Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolí vás při chůzi nohy? Možná máte plochou klenbu

Chůze je skvělá nejen pro zdraví, ale lze jí i hubnout.
8. května 2015 | 06:00

Jaro je tu. Sluníčko nás vylákalo z domovů a konečně můžeme za pohybem vyrazit ven! Každý z nás volí jinou pohybovou aktivitu. Mezi ty nejčastější patří chůze. Pokud jste zvyklí chodit často, ale při chůzi trpíte bolestí či únavou nohou, pak je tento článek určen právě vám.

"Příčin bolestí chodidel může být mnoho," říká fyzioterapeutka Mgr. Radana Poděbradská, Ph.D., která vede Rehabilitační poradnu na portálu Svět homeopatie. "Velmi často jde o nesprávné rozložení zátěže, což nesouvisí pouze s chodidlem, ale s držením celého těla. Například když se vaše páteř nemůže dobře napřímit, nemůžete ani těžiště těla dostat do místa, které je pro rozložení zátěže na ploskách biomechanicky nejoptimálnější. Je tedy dobře pomyslet i na to, že příčina nemusí být v oblasti chodidel.

Další příčinou je často počínající plochonoží, tedy pokles podélné a příčné klenby nohy. Tento proces je v první fázi více bolestivý, po poklesu klenby už ne.

V obou případech je dobře pracovat na zlepšení vstupní informace z receptorů na chodidlech. To můžete udělat např. tím, že budete chodit často naboso v rozmanitém terénu. Pokud budete chodit naboso po placatém terénu, nemá to takový efekt jako terén rozmanitý, např. střídání podkladu – písek, tráva, dřevo apod. Tím, že zlepšíte vstupní informaci do pohybového systému, zlepšíte i výstup. Noha totiž funguje jako čtečka, snímá terén a dává pohybovému systému informace o tom, jak má jednotlivé segmenty co nejlépe nastavit vzhledem k očekávanému pohybu nebo poloze. Zkuste tedy tento trénink spolu s otužováním – vhodná je střídavá sprcha nebo přešlapování střídavě ve studené a teplé vodě.

Zdravotní vložky nemusí pomoci

Běhání, nebo chůze? Volte důkladně, hlavně to, co vám bude více vyhovovat.
Autor: Profimedia.cz
Pacienti často zvažují nošení obuvi s akupresurními vyvýšeninami, to není příliš vhodné, protože chodidlo se na toto dráždění velmi brzy adaptuje. Navíc může toto dráždění působit i rušivě a vyvolávat bolesti i na vzdálených místech. Lepší jsou akupresurní podložky, na kterých opakovaně během dne přešlapujete. Vůbec nejlepší jsou kamínky z potoka, které jsou ochlazené vodou, tudíž nepíchají, ale dávají plosce kromě léty nasbírané energie také pocit rozmanitého terénu a nutí ji stabilizovat se.

Určitě bych doporučila i dlouhodobější užívání homeopatického léku Arnica montana 9 – 5 granulí 2krát denně – a Ruta graveolens 9 – 5 granulí jednou denně večer."

Autor: Svět homeopatie, PhDr. Radana Poděbradská, Ph.D.
Video se připravuje ...