Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

20 tipů a rad pro snadné zavařování

Fotografie
25. července 2008 | 13:00

Sezona okurek je v plném proudu. Blesk vám tedy přináší 20 tipů a rad pro snadné zavařování. Pokud si v něm nejste ještě zcela jistí, čtěte pozorně!

1.Do pračky s nimi!

Na očištění okurek se zpravidla používá jemnější kartáček na ruce. Kdo si chce usnadnit práci, může vyzkoušet stále oblíbenější 'praní' okurek v automatické pračce. Stačí vynulovat teplotu, stopnout ždímání a nastavit co nejjemnější prací program. Než okurky do pračky vložíte, nezapomeňte je zbavit vyčnívajících stonků!

 

2.Pikantní chuť feferonek

Pokud dáváte přednost pikantnější chuti okurek, vložte do zavařovací sklenice stroužek česneku nebo feferonku. Nezapomínejte, že ostřejší chuť okurek rozhodně není vhodná pro děti.

 

3. Kdy propíchat okurky

Nemůžete se dočkat, až svoje okurky ochutnáte? Chtěli byste se do jejich kunzumace pustit co nejdříve? Pak je před zavařením na několika místech propíchejte vidličkou nebo ostrou potravinářskou jehlou, která se běžně používá pro závitky nebo pečené maso.

 

4.Jaký vybrat ocet?

Klasický ocet můžete nahradit jemnějším vinným nebo jablečným. Máte-li rádi ostřejší chuť, vsaďte na pikantní ocet balsamico. Nic vám nebrání v tom, abyste vyzkoušeli octy ochucené bylinkami a kořením, které koupíte v každém velkém supermarketu.

 

5. Kolik zavařit sklenic

To snadno zjistíte. Vypočítejte si množství nálevu na velký počet sklenic. Je to jednoduché. Naplňte jednu sklenici okurkami a zvažte ji. Pak ji zvažte ještě jednou po dolití vody. Rozdíl v gramech převeďte na mililitry a vynásobte počtem sklenic, které chcete zavařit.

 

6. Směs bez chemikálií

K zavařování můžete použít balíček kořenící směsi Nova. Neobsahuje konzervační chemické látky jako je tomu u jiných na našem trhu běžně dostupných směsí.

 

7. Šetřete čas i ruce!

Usnadněte si práci. Než se pustíte do důkladného čištění okurek, nechte okurky na hodinku odmočit ve vodě.

 

8. Které okurky krájet?

Ty, které jsou delší jak patnáct centimetrů. Pokud mají pevný jádřinec, můžete je nakrájet podélně i příčně na kolečka.

 

9. Aby neplavaly...

Snadno docílíte toho, aby okurky ve sklenici tzv. neplavaly. Stačí je zapřít bukovou pružinou.

 

10. Proč musí víčko dobře držet?

Když je proces zavařování dokončen, je potřeba, aby sklenice dostatečně zchladly. Tlak se sníží a víčko pevně přitiskne ke sklenici (nesmí být nafouklé! To by byla známka toho, že dostatečně netěsní). Pokud je sklenice dobře uzavřená, je zároveň chráněná před nechtěnými mikroorganismy!

 

11. Moderní elektrické hrnce

Zavařování v klasických prádelních hrncích, kdy hospodyňky musely po celou dobu pečlivě kontrolovat teplotu, patří k historii zavařování. Moderní elektrické hrnce určené speciálně na zavařování kontrolují teplotu za vás. V případě nutnosti ji zvýší nebo naopak sníží. Navíc díky praktickému časovému spínači lze nastavit přesnou dobu zavařování.

 

12. Nezbytné kleště

Co vám zaručeně usnadní zavařování okurek? Kleště na vyjímání horkých sklenic z vody.

 

13. Do hrnce utěrku

Pokud zavařujete okurky v klasickém hrnci s pokličkou, vyložte jeho dno plátěnou utěrkou! Teprve potom do hrnce vložte naplněné sklenice. A nezapomeňte, že se v žádném případě nesmí dotýkat!

 

14. Aby nepraskly...

Povařené sklenice nikdy nestavte na studenou podložku! Mohly by prasknout! Nejlépe uděláte, když je po vyjmutí z hrnce s vodou odstavíte na dřevěné prkénko nebo klasickou utěrku.

 

15. Která sklenice je dobrá

Vybíráte sklenice a nevíte, po které sáhnout?

Vyzkoušejte zn. Omnii, které mají na víčkách šikovně nalisovanou gumu. Guma v bílé barvě je určená pro zavařování zeleniny a ovoce, v červené pro maso. Na trhu objevíte ještě jednu značku 'zavařovaček' - sklenice Ball, které mají uzávěr na závit. Nemalou výhodou je, že si nemusíte dělat starosti s popisováním sklenic. Víčka můžete popsat nesmazatelným fixem.

 

16. Co s přebytečným lákem

Nezbavujte se ho. Uschovejte ho v láhvích od octa k dalšímu zavařování, nebo v něm naložte jinou zeleninu - červenou řepu, kapie, celer aj.

 

17. Konzervační směs Deko

Pokud k zavařování okurek použijete kořenící a konzervační směs Deko, zeleninu už nemusíte sterilovat.

 

18. Jak docílit jemný lák

Chcete, aby lák na nakládání byl co nejjemnější? Tak jej nejdříve proceďte a teprve potom do něho přidejte své oblíbené koření.

 

19. Čalamáda z 'hadovek'

Urodilo se vám více salátových okurek, než jste předpokládali? Udělejte z nich rychlou a chutnou čalamádu. Přerostlé hadovky oloupejte, odstraňte semínka, nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s nakrájenou cibulí, zalijte tradičním lákem a sterilujte dvacet minut na 80 - 90°C.

 

20. Okurka proti nachlazení

Trápí vás nachlazení a kašel? Nemusíte hned sahat po lécích, stačí, když vyzkoušíte snadný a osvědčený okurkový recept našich babiček. Do hrnečku vymačkejte šťávu z čerstvých okurek, ohřejte ji, přidejte lžičku medu - pro jemnější chuť, a pijte. Za zkoušku to stojí!

Autor: red