Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Modré úterý přináší klid a mír

Staňte se neodolatelnou v modré!
25. března 2014 | 08:00

Modrá je po dlouhá léta jednou z nejoblíbenějších barev. Lidé jí vnímají jako důvěryhodnou, spolehlivou. Ačkoliv ve světě dětí se zdá být modrá silně vnímána jako barva chlapců, postupem času přešla i do království nás žen.

Móda a klid v těle

Zaplnila jarní přehlídková mola v obrovském množství odstínů. Od sladké nebeské, přes královskou, až po temnou a elegantní námořnickou, se pomalu ale jistě začíná dostávat do podvědomí nás všech a vsadím se, že dříve či později jí podlehnete i vy. Je to univerzální barvička, se kterou můžete vytvářet nádherné outfity. Kombinujte pastelovou s jemnými pudrovými tóny. Ostrá královská zase udělá parádu s bílou nebo černou. U tmavomodré se fantazii meze nekladou, funguje v podstatě stejně jako černá, tak hurá do ní!

Značí též jistotu a klid. Moře i obloha jsou modré, příroda s nimi vytváří přirozenou harmonii. Jako ideální barva ducha, produkuje ve vaší mysli pokoj a mír. Díky tomu se v těle při přítomnosti modré tvoří takzvaný hormon klidu. Psychicky na nás tato barva působí především relaxačně. Jen si vzpomeňte na letní dovolenou u moře, kdy krásná modrá voda cákala na vaše nohy a vám bylo zkrátka skvěle.

...
Autor: Profimedia.cz

Existují ale i odstíny, jež jsou velmi zářivé a fungují předně opačně. Příklad kobaltová modř, je nepřehlédnutelná. Tyto barvy přinášejí dynamiku a energii. V menším množství mohou stimulovat vaší mysl během pracovního procesu.

Tmavé odstíny, zase symbolizují mystickou oblast moudrosti a spritiuality. Na rozdíl od ostatních odstínů modré, jež podporují komunikaci, právě tmavomodrá vybízí spíše k hloubáni ve svých vlastních myšlenkách s rozjímání.

Vyzdobte si byt

Modrá barva na doplňcích v bytě jako například příjemné povlečení v posteli mohou prospět vašemu momentálnímu rozpoložení. I proto je vhodné nechat si byt vymalovat právě odstíny přírodní modré. Stačí jedna stěna a uvidíte, že se v bytě budete hned cítit lépe. Pro dobrý spánek volte modrou jednoznačně do ložnice. Co se týká pracovního prostředí, bylo prokázáno, že lidé v modrých místnostech prokazují daleko vyšší výkonnost.

...
Autor: Profimedia.cz

Léčivá moc modré

Přestože v angličtině slovní spojení „feeling blue“ znamená špatnou náladu, je tomu právě naopak, modré polštáře na gauči, ručníky v koupelně, příjemná halenka či jemný šátek, vaši povahu jednoduše rozjasní. Je také dokázáno, že modrým světlem se dají léčit rozličné psychické poruchy, jako je například závislost či deprese.

Modrá je velmi uznávanou barvou napříč celým světem. V Indii například sochy Krišny bývají vyobrazeny s modrou kůži božstva. V Íránu zase modrá se zelenou předznamenávají ráj. V Řecku, už od dob starověku věřili, že modrá je ochrání před ďáblem a proto dodnes nosí šperky s modrými akcenty. Na konec nesmím opomenout také typické modré poštovní schránky ve Spojených státech.

Modrá a její znamení

Modrá je například nejvyhledávanější barvou zubních kartáčků. Nevíme sice proč, ale jistě to není nezajímavý fakt. Milovníky modré jsou i právníci, kteří s modrou kravatou přednášejí své závěrečné řeči, aby působili důvěryhodně.

...
Autor: Profimedia.cz

Modrá se hojně vyskytuje i ve zvířecí říši. Samci ptáků na modré peří lákají samice. Amazonské žáby, zase touto barvou varují před svojí jedovatostí. Zajímavé je, že i například komáři jsou k modré přitahování dvakrát více, než k ostatním barvám. Pokud jdete někam k vodě, modrou proto radši nechte doma.

I když se Facebook stal modrým jen proto, že jeho zakladatel měl problém s viděním červené a zelené, existují firmy, pro které je modrá v logu naprosto nezbytná. Mohou to být například lékaři, vědci, vláda, nebo například hi- tech firmy. Často jí také používají banky, jako symbol důvěryhodnosti. Modrou nosí například i policisté, kteří touto barvou symbolizují loajalitu státu.

Autor: Kristýna Dolejšová