravotně zvyšuje tlak a urychluje metabolismus – mírní tedy zácpu, hojí čerstvé rány, tlumí chronický kašel. Působí dobře na namožené svaly, protože má hřejivé účinky. Když nanášíme červenou přímo na kůži, neměli bychom mít v těle zánět.

Na bolavá záda hnědou

Hnědá je zem a půda pod nohama. Poskytuje sice poklid domova a bezpečí, ale zároveň nenabízí mnoho řešení nějakého problému. Jsou pro ni typické smíření s osudem a odevzdání se vyšší autoritě. Je skvělá na uklidnění horké hlavy, ale plaché lidi ještě víc uzemní a uvrhne do větší pasivity.

Když jí je moc, nabádá k cílenému odříkání radostí života (hnědou například nosívali mniši). Zdravotně pomáhá zastavovat krvácení, léčit zlomeniny, ulevovat od chronických bolestí páteře. Pomáhá zpevňovat zuby i nehty a podporuje peristaltiku střev. Vrací zpátky k přírodě lidi, které pohlcuje přetechnizovaný svět i jejich vlastní domácnost přeplněná notebooky, televizemi, telefony a podobně.

Zelená, když hůř slyšíte

Představuje nové zážitky, rozvoj, hojnost, svěžest. Posiluje vůli a pevnost rozhodnutí, stejně tak ale i kritičnost vůči vlastní osobě i druhým lidem. Její přehršel vede k až přílišné snaze prosadit se, ovládat druhé. Zároveň dokáže mírnit nervozitu a vztek.

Dobře působí na naše smysly, hlavně sluch. Děti by jí měly mít dostatek ve svých pokojích, protože podporuje tvůrčí schopnosti. Zelená by měla být i blízko počítače, protože odbourává únavu. Léčí dýchací potíže (je ideální pro astmatiky), virózy, různé chronické záněty a revmatismus.

Oranžová barva uleví od depresí a psychóz po traumatických zážitcích.
Autor: Profimedia.cz

Oranžová omlazuje

Srdečnost, veselost, elán, mládí. To všechno jsou synonyma pro oranžovou. Pomáhá navazovat společenské kontakty, podněcuje zvědavost, touhu po dobrodružství, ctižádost. Přesto uklidňuje emoce, pomáhá znovu získat sebekontrolu.

Je také známkou odevzdanosti a potřeby pomáhat druhým (oranžová roucha nosí například buddhističtí mniši). Pomáhá zlepšovat zažívání, chuť k jídlu – je dobrá při mentální anorexii. Zlepšuje prokrvení, zmírňuje křeče, je výborná na posílení lymfatického systému. Léčí lidi, kteří trpí depresemi, psychózami po traumatických zážitcích... Má příznivý vliv na pokožku, kterou osvěžuje a omlazuje.

Žlutá pro dobrou paměť

Žlutá barva je prý odrazem moudrosti, inteligence, kreativity a touhy po poznávání. Někdy je signálem přeceňování sebe nebo jiných, což v životě může vést ke zklamání. Přes chvilkové rozčarování zase nabádá k novým plánům, ideálům...

Aktivizuje metabolismus, dokáže harmonizovat činnost celého těla, zmírňuje projevy alergie, podporuje činnost jater, slinivky i žaludku. Působí na nervovou soustavu, takže je vhodná, když vás zlobí nervy, máte potíže s pamětí a koncentrací. Pomáhá přepracovaným lidem. Žlutá pracovna zahání apatii a ospalost.

3x o barvách

1. Barvy mají schopnost pomáhat našemu tělu i v případě, že je jíme nebo pijeme. Což znamená, že rudé třešně nám pomůžou vzedmout vášeň, zelené jablko nás osvěží... Totéž platí pro barvy nápojů.

2. Léčivý účinek barev zvýšíte tím, že si na nějaké místo na těle, kde cítíte zdravotní problém, nanesete zdravotně nezávadné barvivo a necháte ho tam působit, dokud se nesetře.

3. Pořiďte si barevné papíry o velikosti A4 a když cítíte potřebu, zahleďte se na ně. Dívejte se aspoň chvilku, zkuste zapomenout na celý okolní svět a vnímejte svoje pocity. Ve chvíli, kdy jsou jen příjemné, rychloterapie barvami splnila svůj účel.

Video se připravuje ...