Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Skvělé OKURKY

Naspálená místa přikládejte okurku, která zvlhčuje i chladí.
10. září 2007 | 10:00

Existují dvě teorie původu okurek. Zdají se být až protichůdné. Podle jedné rostou okurky už 4 tisíce let na svazích Himalájí v severní Indii, podle druhé teorie pocházejí z Afriky.

Odtud se za času starých Řeků a Římanů, kteří je považovali za ovoce, dostaly přes Egypt do středomořských krajů.

* Jde se nakupovat!
Vy ale nemusíte jezdit až tak daleko, protože okurky jsou dostupné i u nás a v létě navíc za velmi příznivou cenu. Při jejich nákupu dbejte na to, aby vypadaly čerstvě a měly tmavozelenou barvu. Vždy vyzkoušejte, jestli mají tvrdé konce a jestli nejsou žluté.

* Přejedla jste se jich?
Pokud vás už omrzelo pořád si dělat okurkový salát nebo přidávat kolečka okurek do sendvičů, vyzkoušejte různé tvary. Jemně postrouhané, kostky nebo jiné ozdobné tvary budou pastvou nejen pro vaše oči, ale i pro žaludek.

* Svěží a ideální při dietě
Okurky jsou ideální, jestliže si chcete udržet linii, protože obsahují až 96 % vody a jen 70 kJ na 100 g. Hodně vody a málo kilojoulů vás nasytí. Okurky mají i močopudné účinky, čímž ulehčují vyplavování škodlivin z těla. Podporují činnost jater, žlučníku a střev. Pokud budete okurky správně skladovat, vydrží vám čtyři až pět dní při teplotě 9 až 11°C.

* Nestihla jste nakoupit?
Když nemáte po ruce čerstvé okurky, zkuste kyselé nakládačky. Švédští vědci zjistili, že umocňují pocit sytosti po jídle, takže vyhládnutí je pak pomalejší.

Náš tip

Řecké tzatziki
Smíchejte 1 zakysanou smetanu, 2 nahrubo nastrouhané okurky, sůl, mletý pepř a koření tzatziki (nemusí být). Získáte vynikající přílohu k masu i houbám.

Související články