Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fobie: Jak se zbavit úzkostného strachu?

A z čeho máte strach vy?
9. července 2014 | 11:00

Fobie patří mezi úzkostné poruchy, a i když si člověk svůj bezdůvodný a mnohdy nesmyslný strach uvědomuje, není nijak schopný ho svou vůlí překonat. Naštěstí existuje více způsobů, jak se fobiím postavit...

Podle statistik trpí určitým typem fobie každý desátý člověk. Existuje jich už více než pět set druhů a s moderní technikou jich stále přibývá. Nejnovější fobií 21. století je nomofobie, kdy člověk pociťuje těžko zvladatelnou úzkost jako reakci na vybitou baterii nebo výpadek signálu mobilního telefonu.

Odborníci varují, že tento typ fobie nyní patří mezi nejobvyklejší, má ji už dokonce každý druhý vlastník mobilu! I jiné strachy jsou poměrně časté, jako příklad si uveďme třeba nepřiměřené reakce na hady nebo pavouky.

Jiné fobie sice nebývají tak běžné, ale dokážou stejně jako ty tradiční nepříjemně ovlivňovat život a dovádět dotyčného k „šílenství“. Mezi méně známé fobie patří kupříkladu strach ze špíny nebo nepořádku, plavání v neprůzračných vodách, strach z injekčních stříkaček, jídla nebo třeba pohřbení zaživa. Nejvíce nás děsí určitá zvířata, věci nebo situace, např. klaustrofobie - strach z uzavřených prostor, arachnofobie - strach z pavouků či sociální fóbie - strach ze styku s lidmi. 

Arachnofobie patří k těm nejrozšířenějším fobiím.
Autor: Shutterstock.com

Co dokáže fobie 

Panický strach může lidi úplně paralyzovat a mívá celou řadů psychických i tělesných projevů. Zpocené dlaně, sucho v ústech, bušení srdce, obtížné dýchání, chvění, zrychlený tep, neklid a závratě patří mezi nejtypičtější reakce našeho těla. Lidé se v tu chvíli obávají ztráty sebekontroly nebo vědomí a mnohdy pociťují ohrožení na životě. Když je postižený vystavený svému iracionálnímu strachu tváří v tvář, své nesmyslné chování si sice uvědomuje , ale není nijak schopný mu čelit. 

Fobie: Kde se v nás berou? 

V tom se odborníci, kteří se fobiemi zabývají, v zásadě rozcházejí. Někteří tvrdí, že se s nimi většinou rodíme, jiní oponují tím, že veškeré fobie jsou získané, nejčastěji za to můžou nepříjemné a již zapomenuté zážitky z dětství. Podle dalších názorů máme v sobě některé fobie hluboce zakódované v souvislosti se zkušenostmi našich prapředků.

Regresní terapeuti zase berou každou fobii jako důsledek prožitého traumatu v některém z našich „minulých“ životů. Co myslíte vy? Záleží jen na vás, který názor je vám bližší a kterému z odborníků vložíte svůj strach pevně do rukou. Jisté ale je, že máte více možností, jak se své fobii postavit jednou provždy… 

Příklady netradičních a kuriozních fobií: 

  • ze zrcadel (spectrofobie) 
  • z líbání (filemafobie) 
  • z mezilidského kontaktu 
  • z posvátných předmětů 
  • z nefunkčnosti mobilního telefonu 
  • (nomofobie) 
  • ze tmy (achluofobie) 
  • z myší (musofobie) 
  • z koček (ailurofobie) 
  • z klaunů (coulrofobie) 
  • z nahoty (gymnofobie) 
  • z dětí (pedofobie) 
  • z holubů (peristerofobie) 
  • z ohně (pyrofobie) 
  • z příbuzenstva (syngenezofobie) 
  • z polykání (phagofobie) 


Léčba fobií: 

MEDICÍNSKÁ KLASIKA -PSYCHOTERAPIE

Pacient se svým problémem zajde za psychiatrem (jde o lékaře s psychiatrickou specializací) nebo psychologem. Výběr záleží na tom, do jaké míry mu jeho strach ztěžuje život. Odborníci se ho pak snaží vyléčit pomocí celé řady psychoterapeutických postupů. Patří mezi ně například expoziční terapie, při které je pacient postupně konfrontován s předmětem nebo situací, která ho děsí.

Nemine ho také psychoanalýza. Terapeut se bude snažit odhalit nejhlubší příčiny původu strachu klienta a nejvhodnějšími terapeutickými postupy se je pokusí odstranit. Někteří odborníci užívají dokonce i hypnózu. V každém případě počítejte s tím, že tyto způsoby léčby jsou zdlouhavější, někdy trvají i několik let. Nejrychlejším a nejužívanějším prostředkem jsou léky, které snižují úzkost, deprese, zmíněné fobie atd. 

HLUBINNÁ REGRESNÍ TERAPIE

Je to alternativní psychoterapie, při které se hledá příčina vašich obtíží, a nemusí jít pouze o fobie, hluboko v podvědomí. Podle regresních terapeutů sahá i do vašich „minulých“ životů. Při sezení si například znovu prožijete život, kde vás uštknul například vámi obávaný had. Pod vedením zkušeného průvodce si uvědomíte, že váš problém patří dávné minulosti, takže pocítíte obrovskou úlevu a vaše fobie brzy vymizí. Cena: od 400 Kč/hod. 

KINEZIOLOGIE

Stále více lidí vyhledává kineziology, aby je zbavili jejich chorobného strachu. Někdy stačí jediné sezení, jindy musí návštěvu opakovat, protože blok se nepodaří hned napoprvé zcela odstranit. Kineziologie se zabývá mimo jiné i veškerými typy fobií a bývá velice úspěšná. Dokáže vás zbavit například i strachu z chemoterapie, smrti, uzavřených prostorů, pavouků atd. Cena: okolo 500 Kč/hod.

EFT (Emotional freedom techniques -technika emoční svobody)

Experti na odstraňování fobií jsou také energetičtí psychologové, kteří užívají zvláštní formu akupresury, kdy odstraňují bloky v energetickém systému člověka. Je to sice poměrně nová metoda, přesto jejích příznivců stále přibývá. Certifikovaní terapeuti tvrdí, že poměrně rychle pomůžou i tam, kde jiné, i medicínské, postupy, naprosto selhaly. Kromě fobií si prý poradí i s jinými psychickými nebo tělesnými problémy. Cena: přibližně 1500 Kč/90 min. 

 

Video se připravuje ...