Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neodkládejte plavky: Plavání posiluje imunitu a zlepšuje paměť

Plavání patří k nejpříjemnějším a nejefektivnějším sportům.
16. září 2013 | 12:00

Létu sice už definitivně odzvonilo, ale plavání se rozhodně nevzdávejte. I když už venku slunce nepálí, vypravte se do krytého bazénu a dejte si pár koleček. Díky plavání totiž budete mít nejen lepší figuru a dobrou náladu, ale také budete zdravější.

Uklidňuje srdce

Odborníci považují pohyb ve vodě za ideální prevenci kardiovaskulárních problémů. Trénuje totiž srdce a zároveň ho šetří. Při plavání jsme ve vodorovné poloze, takže srdce nemusí pumpovat krev vzhůru, a zároveň ho díky námaze a pohybu posilujeme. Je to ideální sport pro všechny, kterým hrozí riziko křečových žil a infarktu, ale i pro pacienty s vysokým krevním tlakem.

Plavání
Autor: Shutterstock.com
Narovnává záda

Voda nadlehčuje tělo, zmírňuje bolesti zad a podporuje správné držení těla. Během plavání posilujete a současně protahujete svaly (i ty kolem páteře, které normálně odpočívají). Navíc je zatěžujete rovnoměrně a nepřetěžujete u toho klouby, páteř ani vazy.

Uvolňuje

Plavání také „trénuje“ dýchací svalstvo, které pomáhá překonávat tlak vody. Plíce tak zvyšují svůj objem i výkonnost. A lepší dýchání v kombinaci s příjemnou zátěží svalů pomáhají uvolnit nejen přepjaté tělo, ale i psychiku. S vodou se vám totiž z duše odplaví alespoň na nějakou dobu stres a úzkost.

Posiluje mozek

Podle odborníků zlepšuje pravidelné plavání paměť i náladu a mírní deprese. Vědci z Washingtonovy univerzity v Seattlu dokonce zjistili, že o 40 procent snižuje riziko stařecké demence. A dobrá zpráva pro všechny lenochy je, že se pozitivní efekty plavání začnou projevovat téměř okamžitě i u lidí, kteří proseděli půlku života na židli či v křesle.

V bazénu vám bude hej...
Autor: Shutterstock.com
Zvyšuje imunitu

Plavání snižuje riziko, že chytíte chřipku, rýmu nebo angínu. Podle australských vědců otužuje pravidelné plavání děti tak, že je o 63 procent méně trápí nemoci dýchacích cest, o 51 procent kožní choroby a o 44 procent zánět středního ucha. Podobný efekt má plavání i u dospělých.

TIP: Zvolte správný styl

Jestliže máte problémy s krční páteří, není dobré plavat prsa. Zvlášť pokud jste zvyklá na styl „paní radová“ s hlavou a krkem vystrčenými hodně nad hladinu. Při potížích s bederní páteří zase pozor na styl delfín. Ten by vám dobře neudělal. Ideální je poradit se s lékařem, abyste si nenadělala víc škody než užitku.

Autor: vin
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...