Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Kdo nezavařuje, není Čech!

16. července 2008 | 14:07

Není nad domácí okurčičky! A hlavně ty moje... To je v těchto dnech hlavní motivací všech, kteří procházejí tržnicemi nebo zastavují u krajnic.

Lidé prohlížejí nabízené zboží, znalecky hodnotí cenu, barvu i velikost. S okurkami je to v Čechách jako s fotbalem – každý jim rozumí, každý zná 'svůj' recept a skoro každý je zavařuje! A Blesk dodává: vyplatí se to!

Francouzský vynález

Mezi nejstarší způsoby uchování potravin patří sušení, uzení a nakládání do soli nebo medu. To se změnilo v roce 1795. Francouzský kuchař a cukrář Nicollas Aport přišel s novým postupem – sterilací. Do dnešního dne se nezměnil a je stále stejný.


Sterilace potravin ve dvou bodech

1. Potraviny se uzavřou do nepropustného obalu, který zabraňuje pronikání mikroorganismů dovnitř
2. Sklenice (nebo konzervy) se zahřejí na teplotu vyšší než 100 stupňů Celsia. Tím se zničí všechny toxiny a obsah bude uchován v nezměněném stavu i při pokojové teplotě


Vypěstuj a zavař

Že jsou Češi národ chalupářů a také pěstitelů a zahrádkářů – o tom není pochyb. A také zavařování je skoro národní tradicí a věcí rodinné cti. I tady se však věci mění. "Starší hospodyňky stále zavařují v hliníkových hrncích s teploměrem. Ale mladší ženy si už pořizují speciální zavařovací hrnce, které se v posledních letech těší velké oblibě díky jednoduché obsluze," říká Petr Novák z firmy Česká domácnost. Elektrický zavařovací hrnec na 18 sklenic přijde například na 3500 Kč.


Víte že,

… ještě nedávno se zavařovalo v elektrických pračkách se 'šnekem'? Prostě se pustil program na bílé prádlo, pračka vodu ohřála a sterilace se rozběhla
… také zavařování v troubě na plechu s vodou je ryze českým vylepšením?
… se okurky před nakládáním vypraly na krátký úsporný program v pračce, aby se nemusely čistit ručně?


Za kolik?

Nejste náruživí pěstitelé a přesto si chcete zavařit pár sklenic okurek? Nejlevněji nakoupíte okurky nakládačky na jižní Moravě. "Pěstuji okurky už mnoho let," říká paní Jiřina z Kyjovska. "Hodně jich zavařím, mnoho rozdám příbuzným a jen zlomek úrody prodám známým asi za 13 korun kilo." Na podobně nízkou cenu narazíte u všech malopěstitelů. V pražské holešovické tržnici už zaplatíte o poznání víc – 29 Kč za 1 kg malých drobných nakládaček, 23 Kč za 1 kg větších. Z jednoho kilogramu připravíte 2 sklenice o obsahu 0,7 l.


Na nálev pro cca 10 sklenic (0,7 l) budete potřebovat:

1 deko (3,50 Kč)
1 l octa (asi 12 Kč)
140 g soli (asi 1,50 Kč)
500 g pískového cukru (asi 10 Kč)
3 l vody
+ další koření (cca 5 Kč)
Celkem 32 Kč na nálev (na jednu sklenici padne 3,20 Kč za nálev)
+ budete potřebovat 5 kg okurek, tj. za nízkou cenu (13 Kč/1 kg) = 65 Kč (na jednu sklenici je cena okurek 6,50 Kč) nebo za vyšší (29 Kč/1 kg) = 145 Kč (na jednu sklenici je cena okurek 14,50 Kč)
Sklenice 0,7 l doma zavařených a levněji koupených okurek vás vyjde na necelých 10 korun. Náklady na jednu sklenici dražších okurek jsou asi 18 Kč. K tomu si připočtěte čas, práci, případně benzin, pokud jste okurky nekupovali v místě bydliště.

Cena sklenice nakládaných okurek o obsahu 0,7 l v Albertu k dnešnímu dni se pohybuje od 26,50 do 35 Kč.


Co říkají obchodníci?

Josef Holub, ředitel Coop centra, která provozují sítě maloprodejen říká: "Zájem o zavařování neklesá. Trvá od časného léta do konce podzimu, lidově řečeno do švestek". Právě vrcholí sezona zavařování okurek. Prodejci tvrdí, že zákazníci hojně kupují nálevy, sklenice, víčka a koření. Také si lidé v dnešní době daleko více vyměňují recepty na nálevy, protože mají více komunikačních možností, např. internet.

Více o zavařování se dozvíte na:

www.vareni.cz
www.labuznik.com
www.ceskadomacnost.cz


Výzva pro čtenáře Blesku:

Máte domácí recept na vynikající okurkový nálev? A chcete se o něj podělit i s ostatními? Pište nám svoje tipy na blesktv@ringier.cz

Autor: Iva Dvořáková, kol