Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbavte se konečně celulitidy!

K pomerančové kůži má dispozici až 80 % žen a je jedno, jestli jsou to štíhlé modelky nebo korpulentní boubelky...
10. července 2014 | 11:48

Celulitida neboli pomerančová kůže trápí miliony žen na celém světě. Hlaďoučká kůže po celý život nemusí být jen nedostižný sen. Chce to ale vůli a trpělivost.

V současné době existuje jen mizivé procento žen po dvacátém roce života, které nemají problémy s celulitidou - pomerančovou kůží. Stále častěji postihuje i muže. A to přesto, že se za její původce označují mimo jiné ženské hormony.

Celulitida nesouvisí s věkem, rasou ani tělesnou hmotností, i když je viditelnější u žen s nadváhou. Je jisté, že kdyby se podařilo komukoli vyrobit jednoznačně účinný preparát proti pomerančové kůži, byl by bohatší než Bill Gates...

Jak se jí zbavit?

Zbavit se celulitidy rozhodně není nic jednoduchého. Obecně vzato prospívá zdravý životní styl, vyvážená strava a dostatek aktivního pohybu. Vhodné jsou například sporty, při kterých dochází k dostatečnému prokrvení inkriminovaných partií (aerobik, jízda na koni a podobně). Pomůžou i různé speciální krémy a masáže.

Ani sport, ani masáže však nejsou samospasitelné. „Když už je kůže celulitidou postižená, daří se ji spíše udržovat v dobrém stavu, nikoli však úplně odstranit,“ říká otevřeně dermatoložka Renata Zavadilová ze soukromého kosmetického centra Venus v Brně.

Účinná je i podpora toku lymfy, tzv. lymfomasáž. Jde o metodu, která se podobá běžným masážím, je však zaměřená na lymfatické cesty v organismu. Lymfa se při ní aktivuje pomalými a citlivými tahy a tlaky na kůži. Při této masáži je důležité znát a zohledňovat anatomii mízního systému.

Celulitida se nevyhýbá ani celebritám.
Autor: profimedia.cz

Prospívají také různé detoxikační náplasti, které z pokožky odstraňují odumřelé částice a toxické látky a napomáhají její rychlejší regeneraci. Z potravinových doplňků se doporučuje například carnitin, který má na zlepšení celulitidy prokazatelné účinky.

Nevyhýbá se ani mužům

Přestože si někteří neomalení pánové dělají z ženské celulitidy legraci, pomerančová kůže se nevyhýbá ani jim. Naopak, počet mužů, kteří se s ní také potýkají, neustále roste. Důvody jsou nezdravá strava a sedavý způsob zaměstnání. Oproti ženám však mají muži vekou výhodu: celulitidu způsobují především ženské hormony, a těch mají muži pochopitelně výrazně méně.

Co je celulitida?

  • Celulitida, nazývaná také pomerančová kůže, je proces, kdy se v podkoží hromadí tuky a tvoří nevzhledné hrbolky. Trpí jí až 90 procent žen, a to i velmi štíhlých. Objevuje se i u mužů, ale ve výrazně menším množství.
  • Vznik celulitidy souvisí se zhoršenou funkcí krevního oběhu a lymfatického systému. Provází ji také nedostatečná přeměna tuků v těle, což může svědčit o problému s játry.
  • Nejčastěji se objevuje na stehnech, bocích, zadečku, pažích a břiše.
  • Bývá dědičná, to ale není podmínka jejího vzniku.

Pryč s celulitidou
Autor: profimedia.cz

Stupně celulitidy

1. stupeň - celulitida se objeví pouze na části kůže při tlaku dlaní směrem k sobě.

2. stupeň - pomerančová kůže už je vidět i bez testu tlakem, jako první nejčastěji postihuje vnější stranu stehen, nerovnosti jsou znatelnější při sezení a podobně.

3. stupeň - nerovnosti jsou patrné vždy, bez ohledu na osvětlení, stání, sezení či ležení.

4. stupeň - hrboly a ďolíčky v kůži jsou velmi výrazné a nelze se jich zbavit ani při výrazném úsilí.

Příklad postupu při léčbě celulitidy:

  1. pročištění a zprůchodnění lymfatických cest v těle
  2. odvod zplodin látkové výměny lymfatickým systémem
  3. zpevnění podkožního vaziva, které je nezbytně nutné pro správné fungování lymfatického systému (masážemi, lymfodrenážemi, cvičením)

Tipy pro výživu:

  1.  Pravidlo číslo jedna je pití dostatečného množství vody! Denně aspoň 2,5 až 3 litry. Nejlepší je čistá voda bez bublinek, větší množství alkoholu a kávy škodí. Začínejte pít hned při snídani, není dobré začínat den kávou.
  2. Jezte méně masa, zejména červeného, zapomeňte na hamburgery a omezte i uzeniny.
  3. Vynechte tučná, především smažená jídla, hranolky, majonézy a podobně.

Domácí salon

Za velmi kvalitní lymfodrenážní návleky na končetiny, boky a břicho zaplatíte kolem 11 tisíc korun a proceduru proti celulitidě si můžete provádět v pohodlí domova.

Příčiny celulitidy:

  • nevyvážená, nezdravá strava
  • nedostatek vitaminů a minerálů
  • málo pohybu
  • špatná činnost lymfatického systému
  • příliš těsné oblečení, kouření a alkohol
  • pití velkého množství kávy
  • nadváha (není podmínkou)
  • genetická dispozice
  • hormonální antikoncepce
  • trvalý stres
  • nedostatečný pitný režim

Důvod, proč pokožka začíná ochabovat, jsou ženské pohlavní hormony - tedy stejné hormony, které se uměle vyrábějí a jsou jimi krmena zvířata chovaná pro masný průmysl.

Video se připravuje ...