Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nakládačky a rychlokvašky

Fotografie
1. srpna 2008 | 16:11

Blesk Magazín pro vás vybral další ze čtenářských receptů. Novou várku nakladaček a nyní rychlokvašky můžete tvořit podle návodů v článku.

Okurky ze Suchohrdel

Nálev:
3 litry vody
1 litr octa
35 sacharínů
3 a půl polévkové lžíce soli
13 lžic cukru krystal
1 polévková lžíce hořčičného semínka
8 hřebíčků
8 pepřů
2 bobkové listy

Postup:
Na dno sklenice naskládáme koření. Poté urovnáme okurky a zalijeme nálevem. Okurky sterilujeme 20 minut na 80 stupňů. Recept vychází asi na 16 sklenic.

Jana Rolinková, Suchohrdla


Okurky skoro znojemské

Nálev:
3 litry vody
1 litr octa
28 dkg cukru písku
13 dkg soli
36 tablet sacharinu
1 lžíce hořčičného semínka

Postup:
Do klasické sklenice (0,7 litru) vložte 1 celý pepř, 1 nové koření, 1 hřebíček, kousek bobkového listu, 3 kolečka mrkve, 2-3 kolečka křenu, kousek cibule, snítku kopru. Zalijte to svařeným a vychlazeným nálevem a sterilujte 20 minut při 85 stupních.

Jiřina Křečková, Praha


Klasické sladkokyselé

Nálev:
7 litrů vody
2 litry octa
0,8 kg cukru
0,25 kg soli

Postup:
Důkladně oprané okurky narovnáme těsně do sklenic a zalijeme připraveným nálevem. Ten přichutíme tím, že do každé sklenice o objemu 0,7 litru přidáme 1 až 2 stonky estragonu, bobkový list, 1/3 až 1/2 lžičky hořčičného semene, kuličku pepře, nové koření, 1 až 2 celé hřebíčky, trochu koriandru, 2 až 3 kolečka křenu a několik koleček cibule.

Martina Jandová, Příbram


Petřiny rychlokvašky

Nálev:
1,5 litru vody
1,5 litru octa
25 dkg cukru
3 velké kuličky nového koření
10 kuliček pepře
2 menší bobkové listy
1 Deko
1 malá chilli paprička

Postup:
Nálev svaříme a do láhve následně přijde kopr, nakrájená mrkev a cibule na kolečka, list černého rybízu, list višně a list vinné révy. Omyté okurky se napíchají vidličkou a se zeleninou se narovnají do láhve a zalijí lákem teplým 70-80 °C. Lák by neměl být horký ani úplně chladný. Láhev neuzavírejte víčkem, ale pouze přetáhněte čistým celofánem nebo igelitem a zajistěte gumičkou.

Petra Málková, Praha


Pražské rychlokvašky

Nálev:
3 litry vody
1 litr octa
1 balení přípravku na zavařování (DEKO, NOVA)
20 kostek cukru
25 tabletek sacharinu
3 hřebíčky

Postup:
Okurky umyjeme, propícháme a zalijeme vařícím lákem. Před konzumací je necháme uležet 2-3 dny v chladu a temnu.

Marie Mašková, Praha


Okurky bez vaření

Nálev:
1,75 l vody
0,60 litru octa
175 g cukru
75 g soli

Postup:
Nálev zahřejeme na 80 st. Celsia a stáhneme z plotny. Nevaříme! Do každé velké sklenice k okurkám (ale může být i řepa, květák nebo houby) přidáme 6 kuliček nového koření, 6-7 kul. celého pepře, 1/2 lžičky hořčičného semínka, 1 bobkový list, tenký plátek cibule, snítku kopru (opravdu jen kousíček), popřípadě velice maličko kopru sušeného. (Do malé sklenice dáme poloviční množství.) Zavíčkujeme a sterilizujeme při 80 st. Celsia cca 20 min.

Jindřiška Golianová, Praha


Okurky s cukerínem

Nálev:
2 litry vody
1/2 litru octa
15 dkg cukru
24 koleček cukerínu
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
1 balíček Deka

Postup:
Přivedeme směs vody, octa a přísad do varu a přidáme 1 balíček Deka. Asi 1 minutu povaříme. Do sklenice s okurkami přidáme 2 kolečka cibule, asi 5 koleček mrkve a kopr. Přelijeme nálevem a sterilujeme při 80 stupních asi 10 minut.

Milada Novotná, Olomouc


Pravé znojemské

Nálev:
3 a ¾ litru vody
1 a ¼ octa
40 dkg cukru
15 dkg soli
30 kuliček černého pepře
30 kuliček nového koření
10 kousků hřebíčku
5 středních bobkových listů

Postup:
Lák vaříme přesně 20 minut, zchladíme, nalijeme na okurky ve sklenicích a sterilujeme 15 minut při teplotě 75-80 st. Celsia. Ne víc, jen tak zůstanou okurky křupavé.

Klára Janečková, Znojmo


Celerové okurky

Nálev:
7,5 litru vody
2,5 litru octa
75 dkg krupicového cukru
24 dkg soli kuličky pepře, nového koření, hřebíček, bobkový list.

Postup:
Na dno sklenic o objemu 0,7 l dáme několik koleček cibule, mrkve, snítku kopru, kousek křenu, celerovou nať a naskládáme omyté okurky. Zalijeme horkým nálevem připraveným z výše uvedených surovin a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C.

Petr Skopal, Litvínov


Okurky z Plzně

Nálev:
1,9 litru vody
0,6 litru octa
15 dkg cukru krystal
25 kusů cekerínů
6 dkg soliBobkový list, pár kuliček nového koření a černého pepře

Postup:
Nálev, v kterém je i koření, svaříme a necháme chvíli odstát. Do sklenic k okurkám přidáme kolečka mrkve, cibuli, křen, feferonku a necelou lžičku hořčičných semínek. Poté zalijeme lákem a sterilujeme 10-15 minut při teplotě do 90 stupňů Celsia. Nálev vystačí na přibližně 10 sklenic.

Ivana Svobodová, Plzeň


Česnekové rychlokvašky

Nálev:
3 litry vody
9 lžic soli

Postup:
Očištěné okurky ponořte do vroucí vody a pak prudce zchlaďte v ledové. Postupně je začněte skládat do velké sklenice a přidávejte ingredience: několik neloupaných stroužků česneku, kopr, celé čerstvé nebo sušené chilli papričky, bobkový list, sůl, několik vinných listů. Nálevem okurky zalijte a přikryjte.

Jarmila Slámová, Nová Ves


Okurkovo-cibulový sterilovaný salát

Nálev:
1 litr vody
100 gramů cukru
30 gramů soli

Postup:
Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, papriku na proužky. Do sklenice dáváme střídavě vrstvu cibule promíchané s paprikou, vrstvu okurek. Koření do jedné sklenice: 1 bobkový list, několik hořčičných semínek, 2 kuličky nového koření, 2 stroužky česneku. Nahoru dáme 2-3 plátky citronu, sterilujeme 20 min.

Libuše Tuháčková, Kladno


Tymiánové okurky

Nálev:
1,65 litru vody
0,35 litru octa
17 dkg cukru
4 dkg soli
10 kuliček nové koření
10 kuliček pepře
5 hřebíčků
2-3 bobkové listy půl lžičky tymiánu

Postup:
Uvaříme nálev a necháme vychladnout. Do sklenic si připravíme kopr, 3 kolečka mrkve, cibuli, okurky a hořčičné semínko. Zalijeme nálevem a sterilujeme při 90 stupních 15-20 minut.

Hana Vlčková, Dolní Lukavice


Vinné kvašáky

Nálev:
10 l vody
600 g soli
4 lžíce Deka

Postup:
Nálev nechte přejít varem. Na dno velké sklenice nebo kameninového hrnce položte kousek kopru, vrstvu okurek, kolečka křenu a česnek, pak opět okurky, křen a česnek. Sklenici tak zcela zaplňte. Nahoru dejte 2 vinné listy a pár kuliček hroznového vína. Vše zalijte vlažným nálevem a nechte kvasit. Po 2 až 3 týdnech vinné listy vyjměte, zalijte vodkou a uložte do sklepa. Okurky pak vydrží v chladu až rok.

Milan Skála, Náchod


Kvašené okurky

Nálev:
3 l vody
100 g soli
1 lžička mletého černého pepře
60 g moučkového cukru
špetka kyseliny vinné

Postup:
Okurky vydrhněte a propíchejte vidličkou. Naskládejte je do sklenice a prokládejte omytými listy černého rybízu, višně a kořením - 6 bobkovými listy, pár kolečky křenu a několika snítky kopru. Zalijte je připraveným vlažným nálevem tak, aby byly ponořené. Sklenici zakryjte utěrkou a dejte do teplé místnosti, kde obsah začne kvasit. Po pěti dnech ji přeneste do chladnější místnosti, kde je třeba nechat okurky ještě asi 14 dní až měsíc postupně dokvasit.

František Lhota, Brno


Šumavské okurky

Nálev:
0,75 litru vody
0,25 litru octa
30 gramů soli
60 gramů cukru
10 koleček umělého sladidla (možno nahradit cukrem po přepočtu 1 kolečka na gramy)

Postup:
Přerostlé okurky naskládáme do větší nádoby a proložíme je několika větvičkami kopru, několika kolečky křenu a mrkve. Přidáme 2-3 bobkové listy, trochu hořčičného semínka, malou cibulku, pár hřebíčků a nakonec vinné listy. Před uložením okurek je dobré je vidličkou na 2-3 místech propíchnout. Zalijeme horkým nálevem tak, aby okurky byly potopené, a zatížíme maximálně talířem. Před konzumací uložíme na minimálně 3 dny do chladu.

Martina Světlá, Strakonice


Dubové rychlokvašky

Nálev:
5 litrů vody
5 dubových listů, vinné listy, listy z višně kyselky, pár koleček křenu, kopr, solný nálev (na 1 litr kávová lžička soli)

Postup:
Nejlépe do kameninové nebo dřevěné nádoby dáme tenkou vrstvu listů (dubové a vinné listy v poměru 1:1), poté dáme větší vrstvu okurek. Na okurky položíme pár listů a ostatních ingrediencí. Poslední vrstvu tvoří listy a ingredience. Zalijeme převařeným vychladlým solným nálevem. Zatížíme čistým prkénkem a kamenem a překryjeme čistým hadrem. Necháme kvasit, než se na povrchu bude tvořit bílý povlak. Poté povrch řádně očistíme a můžeme konzumovat. Okurky kvasí dle počasí cca 10 dní.

Vlasta Kolářová, Liberec

Autor: red