Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Víte, jak se v nich vyznat?

Fotografie
25. července 2008 | 12:22

Sezona okurek je v plném proudu. Pokud si nakládačky pěstujete sami, už jste se pro konkrétní druh rozhodli. Jestliže si je ale kupujete, čeká vás dilema: Jaký druh koupit? Je nějaký vhodnější? Na to odpovídá odborník Luboš Srbek, ředitel firmy Moravoseed.

Lze říci, že jsou některé okurky k nakládání vhodnější?

"Obecně se za vhodnější k nakládání považují odrůdy s hrubou řídkou bradavičnatostí, které si po konzervaci sterilováním zachovávají lepší konzistenci, méně měknou a zůstávají křupavější. Například pro konzervaci kvašením je požadován výhradně tento typ okurek, navíc s černými ostny (z českého sortimentu např. odrůda Dalila F1)."

Na co si dát pozor při nákupu u stánků?

"Hlavním kritériem je čerstvost. Okurky by měly být pevné, nezměklé, svěží barvy bez příznaků žloutnutí, bez mechanického poškození a bez příznaků napadení houbovými chorobami."

Pokud se teď někdo rozhodl zasadit okurky, dozrají mu?

"Vzhledem ke krátké vegetační době to možné je, nicméně musíme počítat s řadou rizik. Jedná se zejména o pokles nočních teplot, ale i silný infekční tlak plísně okurkové. Takže pokud by někdo chtěl okurky nakládačky nyní vysévat, doporučoval bych spíše do chráněných prostor (fóliový kryt apod.)."

Máte nějaký osvědčený trik na čištění okurek?

"Rozhodně bych nedoporučoval čištění v pračce. Nejen z hlediska ekologického, ale i z důvodu možného mechanického poškození povrchu plodů, které se pak může negativné projevit na výsledném produktu. Pokud už si někdo dal tu práci okurky vypěstovat a sklidit, neměl by pro něho být problém každý plod očistit jemným kartáčkem v čisté vodě. Přílišnému zašpinění plodů od půdy lze zabránit např. pěstováním na černé netkané textílii. Tento způsob pěstování má pak řadu dalších výhod, jako je urychlení vegetace, omezení zaplevelení porostu apod."

Odrůdy s hustou jemnou bradavičnatostí

Autor: 

Partner F1

Autor: 

Karen F1

Autor: 

Everest F1

Autor: 

Twigy F1

Odrůdy s řídkou hrubou bradavičnatostí

Autor: 

Orfeus F1

Autor: 

Fantasy F1

Autor: 

Dalila F1

Autor: 

Zuzana F1

Autor: 

Altaj F1

Autor: red