Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ověřené tipy, jak se ubránit chřipce a nachlazení bez zbytečné chemie

  • Přírodní léky na chřipku a virózu zabírají překvapivě dobře. Navíc nemívají vedlejší účinky.
    18. února 2015 | 06:00

    To, že na chřipku v podstatě neexistují léky, neznamená, že se jí nedá nijak bránit. Naopak, s chřipkou i nachlazením se dá účinně bojovat i tehdy, když žádné běžné léky brát nechcete, protože je vám proti mysli zásobovat své tělo neustále nějakou chemií. Samozřejmě pokud vás úporně bolí hlava, je na místě lék proti bolesti, ale na viry platí i jiné zbraně, ať už jsou to homeopatika, pořádný vývar nebo třeba bylinky na imunitu. 

  • Zkuste homeopatii, proti chřipce působí i preventivně

     

    Homeopatika
    Autor: Shutterstock.com
    Přímo na chřipku existuje homeopatický přípravek Oscillococcinum, který je volně k mání v lékárnách. Dá se užívat i preventivně, případně ho lze vzít co nejdříve potom, jakmile se objeví první příznaky chřipky. Má se brát jedna tuba třikrát denně po dobu jednoho až tří dnů – léčba tak není nejlevnější, ale měla by výrazně zkrátit dobu nemoci, takže se nakonec vyplatí. Lékařka Eva Kettmannová na webu Svethomeopatie.cz dále doporučuje, aby se i v případě chřipky případné další homeopatické léčby volily podle příznaků s tím, že kromě toho je základem léčby klid na lůžku, dostatek pití a odlehčená strava. Černý čaj podle ní není vhodný, daleko lepší jsou bylinné čaje – lípa, listy maliníku, ostružiníku, rybízu. Je záhodno omezit spotřebu cukru. 

  • Bylinky pro lepší imunitu? Echinacea nebo rakytník!

    rakytník
    Autor: Subtropické zahradnictví Kruh
    Příroda nabízí i další prostředky, jak bojovat s chřipkou a vrátit imunitě plnou sílu. Vyzkoušejte například přípravky, které obsahují echinaceu čili třapatku nachovou nebo velký hit posledních let – rakytník. Výrobky z nich jsou volně dostupné v lékárnách nebo prodejnách zdravé výživy, dají se užívat preventivně i během choroby.  

  • Když čaj, tak zázvorový

    Protože citron ochlazuje, je dobré k němu do čaje přidat zázvor a skořici.
    Autor: Shutterstock.com
    Kdo ještě během chřipky nebo virózy nevyzkoušel zázvor, měl by to určitě napravit. Naštěstí se dá jeho kořen běžně koupit v každé slušné zelenině včetně těch v supermarketech. Můžete si pořídit i hotový zázvorový čaj, zejména sáčkovaný, ale jeho síla se s tím, který si připravíte čerstvý z nastrouhaného kořene, nedá srovnávat. Zázvor nastrouháte, zalijete horkou vodou a po deseti až patnácti minutách scedíte, můžete si ho osladit medem, což trochu zjemní jeho výraznou štiplavou chuť.  

  • Vsaďte na pořádný vývar, z kuchyně se hodí i cibule a česnek

    Kuřecí vývar dodá hodně síly.
    Autor: profimedia.cz
    Slepičí – nebo dejme tomu kuřecí – vývar a lék? Rozhodně! Je stravitelnější než hovězí, a tak ho většinou s chutí pozře i ten, kdo jinak kvůli nachlazení nemá na jídlo ani pomyšlení. Nešetřete ve vývaru zeleninou, hoďte do něj cibuli i česnek. Příjem bílkovin v této podobě dokáže postavit tělo zpět na nohy lépe než vitaminy.

     

    Pokud jde o cibuli, z té můžete udělat cibulový sirup nebo čaj na kašel, který chodí s chřipkou ruku v ruce. Ulevit může i křen nastrouhaný na chleba s máslem.

     

    Nebo česnek, ačkoli to je léčba pro silné povahy. Doporučuje se sníst jeden až dva nastrouhané stroužky česneku, zapít ohřátým červeným vínem a zalézt pod peřinu.  

     

  • Sůl dokáže zázraky

     

    K výrobě domácí nosní sprchy můžete použít i malou lahvičku.
    Autor: Shutterstock.com
    Není málo lidí, kteří přísahají, že s nachlazením úspěšně bojují s pomocí soli. A že díky ní dovedou chřipce dokonce předejít, případně zmírnit její příznaky. Třeba tak, že si vyplachují nos solným roztokem, který zároveň kloktají – díky tomu jsou jejich sliznice čisté a odolnější vůči nákaze. Na výplachy je nejlepší speciální jogínská konvička zvaná néti, kterou lze koupit zhruba za dvě stě až tři sta korun. 

Autor: wall
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...