Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Žlučníkový záchvat: když vás "chytne" žlučník

Co dělat když vás trápí žlučník?
9. července 2014 | 15:47

Na potíže se žlučníkem se většinou neumírá. Žlučníkový záchvat však dokáže pekelně znepříjemnit život. Často se v předklonu sotva dopotácíte do sanitky a jste rádi, že vás vezou rovnou do nemocnice.

Žlučník je jakousi „zásobárnou“ žluči, která se tvoří v játrech. Obsahuje ionty, vodu, cholesterol, žlučové kyseliny a odpadní látky metabolismu. Patří k orgánům, o jejichž existenci dlouho nevíme. Když nás ale začne zlobit, stojí to za to. Žlučník netrápí většinou ty, kteří dodržují správnou životosprávu. Pokud ale patříte k lidem, kteří si často a hodně dopřávají tučná nebo smažená jídla, nedivte se, že se žlučníkových potíží jednou dočkáte.

Klasika

MUDr. Ladislav Svoboda,

gastroenterolog, obezitolog, www.iscare.cz

Bez varování

„Často se setkáváme s chronickými záněty, kdy se už ve žlučníku objevují vícečetné kaménky. U těch se příznaky (tzv. biliární dyspepsie) můžou projevit už několik týdnů - někdy i měsíců -dopředu. K nejčastějším patří nadýmání, špatná snášenlivost některých, do té doby bez problémů konzumovaných jídel, neurčité tlaky v břiše. Kromě stravy můžou mít na žlučník vliv i nadměrná fyzická námaha, prochladnutí a dokonce i rozrušení,“ říká doktor Svoboda.

Většinou však bolest přichází náhle, bez varování, často pozdě večer nebo v noci, a je velice intenzivní. Nejvíc to bolí pod pravým žeberním obloukem a ve střední části nadbřišku. Obvykle ji provází zvracení, říhání, plynatost, zvýšená teplota. Břicho bývá mírně či více naběhlé, tvrdé a zároveň citlivé na omak. Existuje vcelku jednoduchá metoda, díky níž si každý sám může otestovat, jestli nejde „ jen“ o žaludeční či zažívací poruchu - když jde o žlučník, tak při hlubokém nádechu je bolest podstatně intenzivnější.

Dieta, nebo skalpel?

„U žlučníkové koliky - trvá tak od 30 minut výše - jinak účinné léky (Cholagol, Isochol aj.) nezabírají. Nedá se ani jen vyležet. Ledový obklad sice může bolest zmírnit, ale jen přechodně. Obvykle nezbývá jiná možnost než hospitalizace.

Po přijetí pacient absolvuje nezbytná vyšetření - rozbor krve, jaterní testy, ultrazvuk, v případě podezření na komplikace i počítačovou tomografii. Následuje naprostý klid na lůžku, přísný dietní režim (až hladovka). Tělo se vyživuje infuzemi do žíly. V nich jsou zastoupeny kromě tekutin, iontů, případně antibiotik, i spasmoanalgetika (léky proti bolesti) nebo opiáty, které také tlumí bolest,“ popisuje doktor Svoboda obvyklý průběh léčby. Když nic nezabírá, přijde na řadu operace. Dnes už téměř výhradně laparoskopická.



Žlučník je neškodný jen zdánlivě

Nenápadný žlučník ale patří k jednomu z vůbec nejzrádnějších orgánů těla. Projevuje se to v případě, že jej postihne rakovina. Nádor totiž není prakticky možné diagnostikovat včas. Dokonce i při histologickém vyšetření se dá odhalit pouze šťastnou náhodou. Kvůli tomu už většinou nepřichází v úvahu ani chirurgické odstranění orgánu. Nezabírá ani chemoterapie. Zkrátka a dobře - neexistuje zatím žádná účinná léčba, která by rakovinu žlučníku vyléčila nebo chorobu aspoň výrazněji zpomalila.

Medicína zatím nestačí

Nové přístroje, dlouholeté výzkumy a dokonce ani nejmodernější medicínské metody nepřinesly v tomto směru zásadní obrat. Svědčí o tom nepříjemná čísla. Nádor o sobě dá vědět až tak po pěti letech od svého vzniku. Jedním z příznaků může být například žloutenka. Ta ale znamená, že už nejspíš došlo ke kritickému stadiu nemoci. Umírá na ni 95 procent pacientů.

Alternativa

MUDr. David Frej, MU bylinkář, terapeut, Ecce Vita, ter Centrum přírodní medicíny.

Trápil i faraony

Žlučník trápil už naše předky, což potvrzují anatomická zkoumání egyptských mumií. I proto se jím již ve třetím tisíciletí př. n. l. zabýval všestranný mudrc Imhotep (mimo jiné i stavitel první pyramidy). „Otec medicíny“ Hippokratés pak označil právě žluč (černou a žlutou) za jednu ze čtyř základních tělních tekutin, které ovlivňují a řídí veškeré pochody v organismu - včetně duševního stavu.

Akupunktura může pomoci při potížích se žlučníkem.
Autor: Profimedia.cz


Byliny i akupunktura

Za nejvhodnější formu terapie se považovala přírodní, zejména se doporučovaly extrakt z dřišťálu či rozdrcená semena hlohu, preventivně i olivový olej. Starověcí Číňané nejvíc věřili „své“ akupunktuře, žlučník přiřadili k prvku dřevo a spojovali s játry. Nevyváženosti „čchi“ žlučníku připisovali i psychické problémy, zejména nerozhodnost a melancholii.

Ájurvéda doporučuje prevenci

O tom, jak vidí žlučník ájurvéda, považovaná za nejstarší léčebný systém na světě, nám podal informace MUDr. David Frej, který se jí zabývá již dlouhá léta. Podle něj jsou u žlučníku základem léčby - i prevence - úprava stravy, bylinná terapie a detoxikace zaměřená na očistu jak žlučníku samotného, tak jater. Léčba závisí do značné míry na správné výživě - žluč totiž pomáhá trávit živiny v potravě a podporuje střevní pohyby.

Biologické hodiny

Žlučníku obecně prospívá nízko-tučná dieta. Důležitá je i pravidelnost ve stravování a spánku, aby podle východní medicíny nebyly rušeny biologické hodiny našeho těla. Od jedné do tří hodin ráno totiž v těle probíhají detoxikační procesy. Máme-li špatně fungující játra a žlučník, můžeme se v tuto dobu budit s tlakem v oblasti břicha.

Dejte si tvaroh

„Při vyšetření používám pulzovou diagnostiku - zjišťuji tak, jestli převažuje horkost a tendence k zánětu. Podívám se na jazyk, napoví mi i anamnéza - rozhovor s pacientem. Pokud ke mně nemocný přijde až po akutním záchvatu, doporučuji nejíst žádné tuky, máslo, kořeněná, mastná či na bílkoviny bohatá jídla, např. maso a mléčné výrobky nebo čokoládu.

Dobrá nejsou ani vejce, vepřové, fazole, ořechy, pomeranče, cibule, mléko či kukuřice. Čerstvá zelenina, ovoce a ořechy jsou také nevhodné. Vadí slazené limonády, alkohol, sodovky, kakao, černý a zelený čaj. Dobrý je naopak přírodní tvaroh, tvarohové sýry, obilniny, bramborová kaše, suché, nekynuté pečivo (suchary aj.), rýže, těstoviny, ovesné vločky. Z nápojů pak bylinný čaj, neslazené ovocné šťávy, jablečný džus. Z koření radím používat jen kurkumu, fenykl a koriandr,“ říká odborník.

Síla bylin

Po překonání koliky pak doporučuje přejít nejprve na dušenou zeleninu (okurky, luštěniny, cibule, kapusta), pomalu přidávat v malém množství máslo, po šestém dni od počátku potíží opatrně jíst i libové dušené nebo vařené maso. Z potravních doplňků zvolit ty s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin (rybí tuk apod.) - z hlediska dlouhodobé terapie se doporučují i ve vyšších dávkách, až čtyři gramy denně, brání tvorbě cholesterolu v žluči.

Věřte bylinám! Ostropestřec mariánský je jednou z nich a pomůže při problémech se žlučníkem.
Autor: Profimedia.cz

Pravidelně by se měl užívat také lecitin. Stejně jako naši prapředkové přisuzuje největší význam bylinné terapii: „Artyčoky a pampeliška napomáhají vylučování žluči, na očistu žlučníku se používají řepík, kořen omanu, černá ředkev -jedna bulva oloupaná se prolisuje a pije ráno nalačno,“ pokračuje David Frej.

Skvělá kurkuma

Typicky ájurvédskou bylinou, přesně cílící na žlučník i játra, je kutki (lat. Picrorrhiza kurroa). Má výraznější účinky než také často používaný ostropestřec mariánský. Dále manžistá (Rubia cordifolia) která kromě toho slouží k pročištění krve a reguluje vnitřní horkost. Skvělá je i zmíněná kurkuma. Její oddenek obsahuje kurkumin i další látky povzbuzující tvorbu a průtok žluče - tím se podporuje trávení tuků. Přidává se do jídla při vaření nebo ji můžete pít 1/2 lžičky rozmíchané ve vodě.

 

Video se připravuje ...