Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zbavte se vrásek: 20 triků jak snadno omládnout

24. května 2011 | 11:04

Která z nás by nechtěla mít o pár let míň? Stačí dodržovat naše rady a váš sen se může brzy splnit. Zbavíte se vrásek a navíc ušetříte desítky tisíc za plastickou chirurgii.

1. Pozor, Slunce!

Upozornění na jeho zákeřnost ke kůži se na vás hrne ze všech stran. A je k tomu důvod. Pokud by se sestavil žebříček urychlovačů stárnutí, slunce by bez diskuze obsadilo místo v první trojici, možná i první příčku. Není řeč pouze o letní opékání. Krém s ochranným faktorem by se měl stát běžnou součástí všech dnů a mazat je třeba i pod make-up . Sluneční záření totiž podporuje vznik volných radikálů, které nepříznivě ovlivňují tvorbu kolagenu v pokožce, a proto právě sluněním naše pokožka ztrácí pružnost a je náchylnější na tvorbu vrásek.

Ilustračné foto

Autor: Profimedia.sk 2. Sladké sny

Dostatečné množství spánku a častý relax je nejlepším plastickým chirurgem. A samozřejmě i nejlevnějším. Odpočinutá pleť vypadá mnohem mladší, svěží a netrápí ji ani tmavé kruhy pod očima. Odborníci však zdůrazňují, že není důležité jen to, jak dlouho spíte, ale i to, jak spíte. Když spíte pouze na jedné polovině obličeje, můžete totiž urychlovat proces tvorby vrásek, protože na vaši pokožku i přes noc působí neúprosná zemská gravitace. Naopak, spánek na zádech zajistí, aby gravitace "rozložila" pokožku obličeje do správné polohy.

3. Mládněte s každým soustem

Některé potraviny mají kromě energetické hodnoty a vitamínů i omlazující účinky! Dbejte, aby ve vašem jídelníčku nechyběl losos. Rybí maso je nejzdravější z žijících volně lososů. Obsahuje velké množství staxantinu , který podporuje elasticitu pokožky a její hydrataci. Pak jsou důležité antioxidanty. Do svého omlazovacího menu zařaďte ovoce a zeleninu, které jich mají vysoký obsah. Jejich úkolem je neutralizovat aktivitu škodlivých látek v organismu a zabraňovat vzniku volných radikálů. A dále jídlem načerpejte lecitin. Má jedinečnou schopnost chránit buněčné membrány, proto do skladby své stravy zařaďte vajíčka, sóju a nešetřete ani špenátem.

Pravá čokoláda by měla mít alespoň 35 % kakaa (mléčná 25 %). Jenže regály jsou plné levných náhražek, které si říkají pochoutka a kakaa mají méně než 8 %.

Autor: Dana Kolářová, Tomáš Vrbenský
4. Mlsejte čokoládu

Co příjemnějšího může žena pro svou krásu udělat, než dopřát si kousek čokolády? Určitě se nemusíte přemáhat. Němečtí vědci dokázali, že ženy, které denně konzumovaly kvalitní čokoládu, měli pokožku odolnější proti slunečnímu záření a zarudnutí způsobené UV paprsky bylo jemnější než u žen, které se čokoládě vyhýbaly. Kromě ochranné funkce měla čokoláda i výbornou hydratační schopnost. Už víte, proč jí neodoláte?


5. Sklenka vína neuškodí

Pokud nechcete pleti naopak uškodit, tak si dejte sklenku červeného vína nejvýš dvakrát do týdne. Nadměrná konzumace alkoholu pokožce na věku přidává, ale melatonin, který červené víno obsahuje, dokáže zázraky. Redukuje totiž proces oxidace, který je součástí stárnutí pokožky.

6. Změňte kosmetiku

Vaše pokožka se věkem mění, a proto změnu by měla podstoupit i vaše kosmetická výbava. Neustálé používání stejných výrobků totiž vede ke snížení jejich účinnosti. Odborníci dokonce doporučují střídat produkty již po čtyřech až šesti měsících.

7. Obličejová gymnastika

Zpevňování svalstva na těle dobře známe. Stejně důležité je však i zpevňování svalů na tváři, protože jejich ochabování je nejviditelnější známkou stárnutí. Pravidelné procvičování by již po deseti dnech mělo přinést efekt vypnuté a mladší vypadající tvářičky. Je dokázané, že pleť žen, které obličejovou gymnastiku provádí, je vypnutější než žen, které absolvovaly lifting.

531545:gallery:true:true8. Prodloužené řasy

Nemáme na mysli, abyste měla pohled umělé panenky. Nové metody dokáží oči otevřít, vytvarovat, skrýt nedostatky a samozřejmě zaručit přitažlivý pohled. Jejich obrovským plusem je i to, že se každé ráno probudíte s de facto nalíčenýma očima. Naplní tak dávný sen, že se probudíte krásné a hned můžete vyrazit ven.

9. Lesk na rty je nezbytnost

Naše rty léty ztrácejí na objemu a množství pigmentu se snižuje. Kvalitní lesk na rty, jehož odstín by měl mít velmi blízko vašemu přirozenému, dokáže opravdu zázraky. Rtům přidá objem a je neodmyslitelnou tečkou za dokonalým nalíčením. Proto by se měl stát vaším věrným společníkem všude, kam se jen hnete.

10. Ličte se teplejšími odstíny

Zaměřte se hlavně odstín vaší tvářenky. Růžová a broskvová dokáže ubrat na počkání pár let a správným nanášením růže se dá tvář krásně vytvarovat.

Zdravá sklenice vody

Autor: SHUTTERSTOCK.COM 11. Voda nad zlato

Pití dostatečného množství vody se dá označit jako alfa a omega veškeré kosmetické péče. Dehydratace organismu se může negativně projevit na vzhledu vaší pleti a potřeba hydratované pokožky se zvyšuje přímo úměrně se zvyšováním vašeho věku. Dostatečné množství vody zajistí lepší fungování kolagenových vláken a zvýší elasticitu pokožky. Osm sklenic vody denně dokáže opravdu zázraky. Pokud vám čistá voda nechutná, přidejte pár kapek citrónové šťávy, která skvěle detoxikuje.

12. Ostře sledovaný krk a dekolt

Péče "o sebe" nekončí na spodní hranici brady. Pozornost upřete i na krk a dekolt. Stejně intenzivně, jako hydratuje pokožku obličeje, dopřejte hydrataci a protivráskové krémy jim. Zpomalíte proces ochabování pokožky zejména na krku a zdravě vypadající pleť v dekoltu je také vzácný poklad.

13. Krása vlasů

Neustále barvení a přibývající léta se nehezky podepisují na kvalitě vlasů. Postupně ztrácejí objem a pigment, jsou bez vitality, lesku a náročnější na úpravu. Nic však není ztraceno, existují vlasové řady, které se zaměřují přímo na tuto problematiku. I speciální barvy, které vlasům dokážou vrátit život. Na počkání budou o 10 let mladší.

14. Měňte účes

To, že léta přibývají, neznamená, že máte zvolit krátký sestřih vlasů, který budete upravovat jen příležitostnou trvalou. A už vůbec to neznamená, že tento účes by se měl stát vaší součástí na dobu neurčitou. Pokud ho již nosíte, změňte to. Poraďte se se svým kadeřníkem o změně, zkuste si nechat vlasy narůst. Pokud jste přece jen přesvědčena o krátkém účesu, vyzkoušejte alespoň jinou barvu. Hlavně se nebojte změn.

670044:gallery:true:true15. Investujte do kvalitních krémů

Své kosmetické investice obraťte správným směrem. Kupujte kvalitní výrobky, kterých je pro péči třeba menší množství. Chaos na kosmetické poličce může způsobit totéž i na vaší pleti. Míchání jednoho krému s druhým a mix celého portfolia kosmetických značek může vaší pokožce dokonce uškodit. Zaručeným ozdravujícím koktejlem na zralou pleť je krém, který  obsahuje hydratační složky, vitamin A, antioxidanty, ochranný faktor a případně další složky potřebné pro váš typ pleti.

16. Vsaďte na vitamin A

Zázračný vitamín A nebo retinol byl poprvé označen za vitamin krásy již v roce 1930. Přesně o čtyřicet let později, kdy se vitamin A stal zbraní číslo jedna v léčbě akné, byly poprvé zaznamenány i jeho blahodárné účinky v boji proti stárnutí. Přesněji v boji proti fotostárnutí. Krémy s obsahem retinolu se vyznačují jemným složením, k pleti jsou proto šetrné, přesto je jejich účinek viditelný.

17. Opatrně s pudrem

Máte ve zvyku přepudrovat si po nalíčení celou tvář? Nedělejte to. Matná pleť ve zralém věku může působit suše a tím jí opticky přidáváte na věku. Místo pudru zvolte raději rozjasňovače pleti, které obličej prosvětlí a na naopak pár let uberou.

Autor: Archív 18. Sbohem solárium: Navždy!

Pokud toužíte po opálené pokožce a jako schůdnější variantu jste zvolila solárium, nemohla jste pro svou pleť udělat nic horšího. Jde o zaručený urychlovač stárnutí, proto se k němu nepřibližujte ani na sto metrů. Ideálním řešením opálené pokožky je samoopalovací krém smíchaný s hydratačním tělovým mlékem.

19. Nezapomínejte na ruce

Celé dny je vystavujete sluníčku, střídání teplot a nástrahám domácího úklidu s chemickými čističi. Tyto nepříznivé vlivy mohou být spouštěči vrásek a tvorby pigmentových skvrn. Dbejte proto, abyste své ruce poctivě hydratovaly krémem s ochranným faktorem, doporučuje se SPF 15.

20. A hlavně: Myslete pozitivně!

Že starosti přidělávají vrásky, je známá věc. Také to, že vnitřní vyrovnanost se projevuje vnější krásou. Proto nezapomínejte na toto zlaté pravidlo. Každé ženě je tolik, na kolik se ve skutečnosti cítí. A pokud umíte zářit úsměvem holčičky, svůj rodný list nechte klidně zapadnout prachem.


Autor: Marie Havranová/lesk.sk, Kbak