Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zatočte s nehtovou plísní už jednou provždy! Ruce i nohy jsou vaší vizitkou

Plíseň čtyřikrát častěji postihuje nehty na nohou než na rukou.
25. června 2013 | 08:15

Zažloutlý, lámavý nebo zdeformovaný nehet, bílé flíčky... Plíseň je nepříjemná a nevzhledná. Lehko ji chytneme, těžko se jí zbavujeme. Ale nezoufejte, poradíme vám, jak na ni!

Plíseň na nehtech trápí až osm procent Čechů. Čtyřikrát častěji postihuje nehty na nohou než na rukou. Není divu, mnohem častěji jsou v kontaktu s bakteriemi, které je způsobují. Stačí opravdu málo, jen nepatrné poškození kůže kolem nehtu, do kterého se dostane infekce, a plíseň je na světě.

Nekousat!

Stačí, že pedikérka špatně vydezinfikuje nástroje, kterými vám ošetřuje nehty. Nebo si plíseň přinesete z koupaliště. Prána na dlaždicích kolem bazénu nebo na dřevěných rohožích ve veřejných sprchách ulpívají infekční šupinky, které jsou pro plísně doslova živnou půdou.

Krásné a spokojené nohy jsou jen vaše práce
Autor: Shutterstock
Chytit ji můžete i na návštěvě, kde si na bosou nohu obujete cizí pantofle. Plísním se daří ve vlhkém a teplém prostředí, takže si libují v neprodyšných botách. Zvlášť, když v nich trávíme celý den, a třeba ještě sportujeme a potíme se. Pokud jde o ruce, není dobré si okusovat nehty, jsou potom mnohem náchylnější k infekci.

Takový malý flíček

Plíseň začíná nenápadně. Nejdříve se na okraji nehtu objeví nepatrná, dožluta zbarvená skvrna. Ta se postupně rozšíří na celý nehet, začne ho napadat, a co je důležité, dostane se i pod něj. Nehet zežloutne, někdy dokonce začne černat. Může se zdeformovat, třepit, odlamovat.
Pokud se nákaza hodně rozšíří, dostane se i do oblasti kolem nehtu. Chůze bude bolestivá a můžeme nakazit i lidi kolem sebe.

Co ji způsobuje:

Veřejné sprchy například na koupalištích jsou pro nohy pohromou
Autor: profimedia.cz

* uzavřená a neprodyšná obuv
* bazény a společné sprchy (v posilovnách atd.)
* dlouhá námaha nohou
* cukrovka
* pocení
* antibiotika
* snížená imunita

Navštivte lékaře

Jakmile máte podezření na plíseň, nestyďte se a hned běžte k lékaři. Odebere vám kousek vrchní vrstvy nehtu a pošle ho na mikrobiologické vyšetření, kde zjistí, o jakou plíseň se jedná. Doktor pak stanoví správnou léčbu.

Mykóza nás dokáže pořádně potrápit
Autor: profimedia.cz
Čím dříve přijdete, tím rychleji se vyléčíte. Zřejmě vám předepíšou mast s antibiotiky, případně, když je plíseň hodně rozšířená, dostanete tablety. Díky tomu se účinné látky dostanou k postiženému místu zevnitř i zvenku. Počítejte s tím, že léčba je dlouhodobá, a hlavně ji musíte důsledně dodržovat, jinak máte za chvíli plíseň zpátky. Nový nehet na noze vyroste asi za rok až za rok a půl.

Prevence?

V první řadě je potřeba si ruce, a tedy i prsty, důkladně mýt a pokaždé je dobře osušit (i kůži mezi prsty). Ponožky si měňte i během dne, pokud jdete například sportovat, a do bazénů noste speciální koupací obuv. Na co lidé zapomínají, je čištění sady pro manikúru a pedikúru. Nerezovou převařte, umělohmotnou namočte na chvíli do hypermanganu nebo postříkejte septonexem. Také boty dezinfikujte přípravky proti kožním plísním. Seženete je v lékárnách nebo v drogeriích. Léčbu můžete podpořit i protiplísňovými vodičkami, krémy nebo lakem. A nezapomeňte ani na časté praní ručníků a předložek v koupelně. Perte je minimálně na 60 stupňů, abyste zlikvidovali mikroby.

Česnek je přírodní lék na mnoho neduhů
Autor: profimedia.cz

NÁŠ TIP

Udělejte si kašičku z utřeného česneku, soli a kapky vody. Nehty si jí potřete a snažte se dostat až pod nehet.

Autor: sia