Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tarot mi ukázal cestu

Paní Marie zažila v životě těžké chvíle. Pomohla ji až psychoterapie, jejíž součástí byl tarot.
12. srpna 2014 | 09:16

Marii Brožovou znám z pilates, kde nám dělá cvičitelku. Vystudovala na vysoké škole ekonomii, sportuje, hraje v country kapele, má vlastní prodejnu zdravé výživy, dvě děti a za sebou nelehké časy.

Skutečný příběh Marie Brožové

Marii od dětství trápil atopický ekzém. I kvůli problémům v partnerství se jí zhoršil natolik, že se styděla chodit mezi lidi. Pomohly až tarotové karty. Nevěříte? Přestože mladá žena měla potíže s kůží už od dětství, skutečné trable pro ni nastaly až v dospělém věku.

„Problémy trápily i bratra, máme to vrozené. Ekzém mi ale jako dítěti nijak zvlášť nevadil a neobtěžoval mě ani v dospívání. Hodně jsme sportovali, věnovali se i jiným koníčkům, prostě žádné zásadnější potíže,“ vypráví Marie. Navíc jezdívala s rodinou poměrně často k moři, takže ekzém měla pod kontrolou.

Neplodnost?

Opravdu krušné chvíle ale na Marii teprve čekaly. „Vdala jsem se a chtěli jsme s manželem založit rodinu. Bohužel jsem nemohla otěhotnět a hodně se mi zhoršil i ekzém. Byla jsem strašně osypaná, všude po těle jsem měla mokvající boláky, obtěžovalo mě i oblečení! Bylo to hrozné, nikomu bych to nepřála,“ líčí těžké období Marie.

Nepomáhala homeopatika ani tradiční léky, neúčinkovalo vůbec nic. „Gynekolog mi řekl, že mám rozbouřené hormony a musím podstoupit hormonální léčbu. Poslechla jsem ho a stav kůže se ještě mnohonásobně zhoršil,“ vzpomíná mladá žena.

Není lékař jako lékař

Marii nakonec pomohl lékař z Kladna. „Prostě přišel na to, že zřejmě nebudu neplodná, ale můj organismus se natolik soustředí na boj s těžkým ekzémem, že na otěhotnění mu prostě nezbývají síly,“ vypráví Marie. Zahájila léčbu zaměřenou na potlačení ekzému, pobývala u Mrtvého moře v Izraeli, chodívala i na terapie do Dermatologického centra v Praze, podstoupila gynekologickou operaci. Dnes je šťastnou matkou dvou dcer. Boj s ekzémem ale stále ještě nevyhrávala...

Manželství „neklaplo“

Přestože se Marie s manželem měli zpočátku hodně rádi, manželství nakonec „nedopadlo“. „Muž od nás odešel a starosti, které nastaly, se mi hned projevily na kůži. Ekzém se výrazně zhoršil,“ líčí další krizi Marie. Našla si sice nového partnera, ale postupem let se i tento vztah začal kazit. Důvodů bylo mnoho a byly vážné.

„Necítila jsem se šťastná, potlačovala jsem vlastní osobnost, neshod s partnerem stále přibývalo. Stav mé kůže byl zase hrozný, opět jsem se styděla chodit mezi lidi. Když se dneska podívám na fotky z té doby, vždycky se zhrozím. Věděla jsem, že musím něco udělat, že takhle to už dál nejde,“ říká Marie.

Osudové setkání s taroty

Když bylo asi nejhůř, mladá žena se rozhodla hledat pomoc u psycholožky. Měla štěstí na skvělou odbornici, a navíc na takovou, která uměla vykládat tarotové karty. Tarot byl vlastně jednou ze součástí psychoterapie.

„Tyto karty člověku přímo nepomůžou. Musí to udělat sám. Ale navedou ho, nabudí a motivují. Dávají odpovědi na otázky, jsou důkazem, že každý problém má své řešení. Pro mě to byla cesta,“ hodnotí „léčbu“ tarotem Marie. Doslova na vlastní kůži mohla pozorovat účinky - klasickou psychoterapií se její tělo zbavovalo zlého a kůže se zhoršovala, tarot naopak působil očistně a kůže byla zdravější. Dával mi naději, že každý problém má své řešení, a to jsem v té době velmi potřebovala".

Odvaha k rozhodnutí

„Psychoterapie i tarot mi daly sílu k tomu, abych se odhodlala k důležitým krokům ve svém životě. Díky nim jsem našla odvahu i k zásadním změnám ve vztahu. Pravda, bylo to po více než roce ,léčby‘, nešlo to hned. I kůže se vyléčila postupně, ne ze dne na den,“ vysvětluje Marie.

Teď je sice sama, jen s dcerami, ale je šťastná a její kůže září zdravím. „Někdo tomu možná nebude věřit, ale mně opravdu pomohl tarot. Oslovil mě natolik, že jsem si udělala kurz a dnes s kartami pracuji také. Podotýkám, že v této metodě nejde o žádné věštění, ale o víru ve své vnitřní schopnosti, které vám mohou pomoci i vyléčit se z řady zdravotních neduhů,“ říká mladá žena.

Šťastný konec?

Poprvé za dlouhá léta teď žije Marie bez partnera. Je ale spokojená se svým životem, má vedle sebe dcery, spoustu přátel, zájmů a práci, která ji baví. „Nevím, jak by to dopadlo, kdybych tehdy nebyla navštívila svou psychoterapeutku, a ta mi neukázala sílu tarotu. Ať už mi život díky němu přinesl jakékoli změny, byly všechny ve svém důsledku k lepšímu. Proto bych tarot s klidným svědomím doporučila těm, kteří hledají sami sebe i cestu, jak zvládat životní karamboly,“ dodává Marie.

Co je to tarot?

Jde o karetní systém, který umožňuje lépe pochopit sebe sama. Umí poradit nejen při řešení jednoduchých praktických záležitostí, ale i složitých životních problémů. Tarot poukazuje na překážky, které člověku stojí v cestě, a dokáže upozornit na vnitřní zdroje, s jejichž pomocí můžeme problémy zdolávat. Existuje několik typů karet a více škol jejich výkladu.

Video se připravuje ...