Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Není nad kyselé okurky

Na stupnici oblíbenosti bychom okurkám mohli směle přiřadit jedno z prvních míst, společně s paprikami a rajčaty.
14. července 2008 | 14:30

Receptů na zavařování okurek existuje mnoho. Každý tvrdí, že ten jeho je zaručeně nejlepší. Porovnejte tedy ty vaše s těmi v našem článku.

Receptů na nakládání okurek do láku jsou mraky, nikdo na světe se nám v nich ale nevyrovná. Každý z nás má ten svůj recept a na něj přísahá. Každý tvrdí, že ten jeho je zaručeně nejlepší.

Zkuste porovnat ty vaše recepty s těmi našimi a zkuste letos naložit pár skleniček i podle některého z našich receptů.

Více o zavařování se dočtete ve speciálních přílohách pátečního magazínu tištěného Blesku. V pátek 18.7. to bude právě o zavařování okurek.

Sezóna zavařování je tady!
Autor: wikipedia.org

Pravé znojemské sladkokyselé
(Pozor! Záleží na každém zrnku koření, dávkování je nutné pečlivě a přesně dodržet!)

3 a 3/4 litru vody, 1 a 1/4 litru octa, 40 dkg cukru, 15 dkg soli, 30 kuliček černého pepře, 30 kuliček nového koření, 10 kousků hřebíčku a 5 středních bobkových listů. Lák vaříme přesně 20 minut, zchladíme, nalijeme na okurky ve sklenicích a sterilujeme 15 minut při teplotě 75-80° Celsia. Ne víc, jen tak zůstanou okurky křupavé.

Diaokurky pro cukrovkáře

1 litr vody, 1/4 litru octa, 3 dkg soli, 15 tabletek umělého sladidla sacharin, 1 bobkový list. Necháme přejít varem, odstavíme a počkáme na vychladnutí. Okurky v každé sklenici proložíme koprem, přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře, 3 kolečka krájené cibule a stejně tolik syrové mrkve a křenu. Sterilujeme 15 minut při 75° Celsia.

Receptů na vynikající lák je mnoho.
Autor: archiv

Okurky selky Majdy

2 a 1/2 litru vody, 1/2 litru octa, 10-20 dkg cukru, 5-8 dkg soli, 2 cibule pokrájené na kolečka, kopr, křen, 20 celých pepřů, 10 hřebíčků, 2-6 bobkových listů, hořčičné semínko. Nálev svaříme, studený nalijeme na okurky proložené koprem, křenem a cibulí. Sterilujeme 10 min. při 80° Celsia.

Česnekové okurky podle pantáty Vojtěcha

3 a 1/2 litru vody, 1 litr octa, 1/2 kg cukru, 10 dkg soli, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 4 hřebíčky. Celý nálev povaříme deset minut a necháme zchladnout. Okurky mezitím na jednom místě nařízneme žiletkou na délku cca 3 cm a čajovou lžičkou odstraníme kousek vnitřku. Tam pak vložíme stroužek česneku. Do sklenic přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a mrkev, kopr i hořčičné semínko. Sterilujeme 10 minut při 70° Celsia.

Ohnivé okurky

2 litry vody, 1/2 litru octa, 2 dkg cukru, 6 dkg soli, 20 kousků černého pepře, 15 kousků nového koření. Vše krátce povaříme za stálého míchání do doby než se cukr rozpustí. Do chladného nálevu přidáme 6 koleček sacharinu. Okurky ve sklenicích proložíme cibulí, mrkví, koprem a křenem. Pro větší pikantnost můžeme přidat i 2-3 feferonky na láhev. Tento nálev se hodí i k nakládání zeleninových čalamád, salátů nebo i jednotlivých druhů kořenové zeleniny. Sterilujeme 15 minut při 70° Celsia.

Autor: archiv