Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střeva v ohrožení: rakovina tlustého střeva

Češi vedou v úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva, zjistěte, jak se chránit!
9. července 2014 | 15:19

Rakovina tlustého střeva a konečníku je v České republice nejčastější příčinou smrti nádorových onemocnění. Ba co hůř: Češi umírají na tuto zákeřnou nemoc nejčastěji na celém světě! Na co si dát pozor? Můžeme chorobě nějak předejít? Patříte do rizikové skupiny? Na tyhle a některé další otázky vám chceme dát odpovědi. 

Takzvaný kolorektální karcinom patří mezi zhoubné nádory a nejčastěji vzniká na stěnách sliznice tlustého střeva. Příčina není jasná. Velký vliv na jeho vznik má určitě výživa. Důležité je, aby jídlo obsahovalo hodně vlákniny! Podstatný - je také dostatek pohybu. Ženy mívají častěji tumor na tlustém střevě, muži v konečníku. 

Jak žijeme, tak umíráme? 

Odborníci po letitých výzkumech zjistili, že bez ohledu na etnikum souvisí výskyt kolorektálního nádoru s vysokým příjmem kalorické potravy a malou fyzickou zátěží a obezitou. To jen potvrdilo už zmíněnou roli jídelníčku a pohybu! Nebezpečí rakoviny se ještě násobí kouřením a pitím většího množství alkoholu (hlavně tvrdého). V posledních letech se mluví o negativním působení piva - tedy, jestliže ho pijete příliš mnoho a příliš často.

„Stotisíckrát už jsem svým pacientům říkal, že je pro zdraví tlustého střeva důležitá konzumace čerstvého ovoce, zeleniny a podobně. Vím, že to všechno jsou tolikrát omílané staré známé poučky, ale jen málokdo si je vezme opravdu k srdci. A je ještě horší je, že nemocní často přicházej přicházejí s potížemi dost pozdě,“ říká gastroenterolog Petr Hlavatý.

Stud, nedostatek informací o nemoci a nebolestivém zákroku, odkládání návštěvy lékaře z mnoha dalších důvodů, i to je příčina, proč tak často nádor střeva pacienta zabije. 

Modrá trubička znázorňuje kolonoskop, který dokáže střevo vyšetřit po celé jeho délce
Autor: Infografika kolorektum,.cz, zdroj National Cancer Institute

Co když… 

Jestliže máte dlouhodobé potíže se zažíváním a stolicí (střídání průjmu a zácpy, pocit neúplného vyprázdnění, časté nadýmání bez zjevné příčiny, bolesti a křeče v břiše, krev ve stolici a podobně), promluvte si se svým praktickým lékařem. Ten vám nejspíše doporučí speciální vyšetření, tzv. koloskopii nebo jinak řečeno kolonoskopii. Jde o vyšetření speciální technikou, přístrojem zvaným endoskop. To je jakási „hadička“, opatřená optikou (optickým vláknem). Tu lékař (gastroenterolog) zavede do střeva, které potom vidí detailně zevnitř na obrazovce. Jestliže zjistí nějaký problém, může rovnou při tomto výkonu vzít vzorky tkáně na histologický rozbor. Pokud na sliznici objeví polyp, může ho hned vyříznout a opět poslat na prozkoumání patologům. „Obecně platí, že když se nádor diagnostikuje včas, je úspěšnost léčby vysoká,“ dodává doktor Hlavatý. 

Riziko je když: 

  • Je vám nad padesát let (až 90 % postižených jsou lidé nad padesát let). Žijete nezdravě (pijete hodně alkoholu, kouříte, stresujete se, jíte hodně tučného, málo se hýbete). 
  • Stejné onemocnění měl někdo v rodině.
  • Máte jiné onemocnění střev (například tzv. Crohnovou chorobu nebo polypy). Trpíte nadváhou - mezi obezitou a tímto typem rakoviny je přímá souvislost. 

Příznaky, které nepodceňujte:

  • dlouhodobé těžkosti s vyprazdňováním
  • bolestivé nutkání na stolici
  • střídání průjmu a zácpy
  • pocit, že jste se nevyprázdnili úplně
  • krev ve stolici
  • až do černa tmavá nebo tenká stolice (jako tužka)
  • ztráta chuti k jídlu, nevolnost, nevysvětlitelné hubnutí * chudokrevnost (anémie)
  • nevysvětlitelná únava
  • silné nadýmání 

Možná o nic nejde, ale nechte se radši vyšetřit . 

Co můžete udělat pro své zdraví sami? 

  • Co nejvíce se pohybujte, snažte se být v dobré fyzické kondici, hlídejte si váhu. 
  •  Jezte hodně vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny, brambory, celozrnné pečivo). 
  • Snižte množství živočišných tuků - jezte více ryb, libového masa, méně uzenin, paštik a podobně). 
  • Omezte červené maso a nahraďte jej raději libovým drůbežím nebo rybím. 
  •  Starejte se o pravidelné vyprazdňování! 
  • Omezte alkohol, jestli ho pijete „přes míru“. 
  • Přestaňte kouřit! 


Nebojte se! 

Lidé se koloskopie velmi bojí. Nejen ze studu, ale i kvůli údajné „velké bolestivosti“ vyšetření. Tyto obavy jsou zbytečné. Lékaři pacientovi dávají během výkonu přímo do žíly léky proti bolesti. 

Jejich množství regulují podle aktuálních pocitů vyšetřovaného!!! 

Náš tip 

Na vyšetření skrytého (okultního) krvácení do stolice existují speciální testy, které si můžete provést i sami. Stačí si o testovací sadu říci u svého doktora. Jediným problémem je, že tento způsob „vyšetření“ není ani zdaleka tak průkazný jako koloskopie a někdy může být buď falešně pozitivní, nebo naopak! 

Dvě otázky pro odborníka, odpovídá: 

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, onkolog, Předseda České onkologické společnosti 


Co je úplně největší riziko? 

Jíst příliš mnoho červeného masa, přičemž nejhorší je smažené a příliš upečené. Všem radím, aby vařili a jedli spíš podle vzoru středomořské kuchyně. Chybí nám ryby a zelenina. 

Kde najdeme informace o možnostech léčby? 

Doporučuju stránky Ligy proti rakovině Brno www.onko.cz a využít se dá i bezplatná linka pracoviště 800 222 322. Obecně se o problému dočtete víc na www.prevencenadoru.cz

Video se připravuje ...