Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak zhubnout 100 kalorií za méně než půl hodiny? Zkuste tanec, chůzi nebo jógu

  • Zhubnout můžete díky běžným nebo příjemným činnostem, jen je musíte dělat často a také rádi.
    10. července 2013 | 06:00

    Nemáte čas trávit cvičením několik hodin? Ale to přeci nemusíte. 100 kalorií ztratíte bez potíží během několika minut.

  • Běh po schodech: 6 minut

    Běh do schodů
    Autor: Shutterstock.com
    Běh do schodů, neboli stairclimbing skvěle a rovnoměrně posílí většinu svalů na nohách a také zadečku. Síla, kterou vynakládáte při tomto posilování a také rytmická práce svalů podporují krevní a lymfatický oběh. Během do schodů také šetříte klouby, a proto je tato činnost vhodná i pro ty, kteří trpí nadváhou. Je to způsobeno tím, že odraz nohou a následný dopad na podložku není tak velký, jako když běháte po rovině.

  • Plavání stylem prsa: 9 minut

    Plavání
    Autor: Shutterstock.com
    Plavání je aerobní sport, který může vykonávat téměř každý, ať už má nadváhu, minimální kondici nebo třeba nějaké zdravotní omezení. Během plavání pracuje každý člověk se svou vlastní váhou, nezatěžují se klouby a tělo nemusí odolávat žádným otřesům. Pozitivní vliv má tento sport i na plíce a vůbec na celý váš dýchací rytmus.

  • Jízda na kole: 11 minut

    Jízda na kole
    Autor: Shutterstock.com
    Je jedno, jestli se posadíte na kolo a vyrazíte ven, nebo zvolíte jízdu na rotopedu, pravdou je, že už během pár minut ztratíte desítky kalorií. Ideální je jízda po rovince ve správné tepové frekvenci, která je mezi 40-70% z maximální tepové frekvence. Tu si snadno vypočítáte díky jednoduchému vzorci:  Ženy: 230 mínus věk = maximální tepová frekvence
    Muži: 220 mínus věk = maximální tepová frekvence

  • Rychlá chůze: 13 minut

    Rychlá chůze
    Autor: Shutterstock.com
    Během chůze se vždy jedna z končetin dotýká země, proto je tento pohyb mnohem šetrnější k pohybovému aparátu než běh. Navíc mnohem více utuží kondičku a vytrvalost,  tím podpoří také hubnutí. Rychlá chůze je navíc vhodná i pro ty, kteří mají vyšší tlak či problémy se srdcem a například jogging by jim přitížil.

  • Společenský tanec: 16 minut

    Tanec
    Autor: Shutterstock.com
    Tanec je v současné době velmi populární formou hubnutí. Nejedná se ale jen o rychlé pohyby latinskoamerických tanců, ale hubnout se dá i při klasickém valčíku nebo polce. Při tanci se zvyšuje tepová frekvence na submaximální úroveň, která je ideální pro spalování tuků. Navíc tanec vyvolává radost a s radostí se hubne mnohem snáze.

  • Cvičení jógy: 22 minut

    Jóga
    Autor: Shutterstock.com
    Díky józe si nejen protáhnete tělo a zrelaxujete mysl, ale také zhubnete. Stačí si jen vybrat tu správnou jógu.

    Aštanga jóga: Je nejrozšířenější formo u jógy a zahrnuje cviky tělesné, duševní, ale také duchovní. Důraz je zde kladen hlavně na dýchání a cvičební úkony jsou prováděny v šesti sériích, z nichž je každá další vždy náročnější než ta předchozí.

    Bikram jóga: Tento druh cvičení se provozuje ve vyhřátých místnostech na asi 40 °C a během cvičení se střídá 26 poloh a dva druhy dýchání. Bikram jóga skvěle pročistí lymfatický systém a zvyšuje imunitu a odbourává tuk. Některým lidem ale přílišné horko nevyhovuje.

    Power jóga: U nás je to nejoblíbenější forma jógy, která využívá také prvků aerobiku a pilates. V jednotlivých pozicích se přetrvává kratší dobu a častěji se prostřídávají.  Je skvělým prostředkem na hubnutí nebo udržení váhy a také odbourává stres a nervozitu.

Klíčová slova:  hubnutí, cvičení, fitness, plavání, jóga, tanec
Diskuse ke článku
.
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...