Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlamydie hrozí nejen při sexu!

Chlamydie nejsou jen nemocí nevěrníků. Nakazit se můžete i v sauně, na toaletě nebo v bazénu.
10. července 2014 | 09:10

Provozujete nechráněný sex a k tomu jste i promiskuitní? Tak to si opravdu koledujete o jednu z možností, jak dostat chlamydiovou infekci. Je strašně úporná a zbavit se jí není žádná legrace!

Co je chlamydióza, co jsou chlamydie?

Chlamydióza je vážné, multisystémové onemocnění. Některá poškození orgánů, způsobená bakteriemi chlamydií jsou nevratná. Chlamydie jsou bakterie, které se při proniknutí do organismu jen složitě likvidují. Jsou totiž velmi úporné. Jde o nejrozšířenější infekci v Evropě.

Když se opravdu nakazíte, chlamydie se drží organismu nakaženého člověka doslova zuby nehty. Infekce se často opakuje a přechází do chronické formy. Neléčená infekce vyvolaná sexuálním přenosem může mít těžké následky. Způsobuje například těžké záněty v malé pánvi, cysty na vaječnících, předčasný porod, může dokonce nakazit plod v děloze a způsobit neplodnost.

Zákeřná bakterie

Zákeřnost sexuálně přenosného typu chlamydiové bakterie spočívá v nenápadnosti prvních příznaků. Většinou je přenašečem muž, u kterého probíhá nákaza tak nenápadně, že si ji ani neuvědomí.Přesto svou partnerku při nechráněném styku nakazí.

chlamydie
Autor: Shutterstock.com

Zřejmě nejčastějším příznakem onemocnění je vznik malého bolestivého vřídku na genitáliích. U žen se začnou projevovat i bolesti v podbřišku a břicha, pálení při močení a časté záněty močových cest.

Neotálejte s vyšetřením

Při podezření, že jste se mohli nakazit sexuálně přenosnou chlamydiovou bakterií, raději moc kontrolu u lékaře neodkládejte. Není se čeho bát. Ženám se v ordinaci odebírá vzorek z děložního krčku a mužům z močové trubice.

Doktoři by pak měli důsledně trvat na tom, aby se proléčili oba partneři. Nemoc by si jinak dokola navzájem předávali. Často můžete výsledek získat na počkání, jinde si na něj počkáte asi týden. „Rychlovyšetření“ na přítomnost chlamydií stojí asi 200 až 250 korun.

Nepůjčujte si ručníky

Aby toho nebylo s protivnou chlamydiózou málo, musíte si dávat pozor nejen na nechráněný sex, ale i na ručníky, ložní prádlo a podobně. Na všem mohly ulpět chlamydie od někoho jiného. Samotná léčba chlamydiové nákazy spočívá především v podávání antibiotik. Není ale vždy dostatečně účinná.

„Nejlepší je kombinovat antibiotika s celkovou detoxikací organismu. Tady jsou na místě například i doplňkové preparáty na rostlinném základě a podobně,“ vysvětluje gynekolog Robert Kalousek. I přes důkladné proléčení někdy bakterie chlamydií v organismu zůstávají a léčbu je třeba opakovat. Současná antibiotika dokážou v drtivé většině případů nákazu zlikvidovat, je však nutné ji skutečně odhalit včas. Když je zle, vyměňte doktora!

Zejména ženám se u gynekologa stává poměrně často, že diagnostika chlamydiové nákazy trvá dlouho. Lékaře prostě nenapadne nechat udělat poměrně jednoduchý test a žena se nejrůznějšími potížemi dlouho trápí. 

Přenos chlamydií:

  • plicní forma přenosu chlamydií je nejčastější. Jde o kapénkovou nákazu, které je vystavená v průběhu života většina lidí – jen u některých se však choroba rozšíří chronicky – těžko se odhaluje, protože se projevuje kašlem, únavou a podobně, jako u běžných onemocnění dýchacích cest – masovější testování nemocných, kterým nezabírají „obyčejná“ antibiotika, by prý pojišťovny stálo moc peněz.
  • přenos pohlavní cestou
  • chlamydie přenášejí i ptáci

Pokud se chcete vyhnout sexuálně přenosné chlamydiové infekci, požívejte jen vlastní povlečení, ručníky a další hygienické potřeby!

Nákaza chlamydiemi má několik fází:

1. fáze: U žen chlamydie napadají močové ústrojí a děložní čípek, způsobují pálení při močení, záněty močových cest, bolesti břicha a podbřišku. Závažnou komplikací je rovněž neplodnost.

U mužů pak rovněž bolestivé močení, svědění, oteklá a bolestivá varlata.

2. fáze: Rozvinuté stadium má podobné příznaky jako bakteriální onemocnění pohlavních orgánů (kandidóza, trichomoniáza) nebo jako chřipka či borelióza.

3. fáze: Neléčené třetí stadium nemoci způsobuje u pacientů závažné poškození plic, kloubů a srdce, dokonce destrukci psychiky. Problémem také je, že některá poškození orgánů jsou nevratná.

Video se připravuje ...