Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Červená dieta: Jezte hlavně jahody, rajčata a melouny

Jahody pomůžou nejen k redukci váhy, také ale například podporují správnou funkci srdce.
5. června 2014 | 06:00

Červená je barva tepla, síly, energie a dovede nás oživit. Také to ale může být zázračná barva pro dietu! Pokud budete týden jíst pouze červené potraviny, můžete shodit tři kila za týden.

Základním, a vlastně i jediným, pravidlem této diety je držet se pouze červeného jídla. Jsou to například jahody, jablka, hroznové víno, třešně, rajčata, grepy, červené papriky, ředkvičky, červená řepa, a mnoho dalšího. Lze se jimi ládovat téměř až k prasknutí.

Melounové potěšení - chutná a je zdravé
Autor: profimedia.cz
Aby to nebylo tak moc jednotvárné, můžete si jídlo lehce ochutit. Třeba nějakým nízkokalorickým dresinkem na rajčata a papriky, nebo arašídovým máslem na jablko. Pokud si budete připravat nějaké červené jídlo, můžete přihodit i stroužek česneku, nebo kousek cibule. Povolen je i bílý nízkotučný jogurt. Ovšem pouze opravdu výjimečně.

Červená dieta je ideálním způsobem, jak se zbavit pár faldíků navíc během jediného týdne. Ovšem je třeba mít na paměti, že tato dieta by měla sloužit pouze jako rozjíždějící, k nastartování metabolismu.

Po sedmi dnech stravování se pouze červenými potravinami by člověk měl pokračovat v dlouhodobém redukčním jídelníčku. Nedoporučuje se držet déle, tělu by se nedostávaly ostatní vitamíny a živiny, které by organismus v některých případech mohly oslabit. Pokud byste se chtěla červené dietě podřídit na delší dobu, poraďte se s lékařem, jak doplnit chybějící živiny.

Konzumace červeného jídla má ale mnohem více výhod, než je pouhé hubnutí. Červené ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamín C a další oxidanty, navíc obsahují spoustu potřebných živin nezbytných pro správný životní styl. 

Proč jíst zrovna tyto potraviny:

Jahody: Mlsat celý den jahody nebude v tomto ročním období vůbec těžké. Navíc jejich sladká chuť člověka zasytí a nikdy se jich nepřejí. Co je ale mnohem víc, tak jahody jsou bohaté na kyselinu listovou, která podporuje správné fungování srdce. Také posilují funkci imunitního systému. Podle odborníků by jahody měly jíst ženy v reproduktivním věku, protože napomáhají snižovat riziko výskytu vrozených vad.

červená řepa
Autor: shutterstock

Červená řepa: Tato zelenina je dobrá snad ve všech možných variantách. Můžete jí jíst syrovou, uvařenou, nebo si z ní udělat třeba čerstvý fresh společně s mrkví. Také ale zabraňuje kornatění tepen a podporuje funkci ledvin. Dále také vylučuje sůl z těla, zajišťuje správné fungování žaludku. Navíc je vhodná i na krásu. Pokud budete pravidelně konzumovat řepu, dodá pružnost a lesk vaší pleti, vlasům i nehtům.

Grep: Vitamíny obsažené v tomto ovoci totiž dovedou nastartovat lidský metabolismus natolik, že spalování tuků jde pak jak po másle. Odborníci zkoumali účinky grepu na dvou skupinách lidí. Zatímco první jedli každý den půlku grepu a zhubly tak za dvanáct týdnů o tři kila, druzí grep nejedli vůbec a zhubli pouze o půl kila. 

rajčata
Autor: shutterstock

Rajčata: Základ pro většinu zeleninových salátů a také pro spoustu jídel, hlavně těch ze středomořské kuchyně. Rajčata lze konzumovat v téměř jakékoliv podobě, od syrových, přes omáčky až po tomatový džus. Tyto červená jablíčka jsou také ochráncem v boji proti rakovině, zejména té prsu. napomáhají mimo jiné i správnému fungování srdce.

Vodní meloun: Ideální strava do horkých letních dnů. Člověk je schopen sníst během pár hodin celý meloun, což ale vůbec není na škodu. Látky, které obsahuje, působí jako prevence proti srdečním onemocněním. Dále také snižuje rizika propuknutí rakoviny a působí jako skvělý bojovník proti mozkové mrtvici.

Červená paprika: Málokdo si uvědomuje, že červená paprika v sobě obsahuje mnohem více vitamínu C, než třeba pomeranč. K tomu je bohatá také na vitamín C, který je prospěšný pro zdraví naší kůže, kostí i zubů. Navíc má v sobě vlákninu a spousty antioxidantů, které brání vyvíjení rakovinotvorných buněk. 

Autor: maš